Vreme čitanja: oko 1 min.

Počelo suđenje za nezakonitu prodaju rukom pisanih tekstova grupe Eagles

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slučaj se bavi pitanjem navodne nezakonite trgovine 100-tinak ručno ispisanih stranica sa prvim verzijama stihova nekih od najpoznatijih rok pesmama Eagles-a

  • 1
Gitara, devojka, devojčica Foto: Pixabay

Skoro pola veka nakon što je pesma "Hotel California" grupe Eagles (Igls) postala globalni rok-hit, u Njujorku je počelo suđenje trojici muškaraca u krivičnom predmetu koji se bavi nezakonitom prodajom ručno pisane zbirke tekstova za pesme ovog poznatog američkog rok benda.

Slučaj se bavi pitanjem navodne nezakonite trgovine 100-tinak ručno ispisanih stranica sa prvim verzijama stihova nekih od najpoznatijih rok pesmama Eagles-a, prenosi AP.

Očekuje se da će ključni svedok biti suosnivač benda Don Henli, koji pokušava da dođe u posed ove zbirke rukopisa, a svi optuženi su dobro poznati profesionalni kolekcionari koji su delove rukopisa dobijali od afirmisanih pisaca tekstova za rok-pesme i popularnih ličnosti u rok-kulturi 1960-ih.

Tužilaštvo tvrdi da su optuženi, trgovac retkim knjigama Glen Horovic, bivši kustos Kuće slavnih rokenrola Kreg Inkjardi i prodavac suvenira Edvard Kosinski, prodavali stranice rukopisa znajući da je pitanje vlasništva u najboljem slučaju nejasno i planirali su da osujete Henlijeve napore da povrati ukradene delove svog autorskog nasleđa.

"Optuženi nisu biznismeni koji su delovali u dobroj nameri, već počinioci kriminalnih radnji", izjavio je u uvodnoj reči Nikolas Penfold, pomoćnik okružnog tužioca Menhetna.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, uključujući zaveru radi posedovanja ukradene imovine, a njihovi advokati tvrde da rukopisi jednostavno nisu ukradeni i da optuženi nisu učinili ništa protivzakonito.

"Hotel California", najpoznatija pesma grupe Eagles, osvojila je nagradu Gremi krajem 1970-ih, ali se i danas smatra rok-klasikom i emituje se na radio stanicama širom sveta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA