≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održan koncert kompozitora i pijaniste Aleksandra Kazakova u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pored autorskih dela, umetnik Kazakov je izveo kompozicije savremenih klasičnih umetnika iz Estonije i Ukrajine - Arvoa Perta (89) i Valentina Silvestrova (87)

  • 0
Održan koncert kompozitora i pijaniste Aleksandra Kazakova u Beogradu Foto: Ustanova Kulture Gvarnerijus

Mladi ruski kompozitor i pijanista Aleksandr Kazakov održao je koncert naziva “Iluzije” u Ustanovi kulture "Gvarnerijus" u Beogradu.

Pored autorskih dela, umetnik Kazakov je izveo kompozicije savremenih klasičnih umetnika iz Estonije i Ukrajine - Arvoa Perta (89) i Valentina Silvestrova (87).

Kazakov je uoči koncerta otkrio za Tanjug da živi u Beogradu već duže od godinu dana, da uživa u našem glavnom gradu i da prvi put nastupa u "Gvarnerijusu".

Muzički umetnik je podsetio da je učestvovao na manifestacijama i majstorskim kursevima širom sveta, uključujući festivale „Ars vivendi clavicembalum“ i „Dies Organorum“ u Srbiji.

On je naveo za Tanjug da je identičan program izvodio krajem 2023. godine u "Galeriji Artget" Kulturnog centra Beograda, kao ove noći u UK "Gvarnerijus", čiji je osnivač od skoro Grad Beograd, a od ranije naš violinista Jovan Kolundžija.

"Uglavnom živim u Beogradu, ali i putujem dosta na koncerte po svetu. Ipak, može se reći da sam najviše nastanjen kod vas u glavnom gradu. Ovde su ljudi tako divni, dragi, pružaju mi uvek toplu dobrodošlicu, veliku podršku i pomoć za moje stvaralaštvo i nastupe, što mi izuzetno prija", istakao je ruski muzičar za Tanjug i dodao da je napustio Rusiju upravo zbog rata sa Ukrajinom, te smatra da mu je to bila ispravna odluka.

Aktivan je kao organizator i umetnički direktor udruženja "Cinema//Theater", kao i prvog međunarodnog studentskog festivala "Clavier Music" u Beogradu.

Kazakov je u programu koncerta zapisao misao francuskog pisca Žozefa Žubera - "Iluzija je sastavni deo stvarnosti i neizbežno proizilazi iz nje kao posledica uzroka".

Aleksandr Kazakov je na koncertu večeras uputio publici važnu poruku, što je jedna prava retkost: zamolio je da se ne aplaudira između kompozicija.

Prema njegovoj zamisli, program je bio konceptualno objedinjen i estetski kreiran da reflektuje savremena i aktuelna pitanja.

Samim tim, kako je kasnije rekao za Tanjug, želeo je da se u potpunosti posveti kompozicijama, da otputuje sa njima u jednom dahu kroz snove i misli, i da nema prekida usled aplauza, ovako mu je mnogo efektnije i više prihvatljivo.

Kazakov je u dve celine svirao svoje kompozicije iz ciklusa "Iluzije".

Prvi segment su činile numere - "Illusion I (Iocoso)", "Fugue in C", "Illusion II (Deciso)", "Farewell (Rain - Sleep - Conclusion)", "Fenix. Rebirth", "Illusion III (Giusto)", "Lullaby" i "Impromptu".

U drugoj celini Kazakov je izveo kompozicije kao nastavak svog ciklusa - "Illusion IV (Capriccioso)", "Moonrise", "Improvisation", "DSCH", "Illusion V (Mesto)", "Illusion VI (Alla Marcia)", "Illusion VII (Misterioso)".

Svestrani muzičar je Tanjugu rekao da mu prija da bude i kompozitor i izvođač, jer veoma voli da stvara, u prirodi je kreativan, tako da ne bi mogao biti samo pijanista.

Aleksandr Kazakov je studirao na Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu ,,N.A. Rimski-Korsakov“ gde je specijalizovao harmoniku od 2014. do 2017. godine, kada je upisao istorijski odsek za klavir (čembalo, orgulje) u istoj instituciji.

Usavršavao se na italijanskim konzervatorijumima Statale di Musica „Stanislao Giacomantonio“ u Kozenci (2021) - čembalo, orgulje, improvizacija, kao i „Nino Rota” u Monopoliju (čembalo, orgulje, continuo) 2022. godine.

Kazakov je istovremeno kompozitor, pijanista, predavač, nastavnik i organizator, multidisciplinarni umetnik sa priznanjima sa međunarodnih i ruskih takmičenja na raznim muzičkim instrumentima - orgulje, čembalo, klavir i harmonika.

Imao je nastupe širom sveta kao na Međunarodnom omladinskom festivalu u Aberdinu u Škotskoj i na koncertima ruske muzike u Danskoj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA