Vreme čitanja: oko 2 min.

Del Arno Band koncertom slavi Dan Bob Marlija

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom šezdesetih godina, zahvaljujući Bob Marliju, rege muzika je počela da se širi i pridobija publiku širom sveta

  • 0
Del Arno Bend Foto: Vladimir Miloradović

Imamo veliko zadovoljstvo da vam najavimo koncert sastava Del Arno Band na Dorćol Platzu 10. februara. Del Arno Band ovim koncertom slavi Dan Bob Marlija.

Tokom šezdesetih godina, zahvaljujući Bob Marliju, rege muzika je počela da se širi i pridobija publiku širom sveta. Već sredinom ‘80-ih, ovaj pravac stiže i na prostore Balkana, a pioniri ovog žanra kod nas je srpski Del Arno bend.

“Veličina čoveka ne ogleda se u njegovom bogatstvu, već u njegovom integritetu i sposobnosti da na ljude oko sebe utiče pozitivno”, reči su Bob Marlija.

Prvi singl „Simmer Down” postao je broj jedan na Jamajci u februaru 1964. godine, budući da je prodato više od 70.000 primeraka. Marli se oženio lokalnom učiteljicom, kasnije i pevačicom, Ritom Anderson kada je imao 21 godinu i ostali su u braku sve do njegove smrti. Usvojio je Ritinu ćerku, a par je kasnije dobio i četvoro dece, mada je Marli imao decu i sa drugim ženama. Marli je zvanično priznao očinstvo kod trinaestoro dece, mada postoje glasine da ih ima i više.

Prvi album njegove gupre Vejlin Vejlers, „Catch a Fire”, objavljen je širom sveta u aprilu 1973. godine, upakovan kao rok ploča sa jedinstvenim „Zippo” upaljačem. U početku je prodao 14.000 primeraka, što od Marlija nije napravilo zvezdu, ali je, uprkos tome, poprimio pozitivne kritike. Kasnije te godine usledio je album „Burnin’” koji je sadržao pesmu „I Shot the Sheriff ”.

Eriku Kleptonu je album poklonio njegov gitarista Džordž Teri u nadi da će uživati. Klepton je bio impresioniran i odlučio je da snimi obradu naslovne pesme „I Shot the Sheriff”, koja je postala njegov prvi američki hit od „Layle“ koja je izašla dve godine ranije i 14. septembra 1974. godine dostigla prvo mesto na „Billboard Hot 100”.

Naslednici ovog pravca su svakako Del Arno Band, a njihovi koncerti su posebni doživljaji koje je gotovo nemoguće rečima opisati. Za Dan Bob Marlija imaćemo priliku-

„Posle više od godinu dana, Del Arno Band svira u Beogradu što je uvek veliko zadovoljstvo. Dosta toga se događalo u međuvremenu i publika će, pored onoga na šta je navikla, od nas imati priliku da čuje i ponešto od brojnih stvari na kojima radimo trenutno. Između ostalog, prvi album na srpskom Hornsman Coyote-a, novi Del Arno album i Del Arno live album. Dobrodošli!“ izjavio je frontmen Jovan Matić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA