Vreme čitanja: oko 11 min.

Koncerti domaćih i regionalnih muzičara u Srbiji: Josipa Lisac, Kaliopi, Zvonko Bogdan, Blaža, Eva Braun...

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 11 min.

Ubedljivo najviše zakazanih muzičkih programa ima Mts Dvorana, a za njom slede Dom omladine Beograda (DOB), klubovi Zappa Baza i Dorćol Platz

  • 0
Nastup Josipe Lisac na Banja Luka Festu, Josipa Lisac, Banja Luka Fest Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, Kaliopi, Alen Islamović, Jurica Pađen i “Aerodrom”, Josipa Lisac, Letu štuke, Bojana Vunturišević, Neno Belan, "Eva Braun", "The Frajle", "Ničim izazvan", neki su od domaćih i regionalnih muzičara koji će održati koncerte tokom ove godine u Beogradu.

Ubedljivo najviše zakazanih muzičkih programa ima Mts Dvorana, a za njom slede Dom omladine Beograda (DOB), klubovi Zappa Baza i Dorćol Platz.

Sezonu koncerata će definitivno otvoriti komični rok sastav “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi” 13. januara uveče (21.00h) u sali “Amerikana” DOB-a.

Inače su tačno osnovani 13. januara 1994. godine u postavi: Aleksandar Karadžić (Arigo Saki) - gitara, Milutin Petrović (gazda Milutin) - gitara, Dejan Resanović (Deki iz Novog Sada) - bas gitara, Vojin Đurašinović (Voja) - bubnjevi i Igor Blažević (Prljavi inspektor Blaža) – vokal.

Grupa će podsetiti na mnoge hitove tokom tri decenije karijere sa tri studijska albuma – “Plagijati i obrade” (1996), “Seks droga i Bodiroga (1998) i “Pare ne vraćamo” (2002), uz najnoviju pesmu “Živela rakija”.

Sledeći nastup tokom ovog meseca pripada Danici Crnogorčević 29. januara u Mts Dvorani. Ona je umetnica i pevačica duhovne i etno muzike koja uživa najveću popularnost u regionu, a konačno će održati svoj prvi samostalan koncert u Beogradu.

“Nije zlo znati tuđu pesmu – zlo je ne znati svoju”, poručuje Danica Crnogorčević.

Na istom mestu Velike sale 1. februara će se održati koncert spektakl "Simply the best“ rok simfonija posvećena kraljici rokenrola i muzičkoj ikoni Tini Tarner.

Pevačica Julijana Vincan, poznata iz sastava “Playade”, dočaraće Tinu Tarner na sceni.

Premijerno izvođenje u Zrenjaninu na manifestaciji “Dani piva” u avgustu 2023, kada su Zrenjaninska filharmonija, bend i solisti svirali antologijske rok pesme, pokazalo je da u Srbiji i regionu ljudi vole i poštuju lik i delo Tine Tarner, neprolazne rok zvezde koja nas je nažalost napustila zauvek prošle godine.

Prava „Kraljica roka“ ostavila je neizbrisiv trag u svetu muzike, zabave i kulture, a njeni hitovi kao što su „Proud Mary“, „What’s Love got to do with It“, „Simply the best“, i mnogi drugi, postali su klasici. Osim Julijane Vincan, Aleksandar Bojović će izvesti pesme bendova kao što su „Guns ‘n’ Roses“, „Deep purple“, „AC/DC“, ali i čuvene duete koji su obeležili Tininu svetsku karijeru, dok je dirigent Mikica Jevtić.

Dan kasnije 2. februara u Mts Dvorani će biti realizovan koncert Dečje filharmonije koji predstavlja praznik za čula i dušu.

“Dopustite da muzika mladih talenata ispuni vaše srce radošću”, poručuju organizatori, a ove godine će gosti biti “RocHoir Kids” i Jovana Obradović.

Koncert makedonske pop dive Kaliopi odložen je od novembra 2023. se za sledeću godinu, i tako je novi datum 4. februar. Muzičarka će predstaviti publici muzičko putovanje kroz svoju bogatu karijeru i podsećanje na velike hitove “Crno i belo”, “Rođeni/Bato”, “Kofer ljubavi”, “Kesteni”, “Poželi”, a ima i duet “Znam” sa Željkom Samardžićem.

Alternativna rok grupa “Vizelj” će nastupiti 9. februara u beogradskom klubu Zappa Baza i podsetiti na svoje numere "Ne vidim te od dima", "Novčanice", "Nosoroga", "Pustinje".

Oni su prvi mladi bend koji je išao na turneju po Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, a mnogi ih vole jer su jedni od osnivača Hali Gali pokreta.

Pored novog albuma, bend svira i stare pesme po kojima je postao i poznat široj sceni.

Tradicionalni beogradski koncert jedne od značajnijih domaćih pop rok grupa “Eve Braun” iz Bečeja, biće održan na Dan zaljubljenih 14. februara u Dorćol Platzu.

Inspirisani engleskim bendovima uz gitarski pop zvuk, grupa “Eva Braun” nazvana prema ljubavnici najvećeg diktatora na svetu Adolfa Hitlera, tokom svoje duge karijere stvorila je svoj autentičan i jedinstven stil, tako da ne postoji sličan bend sa naših prostora.

Sa poetičnim tekstovima, bečejski sastav postavio je visoke standarde na domaćoj sceni u poslednje tri decenije, tako da će publika ponovo pevati hitove - ,,Sasvim običan dan", ,,Lavirint", ,,Zmajevi", ,,Mala prodavnica užasa", “Odvedi me iz ovog grada”, kao i novije pesme - ,,Ti si sve", ,,Rikošet". Imali su solo koncerte u Domu omladine Beograda u poslednjem periodu.

Iste večeri u Mts Dvorani pop folk muzičar Dženan Lončarević će pevati za Beogradjane, a kako je taj datum 14.02. već rasprodao, zakazao je i drugi nastup dan kasnije, 15. februara.

Koncert pop muzičarke iz Novog Sada Tijane Bogićević takodje je zakazan u Mts Dvorani i to već 18. februara. Na ovom mestu je već imala dva rasprodata koncerta, u Beogradu i na otvorenoj sceni Kapetan Mišinog zdanja, a u rodnom Novom Sadu na sceni Srpskog narodnog pozorišta, Spensa, Sinagoge.

Tijana Bogićević je i pobednica festivala pop muzike “Beogradsko proleće” 2023. u Mts Dvorani, a početkom prošlog leta objavila svoj drugi album "Blizu", koji je doneo nove hitove, pored već omiljenih pesama sa prvog albuma poput "Tražim","Čudo", "Hajde onda ništa","U redu","Bezuslovno".

Veliki koncert “Queen symphony sensation” biće održan 20. februara u Mts Dvorani, kao jedan od spektakl dogadjaja Queen tribute benda sa simfonijskim orkestrom.

Ljubitelji neponovljivog pevača i lidera grupe “Queen” - Fredija Merkjurija imaće priliku da pogledaju koncert koji je kombincija čistog rokenrola, simfonijskog orkestra i hora.

Od koncertnih dvorana Evrope do pozornica Kine i prostranih pejzaža Rusije, Queen Symphony Sensation oduševljava publiku svuda.

Do sada su u Beogradu nastupali u Letnjoj bašti rok kluba Fest u Zemunu, na otvaranju festivala BELEF na Kalemegdanu, u Domu sindikata, Sava centru, na kraju leta 2023. i u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, kao i na Beer festu 2022. na Ušću.

Regionalna muzička diva Josipa Lisac održaće koncert 7. marta takodje u Mtrs Dvorani, u organizaciji promoterske kuće Long Play, i to u okviru obeležavanja velikog jubileja - 50 godina od izdanja kultnog albuma "Dnevnik jedne ljubavi". Umetnica se konačno vraća beogradskoj publici nakon turneje po regionu, a fanovi je uvek žele videte u Srbiji.

Takođe, gostovala je i u Novom Sadu na sceni SNP-a nekoliko puta, a u Mts Dvorani početkom 2022. godine poslednji put.

Debi album "Dnevnik jedne ljubavi" (Jugoton, 1973) Josipe Lisac je ne samo najznačajnije ostvarenje u njenoj karijeri, već je među najcenjenijim izdanjima u istoriji popularne muzike na ovim prostorima.

Na ovom konceptualnom albumu, čiji su autori Josipin profesionalni i životni saputnik, prerano preminuli Karlo Metikoš, i Ivica Krajač, nalaze se biseri neprolazne veličine i vrednosti: "Srela sam se s njim", "Sreća", "Ležaj od suza", remek-delo "O jednoj mladosti".

Album "Dnevnik jedne ljubavi" nedavno je remasterizovan u čuvenom studiju Abbey Road u Londonu i reizdat na vinilu.

Dan kasnije, ponovo će u Mts Dvorani nastupiti ženski pop trio “The Frajle” iz Novog Sada, poznate po autentičnim pesmama i zanimljivim obradama velikih domaćih i regionalnih hitova. Skoro su nakon pandemije korona virusa već imale tri rasprodata koncerta na ovom mestu, a ranije su osvajale i Sava centar, beogradsko Ušće na Beer festu, kao i Centar za kulturu “Vlada Divljan”, i u rodnom Novom Sadu – Spens, razne otvorene prostore.

Zvonko Bogdan, legenda panonske šansone pevaće Beograđanima 10. marta u Mts Dvorani, na istom mestu gde je nastupao pre dve i po godine.

Veteran starogradske tamburaške muzike izvešće tradicionalni koncert sa velikim tamburaškim orkestrom Radio-televizije Vojvodine.

Poznati interpretator panonskih šansona sa tamburašima, tradicionalno na svakom koncertu izvodi “Hej, salaši na severu Bačke”, “Kad padne prvi sneg”, “Kad sam bio mladjan lovac ja”, “Već odavno spremam svog mrkova”, “Govori se da me varaš”, “Fijaker stari”, “Kraj jezera jedna kuća mala”, “Neko sasvim treći”. Poznato je takođe, da Zvonko Bogdan, tradicionalno pre svake kompozicije recituje stihove čuvenih srpskih pesnika kao Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Bajić, Aleksa Šantić.

Bend “Savršeni marginalci” u kom su, od četvorice članova, njih trojica deo doskorašnje postave pank rok atrakcije “Hladno pivo”, održaće koncert 15. marta u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda.

Na tom koncertu će svirati pesme sa prva tri albuma “Hladnog piva” – „Džinovski“ (1993), G.A.D. (1995) i „Desetka“ (1997).

“Marginalce” su formirali Zoran Subošić Zoki (gitara), njegov brat Mladen Subošić Suba (bubanj) i Krešimir Šokec Šoki (bas gitara), a priključio im se za mikrofonom Hrvoje Krmpotić Krmpa, poznat iz HC benda “Deafness by Noise”.

Prve svirke novoformirane postave, u Rijeci i Zagrebu, pokazale su ono što će se desiti i u Beogradu, od uvodne pesme „Dobro veče“, uz rani opus “Hladnog piva”, sa hitovima „Pjevajte nešto ljubavno“, „Ne volim te“, „Trening za umiranje“, „Princeza“, „Buntovnik“, „Šank“, „Rigoleto“, „Nema više“, „Fur Immer Punk“, „Utjeha kose“.

“Black Simphony: Metallica symphonyc tribute show” biće održan 17. marta u Mts Dvorani, kao mešavina neprevaziđenih pesama “Metalike” i filharmonije. Fanovi kultnog metal rok benda imaće jedinstvenu priliku da uz 30 članova filharmonije čuju najveće hitove spektakla koji se desio u San Francisku 1999. godine pod nazivom “S&M”.

Naslovi “The Call Of Ktulu”, “No Leaf Clover”, “Nothing Else Matters”, “Master Of Puppets” i “Enter Sandman”, “Sanitarium”, “One”, “Unforgiven”, samo su neke od pesama Metalike koje će biti izvedene. Black Metallica tribute i filharmonija održali su 2021. godine dva koncerta u Srbiji, a 2023. započeli su evropsku turneju koncertom u Novom Sadu.

Neobičan spoj klasične disco muzike i gvozdene opere odigraće se 21. marta na sceni mts Dvorane u okviru popularnog muzičkog projekta „Disco Opera”, kao neka vrsta nastavka “Rock Opere”, u saradnji Opere SNP i Novosadskog Big Benda.

Tokom dva sata programa biće 22 antologijska muzička hita Majkla Džeksona, Done Samer, ABBA, Boney M, Bee Gees, Stivija Vondera.

Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Fedor Vrtačnik, a kao vokalni solisti nastupaju Bojana Stamenov, Zoran Šandorov i Nevena Reljin.

Kontakt konferencija i festival održaće se osmi put u Beogradu od 21. do 23. marta u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“ i promoterske kuće “Odličan Hrčak”.

U tom periodu će biti održano pet koncerata – pop muzičar Neno Belan i “Fiumens” 21. marta vraća se u Dom omladine, gde će svirati i bosanska pop grupa “Letu štuke” (22.03.) nakon 2019, i alternativna pop atrakcija Bojana Vunturišević (23.03.), koja je salu “Amerikana” rasprodala već dva puta u aprilu 2023, i učestvovala na Beer festu, Exitu i Arsenal festu 2023.

U Dorćol Platzu biće održani koncerti alternativnih sastava “Koikoi” (22.03.) na čelu sa glumcem i pevačem Markom Grabežom i “Jarboli” (23.03.), koji osam godina nisu nastupali uživo, a slave 25 godina albuma ,,Dobrodošli".

Roker Alen Islamović imaće prvi put solo koncert 22. marta u Mts Dvorani, a do sada je nastupao uglavnom u klubu Central Pub na Novom Beogradu i jednom na Beer festu 2012.

Pevač rok grupa “Bijelo dugme”, “Divlje jagode” i “Četiri asa” ima i svoju solo karijeru koju će predstaviti publici Beograda upravo i kroz hitove iz tih bendova.

Svetska muzička senzacija “Perpetuum Jazzile” ponovo dolazi u Beograd, nakon Sava centra i Kolarca, ovaj put u Mts Dvoranu na Dan studenata - 4. aprila kao deo svoje velike evropske turneje. Ovaj vokalni ansambl iz Slovenije, ima bogat repertoar koncerta gde izvode hitove “ABBA”, “Toto”, Majkl Džekson, “The Queen”, “Daft Punk”, Dejvid Geta, Lady Gaga, “Earth, Wind & Fire”, Bili Džoel, Dejvid Bouvi, Džordž Benson, “Bee Gees”.

Perpetuum Jazzile osnovao je umetnički direktor Marko Tiran 1983. godine pod imenom Gaudeamus, a danas imaju preko 90 miliona pregleda.

Nakon kraja 2022, kada su slavili 10 godina karijere, pop rege sastav “Ničim izazvan” će se ponovo vratiti u Mts Dvoranu 6. aprila za sve ljubitelje njihovog zvuka i mešavinu žanrova.

Do sada su osvajali DOB, Subbeerni centar, Mikser House, klub Fest, BitefArtCafe na Kalemegdanu i druge prostore po Beogradu i Srbiji.

„Rokenrol džentlmeni“ i legendarni hrvatski pevač i gitarista Jurica Pađen sa grupom “Aerodrom” nastupiće prvi put u Mts Dvorani 10. aprila.

Za sada potvrđeni gosti ovog ekskluzivnog koncerta su: Vlado Kalember (Srebrna krila), Neno Belan (Đavoli), Gobac (Psihomodo pop), Srdjan Gojković Gile (Električni orgazam) i Saša Antić (TBF) otpevaće neke od najvećih hitova iz bogate karijere, a na koncertu se očekuju i još neka imena regionalne pop rok scene.

Pevaće se veliki hitovi kao “Fratelo”, “Obična ljubavna pesma”, “Digni me visoko”, “Stavi pravu stvar na pravo mesto”, “Što si u kavu stavila”, “24 sata”, “Divljakuša”, “Kad misli mi vrludaju”, “Dobro se zabavljaj”, “Otkazani let”.

Jurica Pađen je svirao u bendovima “220”, “Azra”, “Parni valjak”, “4 asa”, a u Beogradu je nastupao sa “Aerodromom” kao deo maratonskog festivala “Rockstar fest” na Beogradskom sajmu decembra 2022.

Prošle godine, hrvatski muzičar je imao solo koncert na Platou kod Centra za kulturu Pančevo i na manifestaciji “Dani piva” u Zrenjaninu.

Poznati gotik metal bend iz Hrvatske “Manntra” gostovaće 14. aprila na samostalnom koncertu u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda.

“Manntra” je hrvatski sastav, koji bazira svoju muziku na mešavini metala, gotika, folka i industrijala, i kombinuje moderne instrumente sa tradicionalnim elementima. Tokom 2021. godine, bend “Manntra” je osvojio fanove metal zajednice pesmama "Ori Ori", "Slave" i "Barren King" i nakon toga, 2022. su izdali album "Kreatura", poznat po hitu "Nightmare".

Bend je potvrdio svoj status na turneji u Nemačkoj, na kojoj je većina koncerata bila rasprodata.

Proteklu godinu obeležio im je novi album "War Of The Heathens" (2023), a ove godine očekuje ih još jedna važna turneja po Nemačkoj, kao i koncerti u Švajcarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj.

Duh Japana stiže na proleće Beograd, sasvim neobična i originalna muzička forma pod nazivom „Anime simfonija“ biće održana 26. aprila u Mts Dvorani.

Pod supervizijom čuvenog japanskog dirigenta Keniči Šimure, magične tonove Dalekog Istoka izvešće Srpski simfonijskog orkestar, kao spajanje muzike iz poznatih anime filmova sa simfonijskim ansamblom.

Nije u pitanju ekskluziva, jer je ovaj projekat već izvodjen više puta na scenama Velike sale Doma omladine Beograda, SNP-a u Novom Sadu i Kolarčeve zadužbine, a sada će biti održan prvi put u Mts Dvorani.

Svaki put su koncerti bili rasprodati kao presek najpopularnijih animiranih japanskih filmova i video igara uz muziku iz tih ostvarenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA