Vreme čitanja: oko 2 min.

Sanja Romić: Privilegija je svetska premijera kompozicije "Legenda" u Kolarcu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njenim rečima, Borenštajn je kao kompozitor "zvezda u usponu i vrlo je tražen", a Beogradska filharmonija ima svetsku premijeru njegovog dela u trenutku kada orkestar slavi jubilej

  • 0
Sanja Romić Privilegija je svetska premijera kompozicije Legenda u Kolarcu Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Oboistkinja Sanja Romić izjavila je da je velika privilegija što će sa Beogradskom filharmonijom na koncertu 8. marta u Kolarčevoj zadužbini izvesti premijerno kompoziciju "Legenda“ Nimroda Borenštajna.

Romić je rekla Tanjugu da je "apsolutna privilegija" za muzičare što mogu da sarađuju sa živim kompozitorima poput Britanca Borenštajna (Borenstein), i da predstavljaju svetu njihova nova dela.

Prema njenim rečima, Borenštajn je kao kompozitor "zvezda u usponu i vrlo je tražen", a Beogradska filharmonija ima svetsku premijeru njegovog dela u trenutku kada orkestar slavi jubilej.

"Legenda" je nastala uz podršku kompanije za izradu muzičkih instrumenata Bife Krampon (Buffet Crampon) povodom 100. godišnjice Beogradske filharmonije, a Borenštajn je delo napisao za Romić, koja će u Kolarcu nastupiti kao solistkinja.

Na koncertu kog u drugoj nedelji marta Beogradska filharmonija tradicionalno posvećuje uspomeni na premijera Srbije Zorana Đinđića, uz dirigenta Hoseina Piškara biće izvedena i Ravelova "Pavana za preminulu infantkinju" i "Peleas i Melizanda" Šenberga.

Borenštajn je rekao Tanjugu da je "Legenda" neobična kompozicija, iz dva stavka od po desetak minuta, a muzika je "poprilično šizofrena", sa "mnogo različitih glasova" i velikim kontrastima između smirujućih i dramatičnih trenutaka.

Upoznavši Romić pre nekoliko godina kada je došao na međunarodno takmičenje violončelista u Beograd, Borenštajn je po narudžbini muzičarke već bio napisao jedno delo za obou i klavir, koje je snimila za CD.

Pošto su dugo razmišljali da urade koncert za obou, Borenštajn i Romić se se konačno tim povodom našli krajem prošle godine u Londonu, kako bi pripremili "Legendu".

"Pisati muziku je izazov. Uvek je teško. Instrument nije toliko bitan. Volim drvene duvačke instrumente, u svojim delima često imam solo delove za njih. Dugo sam želeo napraviti koncert za obou i konačno - eto", rekao je Borenštajn.

Delo je dobilo ime "Legenda" pošto je Romić rekla Borenštajnu da svira obou koja se tako zove. Kompozitor je dodao i da je delo u prvom stavu mirno i introspektivno, a u drugom brže i mračnije, i u njemu kao da se oseća prisustvo legende iz nekog davnog vremena.

"Sanja svira zapanjujuće. Sjajni su i orkestar i dirigent", napomenuo je Borenštajn.

Romić je dodala da je iznošenje nove kompozicije uvek izazov, zato što nije slušana pre, i muzičari moraju da "iskreiraju ideju oko nje".

"S druge strane imam slobodu da nađem u tom delu muzički izraz. Volim njegov stil pisanja. Našli smo se kako bi pričali koji koncept i ideju bi želeli da prenesemo kroz to delo, i koja je to nit koja nas povezuje", navela je Romić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA