Vreme čitanja: oko 11 min.

Inostrane zvezde ove godine dolaze u Srbiju: Rod Stjuart, Ed Širan, Deep Purple, Rammstein...

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 11 min.

Posebno je velika novost da će prestonica posle dugog niza godina konačno ponovo imati masovne koncerte na beogradskom Ušću, što je ranije bila redovna pojava, dok nije usledila duga pauza sve do sada

  • 2
Deep Purple Deep Purple / Foto: Profimedia/AFP

Rod Stjuart, Ed Širan, Andre Riju, Brajan Koks, grupe "Deep Purple", "Rammstein", "Black Eyed Peas", "Shortparis" neki su od muzičara i svetske zvezde koji će obeležiti 2024. godinu svojim koncertima u Beogradu i Srbiji.

Posebno je velika novost da će prestonica posle dugog niza godina konačno ponovo imati masovne koncerte na beogradskom Ušću, što je ranije bila redovna pojava, dok nije usledila duga pauza sve do sada.

Tako će na Ušću čak dva velika koncerta imati nemačka hevi metal grupa “Rammstein” (24. i 25. maja), dok će pop muzičar Ed Širan gostovati tokom leta (17. avgust).

Veliki koncerti vraćaju se u Beograd, a danas mnogi postavljaju pitanje - imamo li mi publiku, ali i novac za tu zabavu.

Podsetimo, poslednji koncert na Ušću obeležila je pop zvezda Robi Vilijams 2015. godine, a pre toga su razni velikani pohodili ovaj veliki prostor – "Depeche Mode" (2013), "Metallica" (2012), Bili Ajdol (2010), Madona (2009), "The Rolling Stones" (2007), na festivalu "Belgrade Calling" – “Faith No More”, “The Cult” (2011), i drugi.

Publika koncerata u našoj zemlji navikla je da uveliko dolaze bendovi iz Rusije za mnoge pripadnike ruske populacije u Beogradu i celoj Srbiji, i tako će prvi nastup u ovoj godini 28. januara imati rep duet “Zatochka” u klubu Zappa Baza u Beogradu.

Kantri-rep duet osnovan je 2018. od strane dva umetnika iz Rusije, koji su u svojim pesmama spojili klasični hip-hop sa estetikom kantri muzike. Za muzičku komponentu odgovoran je poznati gitarista Ilija Pogrebnjak, koji u pesmama "Zatochka" koristi gitaru, bendžo i ukulele.

Reper Jurec svojom brutalnom ekspresijom dopunjuje muziku ironičnim rimama.

Sledeća na redu je ruska grupa"Spasibo” (u prevodu "Hvala") 8. februara na sceni beogradskog Kulturnog centra Grad. To je indi - nezavisni bend osnovan u Moskvi, trenutno žive u Beogradu.

Poznati su po svojim šarmantnim nastupima uživo, pesmama koje navode ljude da istovremeno plaču i igraju. Imali su zapažen i uspešan nastup na festivalu Exit 2023 u Novom Sadu, i sada se vraćaju pred srpsku publiku u glavni grad sa novim iznenađenjem, gde će izvesti ekskluzivan šou sa dva bubnja, uz podršku sastava “Ukolj” Nikolaja Rjabinnikova sa sedištem u Beogradu od jeseni 2019., multi-instrumentaliste i pesnika.

Samo dva dana kasnije, 10. februara u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, 35 godina će proslaviti ruski bend “Agata Kristi” – lider Gleb Samojlov & The Matrixx.

Imali su zakazan koncert u oktobru 2023, ali je bio odložen za februar, a grupu smatraju za jednu od veoma jedinstvenih rok bendova.

Gleb Samojlov će pružiti gledaocima priliku da još jednom uživaju u mističnom šarmu omiljenih kompozicija i osete energiju kreativnog nasleđa „Agata Kristi“.

Relativno odomaćena pank rok grupa “Shortparis” takodje je odložila svoj jesenji koncert na istom mestu “Amerikane”, te će ove ruske momke auditorijum pratiti 16. februara u DOB-u, u organizaciji kuće “Connected Agency”.

Avangardni bend iz Sankt Peterburga, kreira svoju jedinstvenu muzičku estetiku kroz istraživanje i kombinovanje dark elektronike, dens ritmova, post-panka, eksperimentalne nojz muzike, čak i akustičnih šansona.

Nakon što su već osvojili titulu "najboljeg živog nastupa u Rusiji", članovi benda nastavljaju na grade inostranu karijeru gde su prepoznatljivi po teatralnim i zapanjujućim nastupima koji su bliski performansima u savremenoj umetnosti.

Ta pozorišna spektakl atmosfera i ne čudi, jer je pevač Nikolaj Komjagin takođe i filmski glumac. Kratkometražni film "Complex Subject" u kom Nikolaj igra glavnu ulogu osvojio je nagradu na Kanskom filmskom festivalu 2019. godine. Tokom karijere bend je izdao 3 EP-ja, 4 studijska albuma. Podsetimo, “Shortparis” je gostovao već u “Amerikani” DOB-a u januaru 2023, kao i u Novom Sadu na “Dočeku”, ali i na Arsenal festu 2023 u Kragujevcu.

Iste večeri, samo u Dorćol Platzu, premijerno u Srbiji će nastupiti Gaja Su Akiol, muzičarka, svestrana umetnica i aktivistkinja koja sa sobom donosi elemente psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike, u organizaciji Hangtime agencije.

Gaja Su Akiol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rodom iz Istanbula. Pre nego što je započela solo karijeru bila je u bendovima “Mai”, “Toz Ve Toz”, a 2014. izdala je debi album “I’m Living With Camels”.

Ona u svom izrazu meša tradicionalne turske melodije sa obrisima surf roka i grandža. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, kao i “Nirvanu” i Kurta Kobejna.

Što se tiče ruskih muzičara, 20. marta na Velikoj pozornici Mts Dvorane gostovaće slavni Valeri Meladze, jedan od najvećih ruskih pop pevača, autor na desetine hitova koje vole i pevaju čak dve generacije.

Slede grupe za fanove tvrđeg i žestokog zvuka.

Posle 40 godina postojanja u Beograd iz Holandije po drugi put stižu pioniri pravca darkwave - “Clan of Xymox” i to 9. marta u klubu Zappa Baza, što je bio prvi koncert u našoj zemlji zakazan za ovu kalendarsku godinu. Holandska atrakcija “Clan of Xymox”, poznata i samo kao “Xymox”, nastala je 1983. u holandskom gradu Nijmegen, a godinu posle nastao je i EP “Subsequent Pleasures at Xymox”, od samo 500 primeraka.

U svojoj vrlo bogatoj karijeri do sada su izdali 17 studijskih albuma, kao i mnoga EP izdanja, kompilacije i remikse, a poslednji album “Limbo” (2021) će promovisati u Zappa Bazi.

Članovi benda su osnivač Roni Murings (vokal, gitara), Mojca Zugna (bas), Mario Usai (gitara), Šin Gobel (klavijature).

Kultna alternativna rok - metal grupa “Therapy?” nastupiće u Hangaru Luke Beograd 23. marta, što će biti njihov drugi koncert u Beogradu nakon 2007. godine.

Jedan od najznačajnijih bendova Severne Irske, nastali 1989. godine, u prethodne tri decenije objavili su 16 studijskih albuma, a na koncertu kod nas publika će slušati stare i nove hitove.

Za ljubitelje hevi metala, godina 2024. će biti zanimljiva zbog gostovanja stranih bendova.

Nakon 8 godina poljski death metalci “Decapitated” vraćaju se u Beograd u sklopu evropske “Nihility” turneje. Sa sobom vode američke veterane “Incantation”, “Nervosa” iz Brazila i Švajcarcee “Kassoghta” iz Švajcarkse - 15. marta u klubu Zappa Baza.

“Decapitated” je nastao u poljskom gradu Krosnou 1996. godine, podžanr im je tehnički death metal. Objavili su osam albuma, a najaktuelniji “Cancer Culture” promovisaće 15. marta.

“Incantation” je američki death metal bend nastao 1989. u Nju Džersiju, dosad su izdali 10 studijskih albuma od kojih je “Unholy Deificiation” objavljen na leto 2023.

“Nervosa” je ženski trash/death metal bend iz Sao Paola iz 2010. godine, sa četiri albuma, a najaktuelniji je naslov “Jailbreak”. Članice benda su Prika Amaral – gitara, vokal, Helena Kotina – gitara, Hel Pir – bas i Mikaela Najdenova – bubanj.

“Kassoghta” je progresiv death metal bend osnovan 2018. u Ženevi, sa dva albuma “A New World to Come” (2018) i “rEvolve” (2022).

Ove godine nemački metal sastav “Ramštajn” (Rammstein) će ponovo u svoje kamione spakovati svoju impresivnu binu i pirotehniku i krenuti na put turneje, od čega je Beograd zakazan za čak dva datuma – 24. i 25. maj na Ušću.

Nakon dva velika koncerta u Beogradskoj Areni, “Ramštajn” će tako imati još 3. i 4. koncert u prestonici, ali prvi put na Ušću, koje su rasprodali jako brzo za prvi nastup.

Turneja se održava na jubilej – 30 godina postojanja benda, koji publici priredjuje osim muzike i vizuelni doživljaj, pirotehnički spektakl i gigantski šou, tako da će u dve večeri oko 100 000 ljudi gledati popularne metal muzičare iz Berlina.

Zappa Baza će 15. oktobra ugostiti blak metalce germanskog porekla austrijanski “Ellende” kojem će to biti premijerni nastup u Srbiji i nemačka “Groza” koju je beogradska publika upoznala na koncertu u klubu “Atom” (2022). Veče će otvoriti nemački bend “Servant”.

“Ellende” je crnometalni solo projekat nastao 2011. u Gracu, a svi članovi predstavljaju isključivo kroz inicijale. Bend je izdao četiri albuma, a članova su: P.F. (live/studijski bubanj), L.B. (gitara), D.B. (gitara), S.L. (bas) i L.G. (sve ostalo uključujući i dizajn).

Engleski vizionar elektronske muzike, fizičar, profesor fizike Brajan Koks nastupiće premijerno u Srbiji 7. aprila u Mts Dvorani.

Brajan Edvard Foks stvara instrumentalnu elektronsku muziku donekle po uzoru na velikog umetnika Žan Mižel Žara, koji je imao dva koncerta u Beogradskoj Areni. Koks je profesor fizike u Školi fizike i astronomije pri Univerzitetu u Mančesteru, a poznat je kao prezenter naučnih programa, posebno za BBC Radio 4 i emisiju “The Infinite Monkey Cage and the Wonders of...”, a potpisao je i kao autor mnoge knjige iz nauke.

Pre akademske karijere, Brajan Koks je svirao klavijature u britanskim bendovima “Dare” i “D: Ream”, sa kojima je objavio albume, sa prvim – “Out of the Silence” (1988), “Blood from Stone” (1991), i sa drugim – “D:Ream on Volume 1” (1993) i “In Memory Of...” (2011).

Verovatno najveća muzička zvezda ove godine je definitivno Rod Stjuart, koji će pevati 17. maja u Štark Areni, u organizaciji Star produkcije, što će mu biti prvi koncert u Srbiji.

Ovaj poznati Britanac jedan je od najuspešnijih i najomiljenijih izvođača na svetu, čija karijera traje već pet decenija tokom koje je prodao više od 250 miliona albuma, a proslavio se hitovima "Sailing", "The First Cut Is The Deepest", "Rhythm Of My Heart", “Tonight’s the Night” i "Maggie May".

Dobitnik je nagrade Gremi za životno delo, sa deset albuma i 26 hit singlova zauzeo je vrh top lista u Velikoj Britaniji, kao i sa 17 albuma i 16 hit singlova u SAD-u.

I dalje je diskografski aktivan, tako da mu je poslednji album objavljen 2021. godine - “Tears of Hercules”, gde je jedan od autora devet kompozicija.

“Iskreno sam uzbuđen zbog svog prvog koncerta u Beogradu i radujem se što ću nastupati pred divnom srpskom publikom. Možete očekivati moje najveće hitove, ali i puno pravih iznenađenja”, poručio je Rod Stjuart pred svoj koncert 17. maja u Beogradu.

Neobični i zarazni francuski sastav “La Femme” nastupiće 22. maja u Domu omladine Beograda, a osnovali su ga klavijaturista Marlon Magne i gitarista Saša Got pre više od 10 godina. Iza sebe imaju 5 albuma, proslavila ih je pesma “Où va le monde” sa drugog albuma “Mystère”, dok je poslednji CD “Paris-Hawaï“ izašao u maju 2023. godine.

Oni dolaze sa juga Francuske, odnosno iz grada Biaric, koji se nalazi na samoj granici sa Španijom, tako da se u njihovim pesmama često mogu čuti francuski i španski jezik, a žanrovi su od džeza preko panka, kantrija do fanka, sa psihodeličnim rokom,

Britanska hard rok atrakcija “Deep Purple” se vraća u Beograd, za leto zakazan im je koncert na stadionu Tašmajdan za 13. jul, u organizaciji kuće “Skymusic”.

Hitovi „Smoke on the Water“, „Highway Star“, „Child in Time“, “When a Blind Man Cries”, “Hush”, “Soldier of Fortune” ostavili su traga u svetskoj istoriji rokenrola.

Deep Purple je prvi put u Beogradu nastupio davne 1975. i od tada su se više puta vraćali u naš glavni grad, u Hali 1 Beogradskog sajma 2003. I 2009., onda u Areni 2014, i poslednji put u decembru 2019. ponovo u Štark areni.

Još jedan veliki koncert u Beogradu sledi 17. avgusta kada Ed Širan dolazi na Ušće.

Britanska pop zvezda Ed Širan krenuo je na evropski deo turneje naziva „+ – = ÷ x Mathematics“, među kojima je i Beograd na tim stanicama.

Osim u Beogradu, Širan će u ovom regionu održati koncerte i u Zagrebu (10. avgusta), Bukureštu (24. avgusta) i Sofiji (31. avgusta).

Za kraj koncerata u Beogradu, tu je već redovan gost holandski violinista, dirigent, muzički mag i virtuoz Andre Riju, koji će se po treći put vratiti u Štark Arenu 14. novembra, dok je organizator ponovo “Star produkcija”.

Beograd i André Rieu očigledno dele posebnu vezu, jer se za kratko vreme vraća holandski “Kralj valcera”, čiji koncerti svake godine oduševljavaju više od 600.000 gledalaca širom sveta uz spektakl koncert sa Johann Strauss orkestrom.

Više od 40 miliona prodatih albuma pokazuju kako je ovaj megapopularni violinista već dugo uspešniji od mnogih pop i rok muzičara svetskih razmera.

Scenografija poseduje čak četiri pozornice kao i četiri kompleta instrumenata što olakšava održavanje koncerata na različitim kontinentima, a mnogi muzičari uz njega su već više od 25 godina. Andre Riju svira na violini Stradivariusa iz 1667. godine.

Ostali muzičari iz inostranstva će svirati na 24. izdanju Exit festivala 2024. pod imenom “EXIT Starseeds” na Petrovaradinskoj tvrdjavi u Novom Sadu od 10. do 14. jula.

Najavljeno je 24 imena kao što su hip hop rep pop atrakcija “Black Eyed Peas”, gitarista Tom Morelo - pokretačka snaga benda “Rage Against the Machine”, pop soul muzičar Džon Njuman, pank legende “The Exploited” (svirali su i na Exitu 2022 i u Domu omladine Beograda 2023). .

Na Tesla Universe bini nastupiće i vodeći umetnici nove generacije Kenia Grejs i Iniko, popularni britanski sastav “Rudimental” sa hitovima „Feel The Love“ i „Waiting All Night“, australijski elektro muzičar Dub FX (bio u Barutani na leto 2023), Gucci Mane kao trep izvodjač koji je saradjivao sa mnogim zvezdama (Maraja Keri, The Weeknd).

Poznata su i prva imena Visa Fusion bine – grčki sastav “Villagers of Ioannina City” (nedavno su svirali u Domu omladine Beograda) i češki sint-pop bend “Lakeside X”, dok žestoki zvuk na Explosive binu donosi švajcarski thrash metal sastav “Coroner”.

U Srbiju prvi put stižu pop-rap ikone “Black Eyed Peas”, koji sa 80 miliona prodatih albuma su u vrhu najuspešnijih, i imaju R&B, hip hop hitove - „My Humps“, „Pump It“, „I Gotta Feeling“, „Boom Boom Pow“ novije pesme - „Girl Like Me“ i „Don’t You Worry“ sa Šakirom.

Gitarista Tom Morelo tokom bogate karijere okupio je veliki broj saradnika kao što su Brus Springstin, RZA i GZA ispred rep benda “Wu-Tang Clan”, “The Prodigy”, Edi Veder, lider grundž sastava “Pearl Jam”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA