Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrada hrišćanske himne je prerasala u veliki hit: Kako je nastala pesma "Morning Has Broken"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stivens je otkrio himnu u knjizi himni koju je pronašao u knjižari dok je tražio ideje za pesme

  • 0
Klavir Klavir / Foto: Pixabay

"Morning Has Broken" je Ket Stivensova prerada dečje hrišćanske himne Eleonor Fardžon iz 1931. godine, koja je takođe napisala mnogo dečije poezije. Tekst je referenca na knjigu Postanja u Bibliji, gde Bog stvara Zemlju u "prvo jutro".

Stivens je otkrio himnu u knjizi himni koju je pronašao u knjižari dok je tražio ideje za pesme. On je objasnio u podkastu The Chris Isaak Hour:

"Slučajno sam naleteo na pesmu kada sam prolazio kroz malo sušno razdoblje i trebalo mi je još jedna ili dve pesme za album "Teaser And The Firecat". Naišao sam na ovu knjigu himni, pronašao ovu pesmu i pomislio sam, ovo je dobro. Stavio sam akorde na to i onda je počelo da se povezuje sa mnom."

Deca u Engleskoj, gde je Stivens odrastao, mogla su da čuju himnu u osnovnoj školi. Škotska deca su pevala staru galsku himnu "Dete u jaslama, dete Marije" na ovu melodiju. Ova himna, koja je zasnovana na melodiji pod nazivom "Bunessan" (nazvana po malom ostrvskom gradu u Škotskoj), nastala je pre numere "Morning Has Broken" i napisana je na galskom jeziku od strane Meri Mekdonald pre nego što je prevedena na engleski. Za škotsku decu to je bila božićna himna.

Rik Vejkman, koji je u to vreme bio muzičar za sesiju, svirao je klavir na ovoj numeri, što je prvi put da se pojavio na hit singlu. Nedugo kasnije se pridružio se sastavu Yes.

Godine 1967, kada je imao 18 godina, Stivens je imao niz hitova u Velikoj Britaniji koji su bili malo primećeni u Americi, ali se "probio" 1971. sa hit singlovima "Wild World" i "Peace Train". Sa potražnjom za njegovim zadnjim katalogom, četiri njegova albuma dospela su na top-listu 1971. godine, a taj zamah se preneo u 1972. sa pesmom "Morning Has Broken", koja je otišla na 6. mesto.

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA