≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodna muzičko-umetnička manifestacija "Ciganske vatre" 28. put u Srbobranu

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Programom manifestacije bilo je obuhvaćeno folklorno, muzičko, književno i likovno stvaralaštvo Roma iz raznih delova Vojvodine, Mađarske, Bugarske i Rumunije

  • 0
Srbobran, Ciganska vatra Foto: Kancelarija za inkluziju Roma

Po 28. put Udruženje građana "Rom" iz Srbobrana organizovalo je kulturnu manifestaciju „Ciganske vatre” na Trgu republike.

Programom manifestacije bilo je obuhvaćeno folklorno, muzičko, književno i likovno stvaralaštvo Roma iz raznih delova Vojvodine, Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Pokrovitelji su i ove godine, bili Opština Srbobran, Dom kulture i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

U muzičko-plesnom delu programu učestvovala su kulturno-umetnička društva Roma iz Tornjoša, Horgoša, Martonoša, Sente, Bavaništa, Kovina, Apatina i Deronja, kao i tamburaški orkestar „Blizanci” iz Novog Sada sa vokalnim solistom Boškom Jovanovićem. Posebnu draž manifestaciji dala su umetnička društva iz Budimpešte, Sofije i Temišvara.

Organizovano je i poetsko veče, a gosti su bili Maja i Rajko Ranko Jovanović iz Deronja. Svi prisutni imali su priliku da uživaju i u izložbi slika likovnih umetnika iz udruženje ART, koji su predstavili slike sa temom romskog života.

- Ova kulturna manifestacija postoji gotovo 30. godina, zahvaljujući romskoj zajednici ona se iz godine u godinu proširuje. Polako prerasta u ozbljnu međunarodnu kulturnu smotru Roma. Treba naglasiti da naši Romi nisu kulturno prisutni samo na ovoj manifestaciji nego da učestvuju i na drugim proslavama i na taj način predstavljaju i naš grad i našu državu. Kultura i obrazovanje su jedini put da svi zajedeno krenemo napred – rekao je predesnik opštine.

Slavko Dimić, predsednik Udruženja građana „Rom”, izrazio je zadovoljstvo što su „Ciganskim vatrama” prisustvovali i pripadnici drugih zajednica iz drugih zemalja, a ne samo Romi.

- Kroz druženje treba da prikažemo bogatstvo različitosti i naša manifestacija pokazuje da i mi ovde živimo u skladu sa drugim narodima – kazao je Dimić.

Manifestacije ovog tima pokazuju koliko je važno da Romi ne zaborave svoju tradiciju, kulturu i stvaralaštvo, a „Ciganske vatre” su mesto gde se romska kultura predstavlja i godinama neguje.

Sa druge strane, ovo je prilika i da se pripadnici drugih naroda upoznaju sa tradicijom Roma i Romkinja i na taj način se približe jedni drugima, a to je suština međuljudskih odnosa u multikulturalnoj sredini.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA