≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Prljavi inspektor Blaža pred koncert 13. januara: Sviramo novu pesmu u Domu omladine Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Blaži je drago da taj datum povezuje i nastanak benda “Električni orgazam” samo 1980. godine

  • 0
GODUM, dodela nagrada Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Rok muzičar Igor Blažević poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža uoči koncerta sa svojim "Kljunovima" 13. januara u Domu omladine Beograda, specijalno za Tanjug kaže da rokenrol i dalje ponosno traje i opstaje u Srbiji.

Rok bend “Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi” održaće novi koncert na Srpsku novu godinu baš na datum 13. januara kada je i nastala grupa davne 1994, a ovog puta će svirati u Domu omladine Beograda u okviru proslave jubileja – 30 godina postojanja.

Blaži je drago da taj datum povezuje i nastanak benda “Električni orgazam” samo 1980. godine.

Sala “Amerikana” u DOB-u je prostor u kome dugo nisu nastupali, a menjali su razna mesta u prestonici. Sada će svirati u starom-novom prostoru koji mnogi rokeri izgleda najviše vole od svih mesta u glavnom gradu, te pokušavamo da otkrijemo tajnu magije “Amerikane”.

“Biramo Dom omladine, jer u tom mestu kao da se stalno podmladjujem. Ne znam u čemu je tajna. Izgleda da sam ja glavni lik u filmu “Neobični slučaj Bendžamina Batona” koji stari unazad. Možda ću na kraju postati beba. Sve sam neozbiljniji umesto da budem ozbiljniji. Dom omladine je bilo i ostalo kultno mesto. Mi smo tokom karijere više koristili KST i SKC, a eto Dom omladine je sada za naš jubilej bio idealan”, smatra Blažević, i dodao da je pozvao Dom omladine, i saznao da je taj termin slobodan baš na 13.01.2024. i sve im se poklopilo.

Beogradski roker se priseća kako su na početku karijere tada uspevali kao i Rambo Amadeus, “Partibrejkers”, da napune Studentski kulturni centar, i Letnju baštu i Veliku salu.

Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi su osnovani u sledećoj postavi: Aleksandar Karadžić (Arigo Saki) – gitara, Milutin Petrović (gazda Milutin) – gitara, Dejan Resanović (Deki iz Novog Sada) – bas gitara, Vojin Đurašinović (Voja) – bubnjevi i Igor Blažević Blaža (Prljavi inspektor Blaža) – vokal. Tokom 1998. u grupu dolaze rokenrol muzičari - Ljubinko Tomanović na mesto bas gitariste i Saša Babić kao solo gitarista.

Blažević je srećan što su razni bendovi proslavljali jubileje u Domu omladine, od “Goblina” do “Susnhine”, a onda je i “Električni orgazam” tu slavio jubileje svojih mnogih albuma u diskografiji.

“Evo i mi idemo stopama naših dragih kolega iz devedesetih godina. Svi su oni opstali, trajemo i dalje, i meni je jako drago da će se ovo desiti tog 13. januara da sa publikom proslavimo 30. rodjendan benda”, naveo je duhoviti i zabavni roker i najavio da je u planu da se ovaj rođendanski koncert i snima, te kasnije objavi kao zvanično live izdanje.

Iako imaju samo tri studijska albuma – “Plagijati i obrade” (1996), “Seks droga i Bodiroga (1998) i “Pare ne vraćamo” (2002), njihovi koncerti na mnogim mestima, otvorenim ili zatvorenim, puni su njihove publike. Najviše fanova imaju upravo oni na mnogim festivalima i manifestacijama kao Beer fest, dakle izgleda da bend i ne mora da bude diskografski dalje aktivan (kao “Kerber” i “Atomsko sklonište”, identičan slučaj).

Njihov prvi materijal je živi album “Igra rokenrol SR Jugoslavija (live) iz 1994. godine. Blažević je podsetio i na druge njihove žive albume i jedan DVD koncert, misleći na live izdanja “Shipu ga Žobla” (live, 2000) i “Samo Supermen Srbiju spasava” (live, 2007) i video koncert “Uživo na Beogradskom festivalu piva – Beer Fest 2010 (live, 2011).

Iznenadjenje za publiku 13. januara na beogradskom koncertu biće i nova pesma “Živela rakija”, najavio je Blaža, i onda za Tanjug otpevao stihove.

Reči idu ovako: “Putov’o sam svuda, bio kojekuda, obiš’o sam ceo svet, a svuda gde sam bio, tu sam nešto pio, al’ nešto mi je falilo. Kad se kući vratim, u kafanu svratim, mora da se zalije, šankerica kaže “Nema onog Blaže”, doš’o da se napije. Živela rakija, živela rakija, dunja, voda, šljiva, posle gajba piva, živela rakija”.

Poznato je već da Blaža uveliko radi na prvom solo albumu sa rok bendom “Magic Bush”, i najavio je za Tanjug da bi izdanje naziva “Remek delo” trebalo da se pojavi do juna ove godine.

Reč je o projektu zasnovanom na Blažinom prvom bendu “Fiskulturno lane”, nastao pre “Kljunova”, u srednjoj školi i potrajao je dve godine.

“Ima tome već 40 godina, neverovatno ali istinito, od kada mi se javila želja da snimim te pesme, koje su ostale iz Novog talasa, i još neke koje sam stvarao do 1994. godine, kada su nastali “Kljunovi”, istakao je Blažević i onda je naveo sve goste na solo izdanju.

Braća Dragi i Žika Jelić iz benda “YU Grupa” su prisutni na jednoj pesmi, čije su reči sledeće.

“Ja pevam “Braćo, treba mi vaš savet”, Dragi kaže – “Šta ti je, Blažo, lep si kao avet”, Žika kaže – “Mora da ga muče ljubavni problemi”, a onda ja pevam “Tako je, Žiko, nije lako meni”. I onda ide refren “Ja volim je još”, otkrio je Blaža.

Osim braće Jelić, gostovaće mu pevač i gitarista Nikola Čuturilo Čutura (“odsvirao je sjajan solo i gitare, i otpevao je duet sa mnom”).

Od gostiju je tu i džez šlager diva Beti Đorđević, jer prema rečima Blaže, “sada kucamo na vrata velikih i najvećih asova”, te sa njom snima jedan fanki duet.

Blaža i “Kljunovi” su pevali čuveni hit “Da bog da crk’o rokenrol kad ga svako svira”, kao obradu Elvisa J. Kurtovića, mada gledajući danas rok scenu, ipak ima veoma često velikih koncerata rokera u našoj zemlji na mnogim prostorima, i ta industija nije skrajnuta kako se ranije prognoziralo. Festivali i manifestacije kod nas su puni upravo rok muzičarima sve vreme, a više od 50 godina traje “YU Grupa”, preko 40 godina “Električni orgazam” i “Riblja čorba”.

“Rokenrol je neverovatno živ i opet je kao nekada za vreme Novog talasa, koji ja pamtim, ponosno traje i opstaje kod nas. Rokenrol je nekako varirao, zavisi u kojoj zemlji, te postao “mejnstrim”, dakle glavna struja”, definisao je ovu priču Blaža, te dodao da po njemu nema šanse da se bilo šta loše desi po rokenrol.

Blaža je izdvojio Žiku Jelića iz “YU Grupe” kao “primer da rokenrol i dalje traje”, jer sa više od 80 godina života on i dalje svira, nastupa, ide na turneje po zemlji i inostranstvu, a “bio je dete rokenrola kao mali, i dokazuje i pokazuje da je ostao večito dete rok muzike”.

Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi su osvajali mnoge prostore na solo koncertima i na festivalima po Srbiji, u Beogradu to su bili SKC i KST (posebno na tradicionalnom “Maskenbalu”), do nedavno su česti bili u klubu “Wurst Platz”, rok klubu Fest u Zemunu, česti na beogradskom Ušću na Beer festu, i sada im sledi Dom omladine.

Blaža napominje da mu je velika želja da svira na Stadionu Tašmajdan (“mada bi tada morao da bude besplatan ulaz da bismo ga napunili”) i bivši Dom sindikata, odnosno Mts Dvorana.

“Svirali smo na raznim manifestacijama na Tašmajdanu, ali nikada nismo imali tamo solo koncert. A Mts Dvorana, tu me buni što je sedenje sve vreme, a rok svirka zahteva – “mora stojećki, ne sedećki”. Eto najviše bih voleo Tašmajdan”, kaže Blaža, da bi se osvrnuo na razliku izmedju festivalskih nastupa i samostalnih celovečernjih koncerata.

“Sve mi je to divno. Zanimljivo je na rok festivalima kao Beer fest ili “Dani piva” u Zrenjaninu, sviramo pred desetine hiljada ljudi. Tamo dolazi neka publika koja možda ne ide često na koncerte, ali voli da posećuje takve manifestacije, i lep je osećaj kada čujem da mnogo ljudi peva naše pesme, sve reči znaju napamet. Izuzetan je osećaj i čovek se tada oseti kao dete”, opisao je Blaža utiske, a njegovi performansi na bini i animiranje publike se uvek rado pamte i prepričavaju, tako da je uvek aktivan da igra, skače i peva.

Za sam kraj razgovora za Tanjug, autor pesama o glumici Pameli Anderson, fudbaleru Duletu Saviću i košarkašu Dejanu Bodirogi, osvrnuo se na želje u 2024. godini upućene svojoj publici, novim rokerskim nadama koje dolaze, čitaocima, svim ljudima na svetu.

“Mislim da će se složiti sve moje starije kolege koje decenijama rade fantastičan posao, da je najvažnije da budemo zdravi. Tako bih ja svima samo zdravlje poželeo. To je moja jedina novogodišnja želja. Možda jeste fraza kada se izgovori, ali kako nam se dešava toliko tužnih stvari u životu, shvatite da je zdravlje najvažnije. Samo neka zdravlje služi moje kolege, prijatelje, sve ljude. “Da smo živi i zdravi još godina sto, da je pesme i vina i da nas čuva Bog”, sa stihovima Bajagine pesme “Moji su drugovi”, Igor Blažević Blaža je zaključio priču za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA