Vreme čitanja: oko 4 min.

Rokenrol škola u Domu omladine Beograda: Nova platforma za podršku mladim bendovima

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Učenici gimnazija i srednjih škola dobiće priliku da predstave svoj autorski rad i muzičko umeće u kultnom Klubu DOB, mestu na kojem su stasavale generacije domaćih rokera

  • 0
Rokenrol škola Foto: Dom omladine Beograda

Dom omladine Beograda od 2024. godine uvodi novi program pod nazivom „ROKENROL ŠKOLA“, u okviru kojeg će jednom mesečno organizovati koncerte talentovanih mladih domaćih bendova. Učenici gimnazija i srednjih škola dobiće priliku da predstave svoj autorski rad i muzičko umeće u kultnom Klubu DOB, mestu na kojem su stasavale generacije domaćih rokera.

„Novi program Doma omladine pokrenuli smo sa ciljem da podstaknemo muzičku kreativnost mladih generacija, podržimo nove talente, ali i podmladimo publiku koja dolazi na koncerte u našu ustanovu kulture. Dom omladine je mesto na kojem u mnogo većem broju treba da čujemo i vidimo mlade, kako na sceni, tako i u publici. Upravo sa tim ciljem inicirao sam nekoliko programskih inovacija, među kojima je i Rokenrol škola, koje od ove godine uvodimo u redovne sadržaje i nadamo se da će naići na dobar odziv javnosti. Mladi muzičari imaće priliku da svoj rad predstave u profesionalnom okruženju, na kvalitetnoj opremi, uz punu organizacionu i tehničku podršku, sa adekvatnom promocijom. A njihovi drugari, kao i najšira publika, imaće priliku da ih čuju na mestu koje je, kako mu i samo ime kaže, kuća umetnosti, sticanja novih znanja i druženja za sve mlade ljude. Rokenrol škola biće platforma sa koje će, nadamo se, mnogi od ovih srednjoškolskih bendova, napraviti proboj na muzičkoj sceni Srbije i regiona, snimiti albume i uspešno graditi svoje karijere. Pozivamo publiku da ih zajedno podržimo na tom putu uspeha, u punom Klubu DOB!“, poručio je Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda.

Program „Rokenrol škola“ se realizuje u saradnji Doma omladine i BG invazije, gradskog takmičenja srednjoškolskih bendova u organizaciji Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije. Koncerti će se održavati svake prve nedelje u mesecu, u terminu od 20.00 do 22.00 sata, a publici će se na svakom koncertu predstaviti po dva benda koji čine učenici gimnazija i srednjih škola, iz Beograda i Srbije. U prostoru legendarnog Kluba Doma omladine Beograda svoje karijere počinjali su praktično svi muzičari koji su kasnije nešto značili u istoriji ovdašnje rok muzike – od Riblje čorbe do Buč Kesidija. Sigurni smo da se među današnjim tinejdžerima kriju jednako velika nova imena. Zato dajemo šansu najmlađim akterima na našoj muzičkoj sceni, onima koji predstavljaju njenu sutrašnjicu.

Andrija Bojanić Foto: Stanislav Milojković

Dođite da upoznate muzičku budućnost, pre nego što se desi!

Prvi koncert zakazan je za 4. februar, kada nastupaju bendovi JKSZ i Opravdani izostanak.

Ulaznice po ceni od 300 RSD su u prodaji preko eFinity mreže i onlajn.

JKSZ je bend Desete gimnazije ,,Mihajlo Pupin” nastao septembra 2023. godine povodom tradicionalnog humanitarnog vašara (koji se svake godine održava u njihovoj školi). Za svega nekoliko dana osmišljen je repertoar u kome je publika uživala, pa su svoj rad nastavili i pripremili se za takmičenje ,,BG invazija”. Na njihovom prvom takmičenju, a drugom nastupu osvojili su četiri nagrade. Proglašeni su za najstilizovaniji bend, bend sa najboljim vokalom, bend sa najboljom obradom strane pesme (,,Dream on” benda Aerosmith) i najbolji bend na takmičenju po glasovima žirija. Usmereni i motivisani profesorkom muzičkog Marinom Paunović, bend trenutno čine Ema Novaković (učenica četvrte godine) glavni vokal, Sonja Janošević (učenica druge godine) i Aleksandra Milošević (učenica četvrte godine) prateći vokali, Mihailo Kostić (učenik četvrte godine) za klavirom, Katarina Prokić (učenica druge godine) gitaristkinja, Katarina Kesegić (učenica četvrte godine) za bas gitarom i Dragan Subotić (učenik treće godine) na bubnjevima. Ovi mladi ljudi ne ograničavaju svoj rad ni na žanr ni na prvobitni odabir instrumenata, vredno rade, uživaju u muzici i sa ponosom predstavljaju svoju školu.

Rokenrol škola Foto: Dom omladine Beograda

Bend Treće beogradske gimnazije, „Opravdani izostanak“, nastao je krajem 2022. na inicijativu profesora Miloša Jovanovića. Prvi nastup benda bio je na Dan škole 07.12.2022. Zatim je bend nastupao na humanitarnom novogodišnjem koncertu koji je izveden 28.12.2022. u sali škole. Sledeći nastup bio je na 13. BG Invaziji u Domu omladine 24.02.2023, gde je bend osvojio nagrade za najboljeg klavijaturistu (Maša Jejina) i za najbolje instrumentaliste (gudačka sekcija). Bend je nastupao još i na Filmskom festivalu Treće beogradske gimnazije, a 14.06. je u UK Božidarac izveden mjuzikl Mamma Mia. U školskoj 2023/24, bend je nastupao na Trgu kulture u Vrnjačkoj banji 08.09. u saradnji sa TO Vrnjačke banje, zatim ponovo na Danu škole 07.12.2023, i na 14. BG invaziji 28.12.2023, gde je osvojio nagradu za Najbolji bend po glasovima publike i nagradu za najboljeg klavijaturistu (Maša Jejina). Sastav benda: Dora Vranković – vokal, Mina Lečić – vokal, Tara Šujeranović – vokal, Mara Petković – violina, Irina Anđić – violina, Maša Jejina – klavijature, Ognjen Anić – gitara, Bogdan Novaković – bas gitara, Lazar Stojanović – bubnjevi i Teodora Sajić – vokal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA