≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojislav Bubiša Simić i Mladen Jagušt dobitnici Priznanja Kolarčeve zadužbine

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Program je realizovan u okviru koncerta "Novogodišnji matine", koji se odigrava drugu godinu zaredom na datum 31. decembra uoči dočeka Nove godine

  • 0
Kolarčeva zadužbina Kolarac Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Priznanje Kolarčeve zadužbine za trajni doprinos muzičkom životu Beograda dobila su dvojica antologijskih umetnika - pionir jugoslovenske džez scene Vojislav Bubiša Simić i čuveni dirigent Mladen Jagušt.

Program je realizovan u okviru koncerta "Novogodišnji matine", koji se odigrava drugu godinu zaredom na datum 31. decembra uoči dočeka Nove godine.

Prošle godine isto Priznanje Kolarčeve zadužbine dobila je čuvena regionalna muzičarka Bisera Veletanlić.

Kako su navedeni muzički umetnici Vojislav Bubiša Simić i Mladen Jagušt na pragu jubileja - 100. godine života, nisu bili u mogućnosti da ove noći pred ulazak u novu 2024, lično prime priznanja.

Upravnik Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca Aleksandar Peković im je uručio priznanja nedavno u njihovom domu, što je ovekovečio putem video zapisa.

Publika večeras je pogledala montirane portrete dva umetnika kroz veoma bogatu produktivnu karijeru, i tokom primanja tih časti u razgovoru sa upravnikom Pekovićem.

Time je pružen prikaz istorije dva veoma ispunjena muzička života.

Tako je džez autor Vojislav Simić izjavio da je po njemu najlepša pozornica na svetu definitvno Kolarčeva zadužbina.

Vojislav Bubiša Simić, rodjen u Beogradu 18. marta 1924, jeste srpski muzičar, kompozitor i dirigent, nekadašnji predsednik Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja džez muzičara Srbije.

U devetoj deceniji života oprobao se i kao publicista, tako je 2005. objavio knjigu „Susreti i sećanja“, ubrzo i „Veselo putovanje“ (2006), „Sentimentalno putovanje“ (2010) i „Neispričane priče“ (2014).

Dobio je nepregledan broj nagrada u karijeri kao Zlatni beočug grada Beograda, Nagrada za životno delo RTV Srbije, Nagrada za životno delo džez festivala Nišvil u Nišu, Nagrada za životno delo Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije (2018).

Bubiša Simić je komponovao primenjenu muziku za TV serije "Neven", "Osma ofanziva", film i seriju "Salaš u Malom Ritu", za filmove "Sumnjivo lice", "Dr", "Vagon li", pozorišne predstave - "Staklena menažerija", "Dobri čovek iz Sečuana", "Zločin i kazna", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Plači, voljena zemljo".

Stvarao je i džez muziku "Igra pod Šar planinom" (džez fantazija), "Pesma sa juga" (džez svita), kao i dečju muziku - LP "Pesma o Snešku Beliću".

Mladen Jagušt iz Sunja, rođen 10. decembra 1924, jedan je od najznačajnijih dirigenata u Srbiji. On je veoma svestran, kao iskusni horski, operski, simfonijski i oratorijumski dirigent međunarodnog značaja.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda, Vukove nagrade, a nagradu Udruženja kompozitora Jugoslavije je osvojio za izvođenje domaćih autora i snimke tih izvođenja - „Koštana”, „Ohridska legenda”, kao i kompletan opus Stevana St. Mokranjca.

Jagušt je radio kao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a za rad sa orkestrom novosadske Akademije je dobio i nagradu za životno delo.

Dirigent je gostovao širom sveta - u Austriji, Belgiji, Engleskoj, Italiji, Kanadi, Kubi, Mađarskoj, Maroku, Nemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Rumuniji, Švajcarskoj i Ukrajini, kao i u svim većim centrima bivše Jugoslavije.

Jubilej 80 godina života i 60 godina umetničkog rada Jagušt je obeležio velikim izvođenjem „Rekvijema” Đuzepea Verdija u Sava centru u 19. novembra 2004.

Poslednji put Mladen Jagušt je u svojoj 93. godini života dirigovao Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, bio je to "Nemački rekvijem" Johanesa Bramsa u Kolarčevoj zadužbini 24. decembra 2016. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA