≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održan džez koncert "Od svinga do ritmova Latinske Amerike" povodom Prešernovog dana u Madlenianumu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održan džez koncert povodom Prešernovog dana u Madlenianumu

  • 0

Koncert "Od svinga do ritmova Latinske Amerike" džez orkestra Big benda Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, održan je na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu povodom praznika Prešernov dan.

Ansambl od 24 muzičara predvodi istaknuti slovenački dirigent Matej Hotko, koji je priredio muzičko veče svinga i džeza u slavu slovenačkog pesnika i književnika France Prešerna (Vrba, 1800 - Kranj, 1849).

Ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant obratio se publici pre koncerta i naglasio da se ovim koncertom obeležava datum smrti pesnika Prešerna, koji je zapravo preminuo 8. februara u 19. veku, tako da će sutra u Sloveniji slaviti godišnjicu od njegovog odlaska.

Bergant je istakao da "smo ovde svi zajedno večeras da sa ponosom proslavimo kulturni praznik, život i delo Franca Prešerna i slovenačku kulturu".

Ambasador Republike Slovenije je podsetio da se Prešernov dan proslavio u Madlenianumu prošle godine, na datum 3. februara, kada je prvi put nastupao Simfonijski orkestar Srednje muzičke škole Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane. Tada je maestro dirigent bio Slaven Kulenović, a solista mladi violončelista Leonard Razboršek.

"Radujemo se što možemo opet ovde u Srbiji i Beogradu da proslavimo Prešernov dan i ovaj put koncert će biti na drugačiji način od prethodne godine. Big bend Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani će nas sprovesti kroz džez standarde i slavne kompozicije. Kulturni susret večeras je istovremeno i značajan kulturni praznik. Večeras će ovo biti nezaboravno muzičko i kulturno iskustvo. Zahvalni smo Operi i teatru Madlenianum, Madleni Cepter i vama, publiko", zaključio je Damjan Bergant.

Gosti iz Slovenije su potom nastupili povodom velikog slovenačkog praznika Prešernovog dana.

Dirigent maestro Matej Horko je svima poželeo dobrodošlicu i šarmantno na srpskom, engleskom i slovenačkom jeziku najavljivao sve numere sa njihovog repertoara.

"Koncert ove noći jeste odraz naše strasti, prelazi granice i spaja kulture. Veče posvećeno Francu Prešernu biće jedno muzičko putovanje kao bogatstvo džeza i svinga zajedno. Tu je i slovenačka muzička baština, pesme i dragulji koji će svojom dubinom i lepotom obogatiti koncertni repertoar", poručio je Horko.

Instrumentalni i vokalni koncert "Od svinga do ritmova Latinske Amerike" doneo je publici džez i sving klasike, od kompozicija slavnih Kvinsija Džonsa ("Belly Roll"), Kola Portera ("Too Darn Hot"), Gordona Gudvina, preko slovenačkih autora (Jože Privšek), do pevačice Ele Ficdžerald ("All the Things You Are") i džez legende Čika Korije ("La Fiesta").

Duvački instrumenti - saksofon i truba, onda kontrabas, timpan, bubnjevi, klavir, vokali, svi su disali kao jedan tokom 14 kompozicija koje su realizovali za skoro puna dva sata.

Koncert večeras je prikazao različite aspekte džez tradicije, od klasičnih sving melodija do modernijih ritmičkih eksperimenata i uticaja iz drugih muzičkih kultura.

Big bend Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, poznat kao Big bend ULAG, vodeći je studentski sastav slovenačke džez scene i danas se smatra jednim od najboljih studentskih big bendova na svetu. Osnovan je akademske godine 2011/2012 u okviru izbornog predmeta i pod mentorstvom basiste, producenta i osnivača muzičke škole B.A.S.E, doc. Mateja Hotka.

Svi su klasičari, a džez im je izborni predmet, tako da tek od ove školske godine imaju Džez odsek.

Oni nastupaju na prestižnim lokacijama - Prešernov trg, Slovenačka filharmonija i Galusova dvorana CD Ljubljana.

Big bend ULAG je imao turneje širom Evrope, od Srbije, Makedonije, preko Austrije, do Hrvatske i Nemačke.

Stvorena je serija video snimaka za Jutjub kanal Zevnikov, koji je 2023. godine postao jedan od 29 najboljih muzičkih kanala orkestarske i džez muzike na svetu. Kanal se nalazi u društvu Londonskog simfonijskog orkestra, Čikaškog i Danskog orkestra.

Muzička akademija u Ljubljani nudi dva velika benda: pored koncertnog, tu je još jedan big bend, koji predstavlja platformu za mlade džez muzičare, gde mogu da razvijaju svoje veštine. Drugi big bend je deo obrazovnog procesa u Muzičkoj akademiji, jer studentima nudi značajno iskustvo i priprema teren za moguću budućnost u koncertnom big bendu.

Matej Hotko, diplomac prestižne Manhattan School of Music u Njujorku, jedan je od najvažnijih džez kontrabasista i mentora u Sloveniji. Kao direktor Muzičke škole B.A.S.E. i šef odseka za džez na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani, postavio je nove standarde u muzičkom obrazovanju.

Ima veliku strast za predavanjem i profesurom, tako da je stvorio inovativne pedagoške metode.

Hotko je dobitnik Nagrade za značajna umetnička dela Univerziteta u Ljubljani, i smatra se da je izuzetno značajan akter u oblikovanju savremene muzičke scene u Sloveniji i inostranstvu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA