≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Muzičari koji su odbili da Vird Al Janković od njihovih pesama napravi parodije

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Bilo je i onih koji su čuvenom šoumenu rekli "ne"

  • 0
Premijera filma "Weird" o Virdu Alu Jankoviću Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini/Invision

Vird Al Janković se proslavio tako što je od svetskih hitova pravio parodije. Ipak, bilo je muzičkih zvezda koje mu nisu dale dozvolu da im on lično obrađuje pesme.

Evo i koje.

Pol Makartni

Vird Al Janković je želeo da napravi parodije od pesme "Live and Let Die", ali ga je Pol Makartni odbio.

"Hteo sam da napravim pesmu "Chicken Pot Pie", a Pol je ispao fer“, objasnio je Janković i dodao:

"Rekao je: "Voleo bih da to uradiš, ali nemoj o piletini jer sam vegetarijanac. Ne želim da opravdavam jedenje životinjskog mesa." Ali "To ne bi funkcionisalo sa "Tofu Pot Pie".", rekao je Janković.

Eminem

Vird Al je 2003. nameravao da "Couch Potato" bude prvi singl sa njegovog tada novog albuma, "Poodle Hat". Pesma je bila parodija na Eminemovu pesmu "Lose Yourself" nagrađenu Oskarom iz filma "8 milja". Dok je Eminem dao Vird Alu dozvolu da parodira pesmu, reper mu je uskratio dozvolu da je koristi kao singl ili snimi muzički spot. "Eminem je složio što sam imao parodiju na albumu, ali je rekao da se plaši da bi spot Virda Ala mogao da umanji njegovu zaostavštinu, da bi to na neki način nateralo ljude da ga shvate manje ozbiljno kao važnog hip-hop umetnika", rekao je Janković u jednom intervjuu.

Kao odgovor, portparol izdavačke kompanije "Interscope Records" Denis Denehi je u Eminemovo ime rekao: "To je za njega važno lično muzičko delo, umetničko delo. Ne smeta mu što radi pesmu, ali nije želeo da promeni vizuelnu percepciju dece o tome šta je ta slika. Želeo je da bude siguran da će slika ostati netaknuta."

Prins

Tokom mnogo decenija Vird Alove karijere, Prins je bio jedini izvođač koji mu nikada nije dozvolio da parodira jednu od njegovih pesama. Janković je pokušavao, ali bez uspeha

"Jedina osoba koja je dosledno govorila "ne" je Prins... On jednostavno nije bio u parodiji", rekao je Janković za Access Hollywood 2014. godine.

Džimi Pejdž

Iako je veliki obožavatelj muzike Virda Ala, gitarista Džimi Pejdž je odbio Jankovića da pretvori pesme Led Zepelina u polka miks. Međutim, Pejdž je dozvolio Vird Alu da uradi interpolaciju pesme "Black Dog" u u numeru "Trapped In The Drive-Thru", što je parodija na "Trapped In The Closet" R. Kelija.

Janković je za Toronto Sun rekao: "Zapravo sam uspeo da nateram Led Zepelin da meni i mom bendu dozvoli da ono malo pesme "Black Dog" ubacimo u "'Trapped In The Drive-Thru"", naveo je Janković.

Kulio

Iako je Vird Al dobio dozvolu od Interscope Records-a da parodira "Gangsta’s Paradise", reper Kulio nije dao pristanak Jankoviću da napiše parodiju "Amish Paradise". Nakon dodele Gremi nagrada 1995. godine, Kulio se oglasio protiv parodije, rekavši: "(Ja) se nisam složio sa tim… Mislim da je moja pesma bila preozbiljna… Zaista… ne cenim što je tako oskrnavio pesmu… njegovu diskografska kuća je tražila moju dozvolu, a ja sam rekao "ne". Ali ipak su to uradili.”

Prema Jankovićevim rečima, sve je to bio nesporazum: "Dva odvojena čoveka iz moje izdavačke kuće su mi rekli da su lično razgovarali sa Kulijom... i da im je on rekao da je u redu sa celom idejom o parodiji... Dok je produkcija bila na pola puta, moja izdavačka kuća mi je rekla da je Kulijov menadžment imao problem sa parodijom, iako je Kulio lično bio u redu sa tim. Moja izdavačka kuća mi je rekla ... da će ispeglati stvari - pa sam nastavio sa snimanjem i završio album."

"Amish Paradise" je snimljen i postao veliki hit 1996. Godinama kasnije, Kulio se izvinio Vird Alu zbog nesporazuma.

"To je bila glupa stvar za mene. To je bila jedna od najglupljih stvari koje sam uradio u svojoj karijeri”, rekao je Kulio.

Majkl Džekson

Iako je Majkl Džekson dao Vird Alu dozvolu da napravi paradiju od pesama "Bad" i "Beat It", kralj popa je odbio Jankovićeva da parodira njegovu pesmu "Black or White” iz 1991.

"Majkl nije baš bio oduševljen, jer je mislio da je "Black or White" više pesma sa porukom, i nije se osećao prijatno sa parodijom na tu pesmu, što sam potpuno razumeo", napisao je Janković za Rolling Stone.

Iako nikada nije snimio "Snack All Night", s vremena na vreme je izvodi uživo.

Weezer

Vird Al je 1996. godine uključio brojne popularne alternativne rok pesme u jedan polka miks pod nazivom "The Alternative Polka". Prvobitno je uključio isečak pesme grupe Weezer "Buddy Holly", ali je onda bend ponovo razmislio. ""Buddy Holly" od Weezer-a je prvobitno bio u "The Alternative Polka"," rekao je Janković na svojoj veb stranici i dodao:

"U stvari, bila je u potpunosti snimljena, i upravo smo se spremali da napravimo finalni miks kada smo dobili poziv od menadžmenta Weezer-a — očigledno je pisac pesme, Rivers Kuomo, odlučio iz bilo kog razloga da ne želi svoju pesmu u mom miksu, tako da smo u poslednjem trenutku morali fizički da "isečemo" pesmu iz miksa. Još uvek sam pomalo ljut zbog toga - zvučalo je stvarno kul."

Danijel Pauter

Vird Al je 2006. godine želeo da pretvori pesmu "Bad Day" Danijela Pautera parodijom "You Had a Bad Date", ali je izvođač odbio Jankoviću dozvolu da to snimi — barem u početku. "A onda bukvalno dan pre nego što smo otišli ​​u studio da snimimo "White & Nerdy", dobili smo poziv da se predomislio i da je ipak želeo da to uradi. I morao sam da ga obavestim da je voz napustio stanicu", rekao je Janković za Toronto San.

Izdavačka kuća Džejmsa Blanta

Nakon što je dobio blagoslov Džejmsa Blanta da parodira njegovu hit pesmu "You’re Beautiful", Vird Al je snimio i planirao da objavi svoju verziju te numere "You’re Pitiful" kao prvi singl sa svog albuma "Straight Outta Linwood" iz 2006. godine—ali Blantova izdavačka kuća, Atlantic Records se umešala i uskratio Jankoviću bilo kakvu upotrebu parodije jer su smatrali da bi to moglo da naškodi Blantovom brendu i javnom imidžu. Tako je Vird Al kao prvi singl umesto toga objavio "White & Nerdy", parodiju na Chamillionaireov hit "Ridin", a zatim je besplatno objavio "You’re Pitiful“ na mreži.

Menadžment Lejdi Gage

Vird Al je 2011. godine skočio kroz brojne obruče u pokušaju da dobije odobrenje da pretvori hit Lejdi Gage "Born This Way" u parodiju pod nazivom "Perform This Way" za njegov 14. studijski album. Kada je njen menadžerski tim zahtevao da čuje pesmu pre nego što je dao dozvolu, Janković je napisao i poslao im stihove. Oni su odgovorili: "Ona zapravo mora da čuje. Inače je odgovor "ne"."

Iako je mislio da bi Lejdi Gaga trebalo da zna kako pesma zvuči – jer je to ipak bila njena pesma – Vird Al je snimio pesmu i poslao je.

Odgovor je na kraju bio "ne"

Janković je pesmu ipak postavio na Jutjub. "Nakon što sam jutros stavio moju Lejdi Gagu parodiju na Jutjub – i objavio da je neće biti na mom sledećem albumu jer je Gaga nije odobrila – došlo je do ogromnog izliva razočarenja sa interneta", napisao je on na svom blogu. "Očigledno je činjenica da to nije odobrila bila novost za samu Lejdi Gagu! Ispostavilo se da je Gagin menadžer doneo odluku da kaže "ne", ali Gagi se dopala parodija, koja je završila na Jankovićevom albumu - sa svim njegovim prihodima od pesme i muzičkog spota za kampanju za ljudska prava. Sama Gaga će kasnije parodiju nazvati "osnaživanjem".

(Telegraf.rs/izvor: mentalfloss.com/Rudie Obias)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA