Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodeljene nagrade "Muzika klasika": Ana Krstajić među dobitnicima priznanja

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada „Muzika Klasika“ je dodeljena 12. put, za 2023. godinu

  • 0
Kompozitorka Ana Krstajić Foto: Nikola Anđić

Svečana dodela godišnjih nagrada revije "Muzika Klasika", održana je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Podsetimo, istaknuta nagrada „Muzika Klasika“ osnovana je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije.

Sama nagrada je zamišljena kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Nagrada „Muzika Klasika“ je dodeljena 12. put, za 2023. godinu.

Osnivači magazina i nagrade Aleksandra Paladin i Predrag Mitrović dodelili su priznanja mnogim pojedincima i institucijama.

Tako je "Institucija godine" - Ustanova kulture "Gvarnerijus", za promociju mladih muzičara, koju je pre više od 20 godina osnovao naš violinista Jovan Kolundžija, a danas ju je preuzeo Grad Beograd, te ima često bogat sadržaj koncerata.

U kategoriji "Festival od regionalnog značaja" izabran je Beogradski festival igre, čiji je osnivač, direktor i selektor Aja Jung, a manifestacija upravo ima već 21. izdanje u Beogradu i Novom Sadu.

Najbolji "Muški izvođač" je jedan od sigurno najtraženijih mladih pijanista ovde i šire Milivoje Veljić, za izvođačku uspešnu koncertnu godinu.

Sa druge strane, najbolji "Ženski izvođač" jeste Snježana Pavićević, pikolo flautistkinja, takodje za uspešnu koncertnu 2023. godinu.

Prema oceni revije "Muzika klasika", za najboljeg "Mladog izvođača" proglašena je pijanistkinja Iva Vuković, u protekloj 2023, dok je najbolji "Kompozitor godine" - Branka Popović, za koncert "Potresi" za harmoniku i simfonijski orkestar.

Sve traženija Ana Krstajić osvojila je nagradu u kategoriji "Kompozitor primenjene muzike" zbog muzike za film "Sveta Petka - Krst pustinji" u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, prema romanu "Petkana" njegove majke Ljiljane Habjanović Đurović.

Za najbolji "Orkestar godine" izglasan je Vojvođanski simfonijski orkestar, za uspešnu koncertnu godinu, dok je "Izdavač godine" - SFO "Rekonekcija" za CD "Res mirande: Jedan dan, drugi dan".

Koncert klavirskog trija "Corda" u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 30.11.2023. proglašen je za "Koncert godine", a "Knjiga godine" je "Aleksandar Vujić: od A do Š" Snežane Nikolajević i Branke Radović (izdavač Kamerni orkestar "Simfonijeta").

Nagradu za "CD godine" dobio je album "Ovo nije opus 1" Ansambla za drugu novu muziku, dok je za "Umetnički doprinos umetničkoj muzici" najbolji violista i dirigent Petar Ivanović.

Festival kamerne muzike u Novom Sadu definitvno je "Festival godine", Centar za dobru muziku iz Šapca je najbolji "Organizator godine", Radoš Mitrović sa Radio Beograda 2 je "Kritičar godine", dok je emisija "Kulturni dnevnik" RTS-a ponela priznanje "Medijska afirmacija umetničke muzike".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA