≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Održan koncert filmske muzike posvećen Zoranu Simjanoviću

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće svečano otvoren u utorak, 26. marta i trajaće do 30. marta u Domu omladine Beograda

  • 0

Koncert filmske muzike u znak sećanje na kompozitora Zorana Simjanovića održan je u Domu omladine Beograda (DOB), u susret 71. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

U pitanju je uvodno veče tradicionalnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u vidu posvete velikom muzičkom umetniku.

Milica Ševarlić ispred DOB-a je publici poželela dobrodošlicu na koncert filmske muzike "legendarnog Zorana Simjanovića".

"Okupili smo se večeras da kroz omaž satkan od nezaboravne muzike koju je Simjanović stvarao decenijama, odamo počast i sa pijetetom se setimo našeg dragog Simketa. Tako su ga od milja zvali ne samo bliski prijatelji i saradnici, već i njegovi studenti, čak i oni koje nije lično poznavao, ali čija je srca dotakao svojom vanvremenskom muzikom", naglasila je Ševarlić.

Ona je podsetila da je mart tradicionalno mesec najstarijeg filmskog festivala u regionu, stalne manifestacije od značaja za kulturu grada Beograda. Za 71. izdanje Martovskog festivala, osnivač grad Beograd i organizator Dom omladine Beograda poklanjaju publici ovaj jedinstveni umetnički događaj.

Ševarlić je otkrila da je večeras na koncertu prisutna i supruga rano preminulog kompozitora, Ljiljana Erić Simjanović, koja je dobila veliki aplauz publike.

Osim nje, u prvim redovima sedeo je i filmski režiser, scenarista i dramski pisac Goran Marković, koji je kroz svoju dugu karijeru sarađivao sa Simjanovićem na svim svojim filmovima, pozorišnim predstavama, televizijskim projektima.

Na antologijske filmske hitove kompozitora Zorana Simjanovica podsetili su: Akademski hor "Collegium Musicum" i dirigentica Dragana Jovanović, "Soundtrack orkestar", gudački kvartet "Innuendo", "Belgrade Brass Band".

Takođe nastupili su i solisti - Boban Simonović (sastav "Ođila"), Ljuba Dimitrijević (ansambl rane muzike "Renesans"), Boban Bjelić (harmonika), Dušan Svilar (tenor), Ivica Stančić (vokalni solista Radio Beograda) i specijalni gosti.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je podsetio da je na kraju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma 2023. publika je imala priliku da sluša filmske hitove italijanskog kompozitora Enija Morikonea. Dabić je onda naglasio da će se ovog puta, u uvodu 71. izdanja, publika upustiti u sećanje na nezaboravne muzičke partiture - hitovime "našeg Enija Morikonea" - Zorana Simjanovića.

Osim toga, umetnički direktor festivala je naveo da je autoru primenjene muzike Simjanoviću posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine.

"Mi smo odluku za životno delo doneli 2020. godine, u vreme pandemije korona virusa, sa željom da mu je uručimo 2021., kad nas je Simke nažalost zauvek napustio. Simjanović se veoma radovao kad smo mu saopštili tu odluku, ali eto nije doživeo da nagradu primi. Svima nama nedostaje "balkanski Morikone", kako su ga zvali, naravno najviše nedostaje porodici, prijateljima, i svima koji vole njegovo stvaralaštvo", istakao je Dabić i dodao da će na koncertu, osim fotografija iz mnogih filmova i serija, biti emitovani i ispisani odlomci obimnog intervjua koji je on vodio sa Simjanovićem.

Koncert je bio vokalno instrumentalne forme i podsetio je publiku na 18 filmova i serija za koje je Simjanović pisao muziku, radeći sa najvećim rediteljima bivše Jugoslavije.

Razni projekti su se ponavljali ove noći kao "Balkan ekspres", gde je izvedeno više kompozicija u vidu hora, soliste na pesmi "Nemoj da brigaš" i putem čuvene usne harmonike, ali i "Nacionalna klasa" Gorana Markovića, koji je predstavljen uz instrumentale i čuvenu pesmu "Flojd" koju je sada otpevao Dušan Svilar, a nekada Dado Topić.

Osim navedenih, predstavljena je Simjanovićeva muzika i iz drugih ostvarenja nerazdvojnog prijatelja i saradnika Gorana Markovića - "Sabirni centar", "Variola vera", "Turneja", "Specijalno vaspitanje".

Naravno, večeras je bila neizostavna i muzika iz filmova Srđana Karanovića - "Miris poljskog cveća", "Petrijin venac", "Virdžina", serije "Grlom u jagode", od Gorana Paskaljevića - "Anđeo čuvar", "Bure baruta", "Zemaljski dani teku", "Tango Argentino", Branka Baletića - film i serija "Balkan ekspres", "Uvek spremne žene" i "Sok od šljiva".

Publika se podsetila i njegove muzike iz kultnih filmova "Maratonci trče počasni krug" Slobodana Šijana i "Boško Buha" Branka Bauera.

Naš najplodniji autor primenjene muzike je snimio kompozicije za 67 dugometražna igrana filma, oko 50 TV serija i TV drama/filmova, više od 50 animiranih i kratkih filmova i oko 500 reklamnih spotova, mnoge pozorišne predstave, mjuzikle, kabare komade.

Simjanovićevo izuzetno produktivno stvaralaštvo trajalo je nekoliko decenija, što predstavlja našu kulturnu baštinu, obeleženu njegovim autorskim pečatom, a ta nezaboravna filmska muzika ostala je da živi i pored tih ostvarenja kao neraskidivi deo opšte kulture.

Na Martovskom festivalu Simjanović osvojio je nekoliko nagrada kao kompozitor muzike u dokumentarnim i animiranim ostvarenjima.

Na jubilarnom, 50. izdanju dodeljena mu je Plaketa. Odbor Martovskog festivala 2020. godine je odlučio da mu dodeli Nagradu za životno delo, ali je on preminuo 11. aprila 2021. u Beogradu, i nije dočekao da primi.

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće svečano otvoren sutra i trajaće do 30. marta u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Ove godine na repertoaru je skoro 100 filmova, od čega 80 premijera, a nagradu za životno delo sutra uveče na otvaranju će primiti čuveni filmski režiser Lordan Zafranović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA