≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održan je koncert "Muzičko putovanje" Tatjane Stupak: Na repertoaru bila dela Mocarta, Hajdna, Betovena...

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncert simboličnog naziva „Muzičko putovanje“ vodio je publiku kroz različite muzičke epohe, od klasike, opere, preko tradicionalne kineske melodije do pojedinih muzičkih hitova sa filmskog platna

  • 0
Muzika Foto-ilustracija: Pixabay

Koncert „Muzičko putovanje“ rusko-kiparske pijanistkinje Tatjane Stupak održan je u Ruskom domu u Beogradu sa specijalnim gostima.

Na repertoaru koncerta su bila dela austrijskih klasika Volfganga Amadeusa Mocarta i Jozefa Hajdna, nemačkog virtuoza Ludviga van Betovena, norveškog autora i pijaniste Edvarda Griga, italijanskog maestra Đuzepea Verdija, francuskog autora opera Žaka Ofenbaha, danskog pijaniste i kompozitora Fridriha Kulaua, kao i austrijskog orguljaša, čembaliste i dirigenta Antona Hajlera.

Osim navedenih, koncert u Ruskom centru za nauku i kulturu u svom repertoaru od skoro sat i po trajanja imao je i kompozicije savremenih autora iz Australije, Indije, Japana i Poljske.

Specijalni gosti koncerta su bili laureati međunarodnih takmičenja – Jelena Soskova, koloraturni sopran i Sofija Kanter, violinistkinja, koja je interpretirala dela italijanskog violončeliste, pevača i kompozitora Đovanija Batiste Vitalija.

Jedini vokalni deo koncerta je bio vezan za opere i tako je Jelena Soskova otpevala arije "Oskar" iz Verdijevog "Bala pod maskama", "Olimpija" iz "Hofmanovih priča" od Ofenbaha i "Kraljica noći" iz čuvene Mocartove opere za decu "Čarobna frula".

Ruska pijanistkinja Tatjana Stupak je nastupala sa dve navedene mlade koleginice, dok je veći deo večeri bila domaćin i vodič muzičkog programa, gde je predstavila učenike i učenice iz svoje škole "Tatjane Stupak", prve Ruske muzičke škole na Kipru.

U pitanju su vunderkindi, osmoro talentovane dece pijanista, uglavnom predškolskog uzrasta: Marvin Ostrovski, Olivija Ostrovskaja, Ana Pirožkova, Matvei Medvedev, Makar Ikonikov, Lev Nekin, Ksenija Loseva i Kiril Mukhametov.

Koncert simboličnog naziva „Muzičko putovanje“ vodio je publiku kroz različite muzičke epohe, od klasike, opere, preko tradicionalne kineske melodije do pojedinih muzičkih hitova sa filmskog platna.

Stupak je u decembru 2023. imala već koncert u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, sa gostima, i delima Frederika Šopena, Feliksa Mendelsona, Petra Iljiča Čajkovskog i Gabrijela Forea.

Pijanistkinja Tatjana Stupak rodjena je u Rusiji, već dugo živi na Kipru, a muzičko obrazovanje je ostvarila u Sankt Peterburgu, u specijalnoj školi pri državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov. Tamo je kasnije i nastavila studije, a 2020. je započela usavršavanje i na Moskovskom konzervatorijumu.

Ona je osvojila više međunarodnih nagrada kao pijanistkinja i orguljašica. Od 2007. godine stalno živi na Kipru gde je do sada učestvovala na više od 100 javnih nastupa kao pijanistkinja, orguljašica, solista i klavirski saradnik. Većina nastupa je bila u njenoj organizaciji, a mnogi su imali humanitarni karakter.

Tokom 2018. Stupak je dobila nagradu za "Ruskinju godine u kulturi" na Kipru, a 2020. godine priznanje "20 najuspešnijih ljudi na Kipru" u oblasti muzike.

Rusko-kiparska pijanistkinja je 2023. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je održala koncert na najvećoj nadmorskoj visini - vrh Akonkagva u Argentini.

Tada je svirala muzički program na ruskom narodnom instrumentu - gusli.

Identičan koncert "Muzičko putovanje" Tatjana Stupak sa istim svojim učenicima i gostima će izvesti sutra (11.00h) kao prvi matine nastup u okviru ciklusa "Muzikom kroz muzej" (od 2020. godine) na sceni Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA