≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od Električnog orgazma do Vlatka Stefanovskog: Rok maraton kod Muzeja savremene umetnosti

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pogledajte kako je bilo

  • 6

Muzičar Vlatko Stefanovski, grupe "Električni orgazam", "Krug - EKV Tribute" i "Atomsko sklonište" održali su večeras nastupe na Platou ispred Muzeja savremene umetnosti Beograda.

Zanimljivo je da su skoro svi navedeni bendovi skoro, tokom novembra i decembra imali samostalne koncerte u Mts Dvorani, jedino je EKV Tribute održao nastup u Dom omladine.

Rok maraton od četiri nastupa je realizovan u saradnji Doma omladine Beograda i Grada Beograda u okviru besplatne manifestacije “Beogradska zima”.

Podsetimo, u pitanju je drugo izdanje ovog maratona, a na isti datum 30. decembra 2022. koncerte su na istom mestu imali takođe Vlatko Stefanovski, rok bend "Kerber", alternativna grupa "Kanda Kodža i Nebojša" i Nikola Pejaković Kolja i Grobovlasnici, čiji se sastav nedavno raspao.

Koncertni program je počeo grupom “Krug” (EKV tribute band), kao veliku posvetu rok brendu od benda "Ekatarina velika", i stvaralaštvu njihovog frontmena Milana Mladenovića, koji nas je napustio pre skoro tri decenije (1994).

U "Krugu" je originalni bubnjar EKV-a Marko Milivojević, koji sa ostalim članovima održava stanje duha muzike ovog "besmrtnog" sastava. Tako su večeras podsetili publiku na velike rok hitove "Ti si sav moj bol", "Zemlja", "Ljubav", naravno neizbežni "Krug", "Par godina za nas", "Pored mene", "Zajedno", "Srce", "Oči boje meda", i druge kompozicije rok pesnika Milana Mladenovića.

Frontmen grupe "Električni orgazam" Srđan Gojković Gile i ostala ekipa pružili su rokerski školski čas svojim ljubiteljima, krenuvši sa hitom "Hajde bejbe (daj da vidim sad)", a nastavili sa "Da da da da".

Pevač i gitarista Gile se za mikrofonom kao uvek smenjivao sa kolegom Ljubomirom Đukićem Ljubom (vokal i klavijature).

Gile je podsetio publiku da slave 40 godina od njihovog albuma obrada "Les Chansones Populaires" (1983), tako da su ove večeri odsvirali četiri numere sa tog materijala: "Locomotion" (1962, Geri Gofin i Karol King), "Citadel" (1967, The Rolling Stones), "The Man Who Sold the World" (1970, Dejvid Bouvi, kasnije i Kurt Kobejn - "Nirvana", 1993), "I'm Waiting for the Man" (1967, The Velvet Underground).

Novotalasni rok bend "Električni orgazam" koji postoji već 44 godine (osnovan 13. januara 1980.), pružio je publici rokenrol hitove kao što je antologijska balada "Kapetan Esid" koju su svi iz publike horski pevali.

Njihov repertoar je uključio i pesmu "Gde smo sad?" sa istoimenog poslednjeg 12. studijskog albuma (2018), naravno i neizbežne numere "Spojimo se sad", "Da l' si tako jaka", "Debela devojka", da bi rokersko druženje završili sa "Bejbe ti nisi tu" i "Kako bubanj kaže" (Gile uvek promeni malo reči i onda zvuči "Kako Čavke kaže", posveta njihovom prerano preminulom bunjaru).

Nakon putovanja kroz istoriju domaćeg rokenrola, na binu je izašao makedonski muzičar Vlatko Stefanovski, virtuoz na gitari, kompozitor i pevač.

"Dobro veče, Beograd, veliki pozdrav vam donosimo iz Makedonije i Skoplja. Pre samo 20 dana sam imao koncert kod vas u Mts Dvorani i evo me opet u Beogradu. I ovo je prilika da se ponovo družimo, vidimo, poželimo sve najbolje za novu godinu i da slavimo što smo živi i zdravi. Sviraćemo večeras samo poznate pesme", naglasio je Vlatko Stefanovski.

Uspešni gitarista jedan je od omiljenih muzičara sa nekadašnje jugoslovenske rok scene, koji veoma često gostuje u Srbiji na mnogim festivalima i smotrama/ manifestacijama.

Ove noći Stefanovski je obeležio putovanjem u repertoar njegovog bivšeg benda "Leb i sol" kao fuziju žanrova etno, bluz, džez i rok, sa neprolaznim kompozicijama - "Nisam tvoj", "Čuvam noć od budnih", "Talasna dužina".

Takođe, makedonski maestro gitare je odsvirao i makedonske tradicionale "Makedonsko devojče" i "Jovano, Jovanke" uz primenjenu filmsku muziku "Gipsy song" iz makedonskog ostvarenja "Gipsy Magic" (1998) reditelja Stoleta Popova.

Stefanovski je za sam kraj istakao da bi da nastup završi u pozitivnom maniru i otkrio da je sledeća poslednja pesma najoptimističnija koju je napisao u dugoj karijeri - "Čukni vo drvo", iz perioda "Leb i sol".

"Drago mi je da smo svirali za vas večeras. Mi smo nastupali i prošle godine isto 30. decembra baš ovde i nadam se da će nas znati i sledeće zime, pa da nam ovo bude tradicija. Srećna vam svima od srca Nova godina. Ja sam odavno vaš verni Vlatko Stefanovski ", oprostio se muzičar od beogradske publike večeras.

Za sam kraj rok maratona manifestacije "Beogradska zima" svirao je hrvatski rok bend iz Pule - "Atomsko sklonište" na čelu sa pevačem i gitaristom Brunom Langerom, sa presekom svojih najvećih hitova u karijeri dugoj 46 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sssa

    31. decembar 2023 | 22:50

    Zdenko da si bio na njegovom koncertu u MTS dvorani pre deset dana ,naucio bi sta je prava muzika i virtuoz na gitari.ocigledno da za tebe nema pomoći.Vlatko Stefanovski je veliki muzičar i kompozitor.

  • Zdenko

    31. decembar 2023 | 20:09

    Vlatko katastrofa, stvarno je vrijeme da krene razmisljati o mirovini. Ostali su bili ok.

  • Perverzni traktorista

    31. decembar 2023 | 18:36

    Bio prisutan .Atomci su na mene ostavili najaci utisak . Steta sto je , pretpostavljam zbog kasnog termina pocetka njihove svirke , dosta ljudi napustilo koncert . Oni koji su ostalo nisu zažalili jer su mi zvučali bolje nego nedavno u MTS dvorani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA