≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Održan koncert povodom 100. rođendana Vojislava Bubiše Simića: Gromoglasne ovacije za velikana džeza

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Drago mi je mnogo da ste došli i ispunili celu salu, to je najvažnije. Ovde smo večeras da se obeleži moj 100. rođendan. Hvala vam na tome, a meni je zadovoljstvo da slušam vas", naglasio je Bubiša Simić i dobio ponovo aplauz

  • 1

Big Bend RTS-a je zajedno sa publikom proslavio jubilej - 100. rođendan velikana srpskog džeza Vojislava Bubiše Simića, koncertom u njegovom prisustvu, na velikoj sceni mts Dvorane u Beogradu.

Stogodišnjak koji je juče, 18. marta napunio tri cifre svog rođendana, pojavio se na sceni u kolicima, a čitava velika sala bivšeg Doma sindikata je bila na nogama i pozdravila ga zaista dugotrajnim aplauzom.

"Drago mi je mnogo da ste došli i ispunili celu salu, to je najvažnije. Ovde smo večeras da se obeleži moj 100. rođendan. Hvala vam na tome, a meni je zadovoljstvo da slušam vas", naglasio je Bubiša Simić i dobio ponovo aplauz.

Ceo koncert je na repertoaru imao autorske kompozicije Vojislava Bubiše Simića ili narodne melodije u njegovom aranžmanu.

Direktor Radio Beograda Milan Nedić je podsetio da je ova medijska kuća zapravo vršnjak velikog džez umetnika, jer proslavljaju oboje okruglo 100 godina.

Tim povodom Bubiša Simić je dobio na poklon poseban radio aparat sa kojim će moći da sluša ove i druge radio talase.

"Dragi Bubiša, vi ste juče napunili 100 godina i time ste šest meseci stariji od Radio Beograda. Želim vam iskreno i dalje dobrog zdravlja, da još dugo budete u džez muzici. Drago mi je da uručim poklon čoveku koji je čitav vek proveo u Radio Beogradu", naveo je Nedić.

Dirigent koncerta je bio džez muzičar, trubač, kompozitor, muzički pedagog i aranžer Stjepko Gut. Ipak, čast da otvori i zatvori koncert imao je upravo Bubiša Simić.

On je iz kolica dirigovao na početku svojom autorskom numerom "Pozdrav Kauntu Bejziju", posvećenu tom američkom džez umetniku.

Na koncertu su izvedene neke od najpoznatijih kompozicija i aranžmana Simića kao “Povratak”, “Vals za Andreu”, "Igra staklenih perli", "Veselo putovanje", "Jesenja balada".

Big Bend RTS-a je podsetio i na Simićeve aranžmane narodnih kompozicija - "U tem Somboru", “Milkina kuća”, "Bledi mesec", "Ruse kose" i "Go pratile dedo".

Bubiša je muzički umetnik koji je uvek isticao: “Živite, uživajte u životu i onome što radite i budie živahni”, a njega je uvek živahnim i radosnim održavalo to što, kako je i sam umeo da kaže – živi džez.

Na koncertu je bilo reči o njegovoj biografiji, karijeri, stvaralaštvu.

Vojislav Bubiša Simić je srpski muzičar, kompozitor i dirigent, nekada predsednik Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja džez muzičara Srbije.

Školovao se u rodnom Beogradu, završio Drugu mušku gimnaziju, i Fakultet muzičke umetnosti. Nakon završetka Drugog svetskog rata osnovao je prvi big bend u Srbiji - džez orkestar „Dinamo“, a 1953. postavljen je za dirigenta Džez orkestra Radio televizije Beograd, na čijem čelu je bio sve do 1985. godine. Sa ovim orkestrom, Simić je proputovao celu Evropu.

Džez orkestar Radio televizije Beograd sarađivao je sa mnogim značajnim muzičarima i bendovima, kao što su slavni Ela Ficdžerald, Kvinsi Džouns, Djuk Elington.

Tako je na koncertu večeras bila i njegova kompozicija "Pozdrav Kvinsi Džonsu", ali i druge numere čistokrvnog džeza - "Busi bosa", "Mesečina nad Dunavom", "Daleko gore negde", "Tamo dole u nezaboravu".

Kao gost dirigent Simić je često godinama bio angažovan u Pozorištu na Terazijama i drugim teatrima bivše Jugoslavije, kao i dirigent Simfonijskog orkestra JNA.

Od 1986. do 1992. vodio je seniorski hor KUD „Branko Krsmanović“.

Komponovao je muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku, i jedan je od začetnika etno-džeza kod nas.

Autor je muzike za veliki broj televizijskih serija, igranih i dokumentarnih filmova.

Na koncertu ove noći je Big Bend RTS-a odsvirao i "Kakav dan", a na samom kraju se pojavio ponovo Vojislav Bubiša Simić da diriguje svojom kompozicijom "Svadbena igra kraj Bistrice" uz veoma dug i topao aplauz publike Mts Dvorane.

U devetoj deceniji života Simić oprobao se i kao pisac, publicista, te je objavio knjige „Susreti i sećanja“ (2005), „Veselo putovanje“ (2006), „Sentimentalno putovanje“ (2010) i „Neispričane priče“ (2014).

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja: Zlatni beočug grada Beograda, Nagrada za životno delo RTV Srbije, Nagrada za životno delo džez festivala Nišvil iz Niša, Oktobarska nagrada grada Beograda (2011), Nagrada za životno delo Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (2017), GODUM Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije (2018), Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije (2019).

U bogatom stvaralaštvu izdvajaju se kompozicije primenjene muzike za TV serije -

"Neven", "Osma ofanziva", "Salaš u Malom Ritu", filmove - "Sumnjivo lice" i "Dr" po Branislavu Nušiću, "Vagon li", a sa Zoranom Kikijem Lesendrićem stvorio je i muziku za film i seriju “Bićemo prvaci sveta” u režiji Darka Bajića.

U pozorištu komponovao je muziku za predstave "Staklena menažerija", "Dobri čovek iz Sečuana", "Zločin i kazna", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Plači, voljena zemljo", od džez muzike - "Igra pod Šar planinom" (džez fantazija) i "Pesma sa juga" (džez svita), a od dečje muzike - LP "Pesma o Snešku Beliću".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja Kovačević

    23. mart 2024 | 07:47

    E ovo je prava legenda. Dočekali ste lepe godine, čika Bubiša, neka vas služi zdravlje i neka ste nam veseli. Uživaćemo uvek u Vašim nežnim notama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA