Vreme čitanja: oko 3 min.

Monah Avel za Telegraf.rs o Hilandaru, mislima Svetog Save, patrijarha Pavla i vladike Nikolaja, veri, muzici

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruski pijansista nastupiće 6. marta u mts Dvorani

  • 0
Monah Avel Foto: Monah Avel/ Privatna arhiva

Ruski pijanista Monah Avel prvi put će nastupiti u Srbiji, pri čemu će 6. marta održati koncert u mts Dvorani. Kako je navedeno, on će na klaviru izvesti 22 najlepša dela klasične muzike od Baha preko Mocarta do Morikonea.

U intervjuu za Telegraf.rs, Monah Avel je govorio o svom beogradskom nastupu, veri, poseti manastiru Hilandar, muzici.

  • Šta može publika da očekuje od Vašeg koncerta? Zašto koncert nosi naziv "Duša zna"?

Moj koncert "Duša zna" je jedinstven koncert koji sadrži mnoge poznate muzičke hitove i remek-dela: od muzike Johana Sebastijana Baha do Enija Morikonea. Mislim da je prisustvo na ovakvom koncertu mnogo pozitivnih emocija i prilika da malo zastanemo, izađemo na trenutak iz užurbanog sveta i razmislimo o višim i višim stvarima.

Koncert je nazvan po jednom od dela "Duša zna" koje ću ja izvesti. Šta Duša zna? Duša svakog čoveka zna nešto svoje. Ko god dođe na koncert sigurno će naći svoj odgovor.

  • Kako je došlo do toga da se zaljubite u muziku i počnete da se bavite ovim poslom?

Muzikom sam počeo da se bavim profesionalno od detinjstva, kada su me roditelji poslali u muzičku školu. Zatim je postojala muzička škola, pa konzervatorijum. Dakle, muzika me prati ceo život do danas. Ne mogu da zamislim svoj život bez muzike.

  • Koliko Vam vera pomaže u poslu i životu?

Vera je glavna stvar koju imam. Ona mi daje razumevanje zašto živimo i šta je smisao naših života. Bez vere život je mrtav, jer je to put u nigde. Hrišćanin ide u život večni, u život sa Hristom. Vera je naš duhovni svetionik, zahvaljujući kome znamo i vidimo put.

  • Zamonašili ste se na Svetoj gori. Da li ste imali priliku da posetite manastir Hilandar? Ako jeste, koje su Vaše impresije?

Da, imao sam priliku da posetim srpski manastir Hilandar. Sa velikim strahopoštovanjem posetio sam ovo sveto mesto i pomolio se vašim srpskim svetinjama. Sjajno je što vaš narod ima velike molitvenike i molitvenike pred Bogom u ličnosti svih onih koji su Mu ugodili dok su živeli u manastiru Hilandaru.

  • Da li ste imali priliku da čitate neke misli srpskih duhovnika, poput Svetog Save, patrijarha Pavla, vladike Nikolaja Velimirovića?

Da, upoznat sam sa vašom duhovnom literaturom, sa delima Svetog Save, i patrijarha Pavla, i vladike Nikolaja. Njihove misli su i jednostavne i duboke, i svaki čovek u njima može naći duhovnu korist. Hvala Srbiji na takvim ljudima.

  • Da li ste posetiti neku srpsku svetinju, neki srpski manastir?

Prvi put dolazim u Srbiju, tako da sam bio samo u srpskom manastiru Hilandar na Svetoj gori.

  • U kojim kompozicijama se najviše pronalazite? Koji Vam je omiljeni kompozitor i zašto?

Obično izvodim samo one komade koji mi se zaista dopadaju. Ako sviram ovu ili onu kompoziciju, znači da mi je ta muzika bliska. Ne izdvajam nijednog kompozitora. Volim i klasične kompozitore, kao što su Bah, Mocart, Betoven, ali volim i muziku nekih modernijih autora.

  • Da li ste upoznati sa delima srpskih kompozitora?

Nažalost, još ne poznajem, ali biće mi drago da upoznam.

  • Šta želite da kroz muziku prenesete ljudima?

Želim da čovek malo stane. Da zastane i razmišlja o najvišem, o Bogu, o dobru. U tome vidim značajnu vrednost muzike, kao jezika bez reči. Slušajte i obratite pažnju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA