≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rok grupa Fit održala koncert u Domu omladine Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Rok grupa Fit održala koncert u Domu omladine Beograda Foto: Wood RS

Hrvatska rok grupa “Fit” iz Rijeke održala je večeras koncert u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda i time obeležila jubilej - 40 godina postojanja.

Istovremeno grupa je promovisala novi album "The Best of Fit" (2023), u izdanju diskografskih kuća "Croatia Records / Jugoton" i "Fidbox".

Domaći sastav "Infuzija" je nastupio kao predgrupa ove noći, a bend svira autorske pesme i obrade raznih regionalnih i srpskih bendova kao "Parni valjak" ili "Kerber".

Osim večeras, bend "Fit" će imati solo koncert i sutra u Novom Sadu na sceni SKCNS Fabrika.

"Dobro veče Beograde, dobro veče, dragi ljudi. Jedva smo dočekali da dođemo kod vas, konačno smo ovde. Malo nas ima, malo nas nema, važno je da smo sada tu. Znate, rokenrol je kriv za sve. Uživajte večeras", obratio se publici Davor Lukas Bajo, pevač i frontmen benda "Fit".

Kako je igrom reči najavio lider, tako je koncert i započet sa hitom "Rock 'n' Roll je kriv za sve" pred oduševljenom publikom, i nastavio sa drugim numerama "Kao nekada" ili kasnije "Rijeka" i "Beograd", posveta gradovima koje bend voli.

Specifičnost novog albuma “The Best of Fit” jeste u tome da je bend snimio nove verzije svojih najvećih hitova, a bend sprema i najnoviji album za 2024. godinu.

Albumi “Uz rijeku” (1988) “Daj mi ruku” (1989) i “2011!” (2011) bili su okosnica koncerta večeras.

Publika se najviše obradovala kada su na scenu izašli gosti - Zvonimir Đukić Đule, lider i pevač rok benda "Van Gogh" i Ivan Fece Firči, nekada bunjar rok sastava "EKV - Ekatarina velika".

Oni su bendu "Fit" gostovali na hit pesmi "Mačka" sa čuvenim refrenom "Kao mačka ti kružiš oko mene i zoveš moje ime, kao mačka ti zaboravićeš sebe i skočićeš na mene".

Srpski muzičari nisu slučajno tu, jer su davnih vremena pre četiri decenije učestvovali kao saradnici na prvom albumu "Fita", Đule kao gitarista, Firči kao producent.

Njih dvojica su sa bendom izveli i veliki hit benda "EKV" - "Ti si sav moj bol", jer je na prvom albumu "Fita" producent bio i preminuli Milan Mladenović, lider "EKV".

Grupa je svirala i njihovu najnoviju obradu čuvene pesme "Siđi do reke" srpskog pop rok benda "U škripcu", koju su odavno zavoleli i želeli da snime rimejk. U verziji grupe "Fit" pesma ima naziv "Siđi do Rijeke" i predstavlja posvetu njihovom gradu Rijeci i istovremeno omaž preminulom pevaču benda "U škripcu" Milanu Delčiću Delči.

Grupa "Fit" je prvo osnovana kao pank band i imali su tu pankersku modu kao kožne jakne i frizure, a ime su smislili prema gelu za kosu "FIT".

Pevač Davor Lukas Bajo je večeras podsetio da su davne 1986. nastupali na Omladinskom festivalu u Subotici, gde su osvajili 2. nagradu stručnog žirija i 3. nagradu publike.

Tada su odlučili da se profesionalno bave muzikom, ali od pravca panka, okrenuli su se žanru pop roka.

Publika je na koncertu ove noći od dva sata prilično uživala u njihovim hitovima "Zaboravit ću sve", "Daj mi ruku" i "Zvoni telefon", obrada pesme "Hanging on the telephone" (1978) britanske grupe "Blondie" i pevačice Debore Debi Hari.

Repertoar im je bio obogaćen i numerama u kojima spominju “Neke žene”, i ističu “Naša noć”, poručuju “Użivaj”, žele da imaju “Novi dan”, uz naslove “Valovi” i “Vrisni”.

U periodu pre pandemije korona virusa “Fit” je 2019. godine bio aktivan kod nas u Beogradu, tako da su za kratko vreme nastupali u klubovima Elektropionir (festival "Kontakt") i Fest u Zemunu, svirali na Beer festu (beogradsko Ušće). Nakon četiri godine pauze, sada su ponovo u Srbiji i Beogradu.

Osnivači grupe Davor Lukas (vokal) i Zorko Opačić (gitara) su u bogatoj set listi publici priredili “Nemirne godine”, “U je”, “Bubanj”, “Makni kosu sa očiju”, “Veliki grad”, “Kišno popodne" i obećali da će od sada pa nadalje češće dolaziti u našu zemlju i neće praviti ovolike pauze.

"U novoj 2024. godini želim svima puno zdravlja, dobre muzike, a Fitovci vam obećavaju nove pesme", poručio je pevač Davor Lukas Bajo.

Na samom kraju, odnosno na jednom bisu, bend je odsvirao reprizno još jednom ogroman hit "Mačka", možda svoj najveći ikada, ovog puta bez gostiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA