Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivo Pogorelić oduševio na Kolarcu

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pred početak, Pogorelić je rekao da će nastup biti kao i njegov dolazak u Beograd "apsolutno veličanstven, vrlo elegantan"

  • 1
Ivo Pogorelić Printskrin: Tanjug/Dopisnik Novi Sad

Hrvatski pijanista Ivo Pogorelić održao je sinoć koncert sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentom Aleksandrom Markovićem, u ispunjenoj Kolarčevoj zadužbini, odakle su ispraćeni burnim aplauzima i višeminutnim ovacijama.

U mesec dana unapred rasprodatom Kolarcu, Pogorelić i simfoničari iz Novog Sada su oduševili posetioce, izvevši u prvom delu Koncert za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Rahmanjinova (1873-1943), gde je koncertmajstor bio Florin Ilijesku.

Pred početak, Pogorelić je rekao Tanjugu da će nastup biti kao i njegov dolazak u Beograd "apsolutno veličanstven, vrlo elegantan".

Dve godine od nastupa na Beogradskim muzičkim svečanostima, Pogorelić se vratio u rodni grad, i priznao da je pri tome "oduševljen transportom", odnosno putovanjem brzim vozom Soko.

"U Novom Sadu smo odseli da bi tamo bile probe sa orkestorom. Putovali smo posle podne vozom, zove se Soko. I onda su rekli na razglasu da donacija, jedan deo od cene, ide za zaštitu sokola", rekao je Pogorelić.

Marković je rekao Tanjugu da je sa Pogorelićem nakon ranije prve saradnje pričao o Rahmanjinovu, i da je program u Kolarcu koncipiran tako što su se bavili poreklom ruskog kompozitora, koje je vodio iz Azije.

Rešivši da za ovaj program napravi konstelaciju koja će spojiti orijentale uticaje u ruskoj muzici, Marković je rekao da je stoga na početku izveden "Islamej, Orijentalna fantazija" Milija Balakirjeva (1837-1910).

"Veliko mi je zadovoljstvo da radim sa maestrom Pogorelićem. To mi je bio, kad sam odrastao u inostranstvu, veliki idol i uzor, kao i svim muzičarima iz ovog podneblja", naveo je dirigent.

Marković je dodao da je Pogorelić bio "jedan od istaknutih naših muzičara u svetu" i da mu je mnogo drago što rade ovaj koncert zajedno.

U drugom delu izvedena je simfonijska svita "Šeherezada" Nikolaja Rimskog-Korsakova (1844-1908), u kojoj je kao solista nastupio violinista Ilijesku, inače prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Frankfurta.

Ilijesku je zahvalio na pozivu da prvi put nastupi u Beogradu i sa Pogorelićem, pohvalivši njegovu, ali i strast Markovića i svih muzičara, i primetivši da je među njima "sjajna atmosfera".

"Pogorelić je divan. Ovo mi je prvo iskustvo da ga čujem uživo, stojeći na metar od njega. To je sjajan trenutak", rekao je Ilijesku.

Koncert je organizovao Centar beogradskih festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaća

    20. mart 2024 | 14:53

    Dragi Ivo, ovde bi jurili na tvoje koncerte da si ih držao mnogo češće, ovde si uvek bio idol mnogim pijanistima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA