≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stjepko Gut dobitnik Nagrade Udruženja kompozitora Srbije "Darko Kraljić"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Renomirani muzičar osvojio je prestižnu nagradu

  • 1
Stjepko Gut Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Stručna komisija Udruženja kompozitora Srbije u sastavu Radivoje Radivojević, predsednik i kompozitori Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković – Paja i Dragoljub Ilić, na sastanku održanom 8. februara 2024. godine, donela je odluku da se prestižna nagrada "Darko Kraljić" za muzičko stvaralaštvo/ životno delo u domenu popularne muzike za 2023. godinu, dodeli Stjepku Gutu.

Obrazloženje

Stjepko Gut, trubač, kompozitor, aranžer, dirigent i muzički pedagog, rođen je 1950. godine u Rumi. Njegov izuzetno bogat autorski opus imponuje vrhunskim kvalitetom i raznovrsnošću što daje posebnu težinu i lepotu njegovom stvaralaštvu.

Muzičko školovanje započeo je u Beogradu i Novom Sadu (1967-1971), a studije džez muzike nastavio je na akademijama Swiss Jazz School i Berkeley, Boston, u periodu od 1973. do 1979. godine. Karijeru je započeo kao trubač i solista Big benda RTS-a, a tokom svog bogatog stvaralačkog, profesionalnog rada sarađivao je sa mnogim značajnim džez muzičarima i ansamblima, među kojima su Klark Teri (Clark Terry), Vinton Marsalis (Wynton Marsalis), Džoni Grifin (Johnny Griffin), Kertis Fuler (Curtis Fuller), Džimi Kob (Jimmy Cobb), Lajonel Hempton (Lionel Hampton All Stars Big Band), Duško Gojković, Mića Marković, Mile Pavlović, Bora Roković, Miša Krstić ...

Posebno bismo istakli dva ansambla koja su svojim kvalitetom krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka obeležili, ne samo domaću već i evropsku džez scenu, a čiji je jedan od osnivača bio i Stjepko Gut. Najpre, Trumpet & Rhytm Unit, sastav koji je 1979. godine objavio svoje prvo LP izdanje i koji je imao zapaženje nastupe po evropskim festivalima i Sekstet Marković – Gut sastav koji je, između ostalog, učestvovao na najvećem svetskom džez festivalu North Sea u Hagu 1982. godine.

Od značajnijih aktivnosti Stjepka Guta pomenuli bismo pedagošku angažovanost. Izdvajamo da je bio predavač na Univerzitetu umetnosti u Gracu, UNH University (New Hampshire), Erasmus University Rotterdam, Royal Conservatory Den Haag, New School of Jazz - New York, Paris Conservatory i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Stjepko Gut zaslužuje pažnju stručne javnosti i publike zbog originalnog pristupa džez muzici koju stvara. Interpretacijom trube ispoljava svoju umetničku kreativnost, dok stvaralačko nadahnuće pronalazi u komponovanju i aranžiranju dela. Inspirisan je izvođenjem afirmisanih džez standarda, latin džez tradicijom, folklorom, formalno i harmonski jasnim muzičkim jezikom. Odlično je edukovan iz ovih oblasti na šta ukazuju kompozicije i aranžmani izvođeni na visokom profesionalnom nivou. On poseduje odličan ton, jasnu i preciznu ritmiku i njegova tehnika interpretiranja trube i komponovanja utemeljena je u tradicionalnoj džez školi.

Doživljavajući muziku kao univerzalan jezik, Gut teži spajanju različitih elemenata pritom ne narušavajući osnovne karakterisitike stilova koje koristi. Inspirisanost Stjepka Guta srpskom folklornom tradicijom, kao kompozitora i aranžera, datira još od polovine 70-tih godina. Njegove najpoznatije kompozicije u Balkan džez stilu nalaze se na albumima Skice sa Balkana (Sketches of Balkan) i Afro balkanske skice. U skladu sa idejom ostvarivanja žanrovske sinteze, čime je postigao izuzetno vredan umetnički efekat, najdalje je otišao u Srpskoj simfonijskoj džez sviti.

Imajući u vidu bogatstvo i izuzetan kvalitet kontinuiranog delovanja Guta na domaćoj i inostranoj muzičkoj džez sceni, žiri za dodelu Nagrade „Darko Kraljić“odlučio je da ovu prestižnu nagradu za 2023. godinu dodeli Stjepku Gutu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA