≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teška industrija proslavila 50 godina koncertom u Lisinskom: "Mi smo regionalni bend i imamo razloga opstati"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Hteli smo da to ne bude samo nastup, pevanje i svirka, nego veselica“, otkrili su iz benda

  • 0
Teška industrija proslavila 50 godina koncertom u Lisinskom Foto: Ognjen Karabegović

Grupa Teška industrija proslavila je prvih 50 godina postojanja koncertom punih uspomena u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Na sinoćnjem muzičkom jubileju, regionalni pop-rock bend iz sedamdesetih, osnovan u nekad najpopularnijem sarajevskom okupljalištu, kafani "Park", još jednom je potvrdio svoj legendarni status među kolegama i publikom koja je s njima u glas pevala brojne hitove koji su trajno osvojili radijski etar i top-liste, poput "U meni jesen je", "Život je maskenbal", "Majske kiše", "Šta ti je život", "Sjenka", "A i ti me iznevjeri" i mnogi drugi.

Na slavljeničkoj godišnjici kao gosti su nastupili Halid Bešlić, Matija Dedić, Kiki Rahimovski, Goran Karan, Ivan Dečak i Nikša Bratoš, te prvi bend frontmena Ivice Propadala, Ars Nova iz Livna, koji je osnovan pet godina prije Teške industrije.

"Hteli smo da to ne bude samo nastup, pevanje i svirka, nego veselica“, otkrili su iz benda.

Koordinator koncerta bio je glumac Enis Bešlagić, a ista mu je uloga pripala i u uvodnom filmu kojim je za počela ova posebna veče. Film je napravljen povodom 40. godišnjice benda, a Enis je prisutne vratio u 1973. kada je bend osnovan, te nam ispričao priču o svemu što se te godine događalo.

Bend je od prvih dana imao čvrsto vodstvo u renomiranom hrvatskom umetniku, slikaru, scenografu i dizajneru Ivici Propadalu, koji je ujedno i basist benda te jedan od njegovih osnivača, zajedno sa kompozitorom, tekstopiscem i gitaristom Vedadom Hadžiabdićem. Na bubnjevima je tradicionalno bio Robert Domitrović, na klavijaturama Marko Palameta, a dvoranom je odjekivao prepoznatljiv glas dugogodišnjeg ženskog vokala Lee Mijatović, u kojoj je bend pronašao "mirnu luku" od njenog dolaska pre 17 godina.

"Od prvog dana smo kliknuli s njom, ona voli te pesme, rok... Puno nastupamo, sviramo i imamo razloga opstati. Biti popularan samo u Hrvatskoj je premalo. Mi sviramo po celoj regiji", govori Ivica, te otkriva kako će ove godine izaći i monografija benda u izdanju Večernjeg lista koji je ujedno bio organizator koncerta.

Jedan od najprepoznatljivijih bendova regije poznat je i po vrhunskim muzičkim i scenskim nastupima na poznatim manifestacijama, gradskim trgovima, motorijadama, ali i dočecima Nove godine. Plan je dočekati 60. godišnjicu osnivanja benda, po uzoru na slavne Rolling Stonese, kroz smeh zaključuje Ivica.

Koncert u Lisinskom nije bio samo priznanje kultnom bendu, već i izraz zahvalnosti svim obožavateljima koji su verno pratili Tešku Industriju tokom proteklih pet decenija. Sinoćnji nastup bio je prilika za zajedničko slavlje, prisjećanje na nezaboravne trenutke, ali i stvaranje novih uspomena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA