Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je nastala pesma "Space Oddity", Bouvijevo remek-delo

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesma koja je i dan danas hit

  • 0
Dejvid Bouvi Printskrin: Youtube/David Bowie

Dejvid Bouvi je tokom karijere izbacio brojne svetske hitove. Jedan od takvih je i "Space Oddity" iz 1969. godine, koji neki nazivaju i remek-delom.

Bouvi je napisao navedenu pesmu nakon što je odgledao film Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru" iz 1968. "Space Oddity" je igra na frazi "Space Odissey", iako se naslov ne pojavljuje u tekstu. Pesma govori priču o majoru Tomu, izmišljenom astronautu koji prekida komunikaciju sa Zemljom i lebdi u svemiru.

U intervjuu za "Performing Songwriter" 2003. godine, Bouvi je objasnio kako je nastal pesma.

"U Engleskoj se uvek pretpostavljalo da je pisano o sletanju u svemir, jer je ono postalo istaknuto otprilike u isto vreme. Ali zapravo nije. napisano zbog odlaska da gledam film "2001: Odiseja u svemiru", koji mi je bio neverovatan. Ionako sam bio van sebe, bio sam veoma zapanjen kada sam otišao da ga gledam, nekoliko puta, i to mi je zaista bilo otkrovenje", naveo je Bouvi.

Kada je Bouvi snimao pesmu, odlučio je da želi prave gudače i Mellotron (elektromehanički instrument sa klavijaturom, prim.aut) zajedno. Međutim, muzičari su se mučili da sviraju elektronski instrument sa klavijaturom. Toni Viskonti je bio taj koji je predložio Rika Vejkmana kao nekoga ko bi mogao da održava Mellotron u skladu.

Pesma "Space Oddity" je prvobitna objavljena 1969. godine na Bouvijevom istoimenom albumu i tempirano da se poklopi sa sletanjem na Mesec. Objavljena kao singl, pesma je dospela na 5. mesto u Velikoj Britaniji, postavši njegov prvi hit na listi na toj teritoriji. U Americi je singl naišao na veoma malu publiku i dospeo na 124. mesto u avgustu 1969.

Godine 1972. album je ponovo nazvan "Space Oddity" i ponovo je izdat u Americi nakon što je Bouvi postigao skroman uspeh u Americi sa singlovima "Changes" (66. mesto) i "The Jean Genie" (71. mesto).

Objavljeni singl "Space Oddity" osvojio je tada 15. mesto, postavši Bouvijev hit prvi koji je završio na američkim Top 40 listama.

Godine 1975, u Velikoj Britaniji, pesma je ponovo objavljena, ovog puta na singlu koji je sadržao i pesme "Changes" i "Velvet Goldmine".

Godine 1980, Bouvi je objavio nastavak na ovo pod nazivom "Ashes To Ashes", gde major Tom ponovo uspostavlja kontakt sa Zemljom. Kaže da je srećan u svemiru, ali zemaljska kontrola dolazi do zaključka da je narkoman.

Godine 1983. nemački elektro muzičar Peter Šiling objavio je nastavak "Space Oddity" pod nazivom "Major Tom (I'm Coming Home)". Postavljen u tehno ritmu, priča priču o majoru Tomu u svemiru. Ta pesma je dostigla 14. mesto u Americi, nadmašivši Bouvijev original.

Postojala je i nemačka verzija pesme "Major Tom (I'm Coming Home)", poslušajte je.

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA