Vreme čitanja: oko 1 min.

Violinistkinja Lana Zorjan nastupila u Narodnom muzeju Srbije

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mlada umetnica ima 15 godina i studentkinja je prve godine violine u klasi profesora Stefana Milenkovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

  • 0
Lana Zorjan Foto: Tanjug

Nagrađivana mlada violinistkinja iz Novog Sada Lana Zorjan nastupila je sinoć u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Zorjan je svirala dela Ravela i Vijenjavskog, a sa njom je nastupio i gudački kvartet sa violončelistkinjom Valentinom Lučković, koja predstavlja ansambl Kameratu Balkaniku.

Kamerata Balkanika je ansambl sa kojim je Lana Zorjan nastupila na ArtLink festivalu 2023. godine, kao deo umetničke rezidencije koju je vodio dirigent Srboljub Dinić, a koju su podržali ambasade Švajcarske i Fond za Zapadni Balkan.

Lana Zorjan je jedan od mladih talenata koje podržava Asocijacija ArtLink i između ostalog dobila je nagradu ArtLink-a za Najperspektivnijeg mladog umetnika u Srbiji u 2023. godini.

Mlada umetnica ima 15 godina i studentkinja je prve godine violine u klasi profesora Stefana Milenkovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nedavno je dobila najznačajnije priznanje klasične muzike na svetu - International Classical Music Award (ICMA) - Discovery Award 2024 i ujedno prvi muzičar iz Srbije koji je dobio ovo priznanje.

Nagrada se dodeljuje samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina, bilo kog instrumenta iz celog sveta.

Jedina kategorija za maloletnog mladog umetnika je Discovery Award kojom se nagrađuje jedan mladi solista iz celog sveta.

Lanu je za nagradu nominovala Međunarodna muzička akademija u Lihtenštajnu, a priznanje je dobila tajnim glasanjem muzičkih kritičara iz 19 zemalja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Koncert španske violinistkinje Letisije Moreno sa Simfonijskim orkestrom RTS

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA