Vreme čitanja: oko 4 min.

Koncert sastava “Barokada Trio” biće održan večeras u Istorijskom muzeju Srbije

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Navedeni trio čine Sonja Kalajić na testeri, violini i kastanjetama, lautista Darko Karajić i čembalistkinja Bojana Dimković

  • 0
Sastav "Barokada trio" Foto: Udruženje "Unica Art", Istorijski muzej Srbije i privatna arhiva

Sastav „Barokada trio” će održati večeras (20.00h) koncert u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, u okviru ciklusa “Muzikom kroz muzej”.

Navedeni trio čine Sonja Kalajić na testeri, violini i kastanjetama, lautista Darko Karajić i čembalistkinja Bojana Dimković.

Projekat “Muzikom kroz muzej” od 2020. godine organizuje Udruženje “Unica Art” na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević, u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije.

Novi 11. koncert je deo četvrte sezone ove serije nastupa klasične i savremene muzike, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu pod nazivom „Nova antika” biće izvedene kompozicije Antonija Vivaldija, Đuzepea Tartinija, Luiđija Rodolfa Bokerinija, Luisa de Narvaeza, Rema Đazota, Tomaza G. Albinonija, Džona Daulenda, Adrijana le Roja i Arkanđela Korelija, kao i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu, biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalazi komplet od svih snimljenih nastupa ovog serijala od početka pandemije korona virusa 2020. godine kada je projekat pokrenut.

Violinistkinja Sonja Kalajić (46) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU) u Beogradu.

Pored violine, ona nastupa kao izvođač na testeri (jedini solistički izvođač na ovom instrumentu u zemlji i šire) koju je učila tokom boravka u Argentini i izvođač na kastanjetama po virtuoznoj solističkoj metodi “Emma Maleras” (usavršila u Barseloni 2011).

Umetnica takodje amaterski svira i snima muziku na drugim instrumentima - mandolina, klavir i đembe.

Kao solista i član kamernih sastava nastupala je širom Srbije i u inostranstvu (Argentina, Francuska, Španija, Grčka, Kipar, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Mađarska, Austrija, BiH). Do sada je objavila solistički album na testeri „Saw Friendly“ (Metropolis music 2015), tri albuma kamerne muzike, od toga dva u izdanju Centra za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca („Kako se sluša koncert - Istorija od srednjeg veka do bugivugija“ 2013. i „Kako se sluša koncert – Bal romantičnog sveta“ 2015.) i jedan „Fauna Sacra“ (Metropolis music 2020).

Popularni svetski i domaći violinista Nemanja Radulović odabrao je Sonjinu kompoziciju „Vatra suze” na svom albumu „Journey East” (2014) u izdanju nemačke kuće “Dojče Gramofon”.

Sonja je pisala originalnu koncertnu muziku za sastave – “Metamorfozis” orkestar, “INK eksperiment trio” (marimba, ksilofon i bandoneon), klavirski duo, duo violine i viole, violine i klarineta, za mešoviti trio, kvartet, kvintet i sekstet, simfonijski orkestar i drugo.

Od 2010. do 2012. radila je kao profesor violine u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu, ali je od tada poznata kao slobodni umetnik.

Umetnik Darko Karajić je studije gitare završio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao je i doktorirao na FMU u Beogradu.

Kao član ansambala “Musica Antiqua”, “Ars Nova”, “Renesans”, čiji je član od 1991, nastupao je u svim značajnijim koncertnim prostorima i na festivalima u Jugoslaviji, kao i u većini zemalja Evrope. Takodje on sarađuje sa ansamblom “Ministrel” iz Zagreba od 2012, kada je osnovao i počeo da vodi ansambl “Anonymous 4”, dok je 2014. osnovao i sastav “Levant”.

Pokretač je nastave laute u nižoj i srednjoj muzičkoj školi u Srbiji.

Karajić radi na FMU u Beogradu, a u Muzičkoj školi ,,Josip Slavenski” predaje lautu na Odseku za ranu muziku, te u svojoj vitrini ima značajne nagrade iz oblasti pedagogije.

Čembalistkinja Bojana Dimković (40) je diplomirala na prestižnoj "Guildnall School of Music and Drama" u Londonu na odseku za solo klavir i magistrirala je na istoj akademiji na odseku za kamernu muziku, a završila je i postdiplomske studije čembala.

Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na FMU pri odseku za kamernu muziku. Dimković je dobitnik velikog broja nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima u kategorijama solo klavira, solo čembala i kamerne muzike među kojima se izdvajaju – “Henri Ričardson”, “Brodvud”, “Ketlin Ferije” i “Rojal Oversiz Lig”.

Kao solo i kamerni muzičar veoma je aktivna i saradjivala je sa mnogim značajnim muzičarima u zemlji i inostranstvu kao i sa orkestrima i ansamblima: RTS, Kamerata Serbika, Gudači Svetog Đorđa, Ansambl Metamorfozis, Trio Agape, Nova beogradska opera, The Musicians of London Wall, i drugima.

Na Fakultetu umetnosti u Nišu ona radi od 2014. godine kao nastavnik stručnog predmeta Metodike nastave klavira.

Program koncerta:

Antonio Vivaldi: Sonata za violinu i baso kontinuo u e molu, Op. 2 n. 9 (RV 16)

I Preludio – Andante

II Capriccio – Allegro

III Giga – Allegro

IV Gavotta – Presto

Đuzepe Tartini: Sonata za violinu i baso kontinuo u ge molu, Op. 1, No. 10, B.g 10,

“Napuštena Didona”

I Tempo moderato (quasi andantino)

II Allegro con fuoco

III Allegro comodo

Luiđi Rodolfo Bokerini: Introdukcija i Fandango (deonica kastanjeta: Sonja Kalajić)

Luis de Narváes: Varijacije na“Guardame las vacas” (Čuvaj mi krave)

Barokada aražman

Remo Đazoto / Tomazo G. Albinoni: Adagio (transkripcija za testeru, lautu i čembalo)

Tri komada za lautu i čembalo:

I John Daulend: My Lord Willoughby's Welcome Home

II Anonimus: La Rossignol

III Adrian le Roj: Passemeze

Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije

Arkanđelo Koreli: Violinska sonata u de molu, Op.5 No.12 'La Folia'

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA