Vreme čitanja: oko 1 min.

Tito i Šarl de Gol slušali su ga sa uživanjem, a on je jedan od najpoznatijih trubača sa ovih prostora

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slavna porodica trubača Sejdića potiče iz Bojnika pored Leskovca

  • 0
Fejat Sejdić Foto: Privatna arhiva

Fejat Sejdić, jedan od najpoznatijih trubača sa ovih prostora, svojim orkestrom proputovao je ceo svet i sa uživanjem su ga slušali Josip Broz Tito, Šarl de Gol, princ Tomislav Karađorđević, Zoran Đinđić, Orson Vels, Vili Brant, Leonid Brežnjev, Ričard Barton, engleska kraljica Elizabeta Druga i mnogi drugi.

Slavna porodica trubača Sejdića potiče iz Bojnika pored Leskovca. Pet generacija porodice Sejdić su muzičari. Fejat je trubu počeo svirati sa 13. godina i nastupao je sa svojim ocem na svadbama, a njegova životna priča o siromašnom dečaku koji je stekao svetsku slavu i svojom upornošću i talentom uspeo je da zadivio ceo svet, je zaista filmska.

Za njegovu uspešnu karijeru između ostalog značajan je početak saradnje sa Bregovićem i Kusturicom na filmu Dom za vešanje, nakon čega su usledili mnogi pozivi iz inostranstva.

Sejdić je često umeo da kaže da je proputovao ceo svet i da su njegov orkestar i on bili svuda lepo prihvaćeni i da nema mnogo razlike u reakciji stranaca i naših ljudi.

Godine 1976. na Saboru trubača u Guči je prvi put dobio nagradu za najbolji orkestar, a nakon toga je još šest puta bio nagrađivan na ovom saboru. Osim prestižnih nagrada iz Guče, Fejat je dobio i mnoga druga priznanja u zemlji i inostranstvu. Nosilac je Ordena sa zlatnim vencem, dva puta je dobio Oktobarsku nagradu Bojnika, mnoge pohvale sa domaćih i svetskih festivala, a dobitnik je i zlatne Estradne plakete Jugoslavije. Bio je dobitnik "Specijalnog priznanja za umetnički doprinos nacionalnoj kulturi Srbije", a 2013. godine dobio je "nacionalnu penziju".

Ovaj vanserijski trubač, rođen je 20. januara 1941. godine u Bojniku, a priminuo je 22. avgusta 2017. godine u svom rodnom gradu. Njegovi naslednici, sinovi i unicu nastavili su da sviraju trube i danas ovaj orkestar važi za jedan od najboljih u našoj zemlji.

(Telegraf.rs/ A. Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA