≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncert violiniste Sebastijana Maninga uz klavirsku saradnju Viktora Paraua u Istorijskom muzeju Srbije

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na programu desetog koncerta u okviru četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” su kompozicije Frica Krajslera, Johana Sebastijana Baha, Antonjina Dvoržaka, Eugena Isaije, Džordža Eneskua i Henrika Vijenjavskog

  • 0

Rumunski muzičari violinista Sebastijan Maning i pijanista Viktor Paraua će održati samostalan koncert sutra uveče u Istorijskom muzeju Srbije u okviru serijala "Muzikom kroz muzej".

Koncert se održava u organizaciji Udruženja "Unica Art" violinistkinje Aleksandre Dimitrijević, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu desetog koncerta četvrte sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” su kompozicije Frica Krajslera, Johana Sebastijana Baha, Antonjina Dvoržaka, Eugena Isaije, Džordža Eneskua i Henrika Vijenjavskog.

Pored njih, kao prepoznatljiva karakteristika koncerata „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Od druge sezone ovaj ciklus je obogaćen i nastupima mladih muzičkih talenata iz Srbije i inostranstva.

Tako će sutra uveče publika biti u prilici da se upozna i sa darovitim, višestruko nagrađivanim violinistom Sebastijanom Maningom (16), koji je proglašen za najperspektivnijeg mladog muzičara istočne Evrope. On je počeo sa časovima violine pre četvrte godine života.

Od 2014. godine pohađao je Srednju umetničku školu „Jon Vidu” u Temišvaru (Rumunija), i trenutno je u osmom razredu.

Učestvovao je na mnogim recitalima u organizaciji škole i lokalnog stanovništva Filharmonije i Fakulteta muzičke umetnosti.

U sezoni 2018-2019. Maning je bio deo "Quincy Youth Orchestra", istovremeno najmlađi muzičar izabran da se pridruži tom orkestru.

U oktobru 2022. imao je svoj prvi solistički resital u Temišvaru i Kvinsiju (SAD), a nakon toga još dva nastupa u septembru 2023. i u januaru 2024., i svirao je u raznim kamernim ansamblima u protekle dve godine.

Nedavno je rumunski violinista osvojio nekoliko nagrada za kamernu muziku u okviru trija "TMS". Umetnik je učestvovao i na nekoliko domaćih i međunarodnih takmičenja, gde je osvajao razne nagrade kao što su - Prva nagrada na Takmičenju „Mini Paganini” (Beograd), Međunarodna takmičenja „Muza” (Grčka) i „Nouvelles Etoiles” (Pariz, Francuska), kao i druga nagrada na Međunarodno takmičenje „Zapamti Eneskua” (Temišvar).

Viktor Parau je pijanista, nastavnik i umetnički saradnik iz Temišvara. Od 2015. je profesor klavira i korepetitor u srednjoj školi Jon Vidu, kao i predavač i saradnik pijanista na Fakultetu muzičke i pozorišne umetnosti.

Pijanista ima mnogo nastupa kao solista i u raznim kamernim sastavima, na nacionalnim festivalima, kao i u inostranstvu, u Srbiji, Mađarskoj, Italiji i Nemačkoj. Od 2013. godine je član ansambla Atem, posvećenog izvođenju i promociji moderne i savremene muzike.

Koncert se snima i biće emitovan odmah dan nakon koncerta na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalaze i svi snimci koncerata prethodnih sezona ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Na zahtev publike, u sali su u posebnoj vitrini izložene neke od nota kompozicija srpskih kompozitora iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije.

U ovoj ustanovi je aktuelna izložba „Čekajući stalnu postavku” i njen tematski dodatak, gostujuća izložba Muzeja Republike Srpske iz Banja Luke - „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja”.

(Telsgraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA