Vreme čitanja: oko 1 min.

Erićevo delo otvara koncert Beogradske filharmonije

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ulozi solista su domaće snage, filharmoničari Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, a velika prijateljica orkestra - violončelistkinja Maja Bogdanović izvodi srpsku premijeru kompozicijie “Pleši” Ane Klajn

  • 0
Zoran Erić Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija izvodi delo Zorana Erića “Šest scena – komentara”, pod palicom Morica Gnana, u petak, 2. februara (Kolarac, 20h). U ulozi solista su domaće snage, filharmoničari Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, a velika prijateljica orkestra - violončelistkinja Maja Bogdanović izvodi srpsku premijeru kompozicijie “Pleši” Ane Klajn.

Maja Bogdanović Foto: Marko Đoković

Uz duboko žalјenje zbog nedavnog odlaska Zorana Erića, Beogradska filharmonija odaje počast velikom kompozitoru zvođenjem kompozicije Šest scena - komentara. Tematski materijali od kojih se gradi ovo delo potiču iz opusa pozorišne muzike koje je Erić ranije komponovao za predstave Antigona u Njujorku, Banović Strahinja, Karolina Nojber i Proces. Ovo delo je obeležilo noviju istoriju orkestra, našavši se na repertoaru prve turneje po Švedskoj 2006. godine. Skoro dvadeset godina kasnije, Filharmonija daje omaž tim vremenima, uz soliste iz orkestra – Miroslava Pavlovića, Kseniju Milošević i Mirjanu Nešković.

Zoran Erić Foto: Marko Đoković

Maja Bogdanović, violončelistkinja međunardone karijere, ponovo je sa Beogradskom filharmonijom sa još jednom premijerom u stogodišnjoj sezoni. Ovog puta je u pitanju Koncert za violončelo i orkestar britanske kompozitorke Ane Klajn, koja je kao mlada i veoma autentična umetnica već nosilac brojnih nominacija i nagrada. Njena dela su često koreografisana za ples, a dobija porudžbine od najcenjenijih umetničkih institucija sveta, uključujući Barbikan, Karnegi Hol, Kenedi centar, Filharmoniju Los Anđelesa, Pariza, muzej MoMA, Kraljevski orkestar Koncertgebau, Balet San Franciska i Operu u Sidneju. Opisana kao neustrašiva kompozitorka neobičnih darova, proglašena je među deset najizvođenijih živih kompozitora na svetu i za najizvođeniju britansku kompozitorku, a kompozicija “Pleši” koju će slušati filharmonijska publika, ima preko 8 miliona pregleda na platformi Spotify.

Maja Bogdanović Foto: Marko Đoković

Koncert kruniše jedno od omiljenih dela na repertoaru, “Život junaka” Riharda Štrausa. Raskošna simfonijska poema, ima šest delova koji muzički oslikavaju junaka, njegove neprrijatelje, partnere, junaka u borbi i u miru, kao i junakovo povlačenje iz sveta i završetak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA