≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlasci: Miloš Stojisavljević Cajger 1960 - 2024.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je član nekoliko poznatih beogradskih grupa, ali i uspešan poslovni čovek.

  • 0
Miloš Stojisavljević Cajger Foto: Milan Maricic/ATAImages

Bas gitarista Miloš Stojisavljević Cajger preminuo je juče u 64. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Prvi put sam za njega saznao kada je 1978. godine na mestu bas gitariste u Generaciji 5 zamenio Dušana Dudu Petrovića koji je tada otišao na odsluženje vojnog roka, pa Cajger u ovoj grupi ostaje nekih godinu dana, sve do Dudinog povratka, a Generacija 5 nakon albuma "Dubler" koji je objavljen 1982. godine, prestaje s radom.

Cajger se nešto kasnije priključuje grupi Ljudi Slađane Milošević, pa 1980. godine učestvuje u snimanju njenog prvog albuma "Gorim od želje da ubijem noć", zajedno sa Lazarom Ristovskim, Mikijem Petkovskim, Draganom Jovanovićem Krletom i Ipetom Ivandićem. Sa te ploče veliki hit postaje kompozicija "Amsterdam", autora Mirka Glišića. 1983. godine Cajger postaje član grupe Zana, koja već počinje graditi ozbiljnu karijeru, gde menja njihovog originalnog basistu Bogdana Dragovića koji sa Aleksandrom Radulovićom Futom i Nikolom Čuturilom pokreće grupu Zamba. Sa Zanom snima vrlo uspešan album

"Natrag na voz" sa koga dolaze dva velika hita: "Jabuke i vino" koju je njihova pevačica Zana Nimani otpevala u duetu sa Željkom Bebekom, a takođe i kompozicija "Mladiću moj". Svirao je i na njihovom sledećem albumu, jednostavno nazvanim "Zana" iz 1985. godine, kao i "Otkinimo noćas zajedno" koji je objavljen dve godine kasnije.

Danas je gotovo zaboravljeno da je Cajger učestovao i na snimanju prvog solo albuma Mladena Vojičića Tife, "Tifa No 1" koji je objavljen 1989. godine.

Od 1992. godine, kada je Generacija 5 ponovo formirana, Stojisavljević je u stalnoj postavi grupe koja je potom radila sa dužim ili kraćim pauzama. U tom periodu objavili su par studijskih, koncertnih i nekoliko kompilacijskih albuma, a 2016. godine i singl "Opasna po život".

Bio je i član grupe Viktorija kao podrška na njihovim turnejama i koncertima, dok je bas gitaru na ključnim pločama ove grupe uglavnom svirao Nenad Stefanović Japanac.

Tokom karijere sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima, ali i učestvovao na snimanjima za neka druga, manje poznata imena.

U jednom periodu živeo je i u Londonu, a njegovi profesionalni angažmani nisu uvek bili vezani samo za muziku, jer je istovremeno gradio i karijeru vrlo uspešnog poslovnog čoveka i biznismena, radeći između ostalog i na mestu direktora u firmama "PepsiCo International", "Marbo Prtoduct" i "Knjaz Miloš", a takođe i kao osnivač i savetnik kompanije "G2M Efficiency" koja se bavila poboljšanjem distribucije i prodaje proizvoda široke potrošnje.

Nakon što je objavljena vest da je preminuo, na društvenim mrežama od njega se opraštaju brojne kolege i prijatelji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA