Vreme čitanja: oko 3 min.

Legende rege muzike 15. avgusta u Nišu: Black Uhuru na otvaranju Nišvila!

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuveni rege sastav Black Uhuru sa Jamajke nastupiće prvi put u Srbiji u četvrtak, 15. avgusta na otvaranju predstojećeg jubilarnog, 30. Nišville jazz festivala

  • 0
Black Uhuru Foto: Promo

Osnovani 1972. godine u Kingstonu, Black Uhuru su na sceni preko 50 godina i svakako su jedan od najpopularnijih priznatih plodnih rege bendova na svetu. Žive legende rege muzike su ostvarile velika dostignuća u muzičkoj industriji, uključujući i osvajanje prve Gremi nagrade za najbolji rege album 1984. godine pod nazivom "Anthem". Već duže vreme ovaj bend održava visok rejting sa najvećom prodajom rege ploča posle Boba Marlija i najvećim brojem pesama koje su drugi izvođači semplovali tokom godina, što im je omogućilo da postanu svojevrsni ambasadori rege zvuka.

Koreni sastava Black Uhuru formirani su u Kingstonovom okrugu "Voterhaus" kasnih 60-ih. To je dom osnivača i vođe Derik "Duckie" Simpsona zajedno sa svim ostalim pevačima iz grupe. Originalni Uhuruov svahili za "slobodu" bili su Duckie, Don Karlos i Gart Dennis. Prva pesma bila je obrada pesme "Folk Song" Kertisa Mejfilda. Napravili su još samo nekoliko pesama pre nego što je Don otišao da nastavi solo karijeru i Gart se pridružio Vailing Souls. Njih dvojicu su zamenili Majkl Rouz i Errol Nelson, oboje iz Voterhausa. Snimili su debi album "Love Crises" 1977. godine za princa Džemija koji je kasnije ponovo objavljen kao "Black Sounds of Freedom". Errol je kasnije napustio grupu da bi se pridružio Džejsima, a zamenila ga je pevačica Puma Džons.

Najkreativniji period benda usledio je krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada bend počinje da sarađuje sa Sly & Robbiejem i razvija "klasični Uhuru" zvuk 80-ih. Jedinstven stil pun teškog drum & basa, oštrih tastera, dub kolorita, glasnih gitarskih rifova i dugih instrumentala ispunjenih vrtložnim pozadinskim efektima i prepoznatljivim odjekom "vau oh oh". U tom periodu su potpisali ugovor sa Island Records. Počeli su da idu na međunarodne turneje i da dobijaju veliku pažnju širom sveta. Snimili su neke od svojih najpopularnijih albuma poput "Guess Vho’s Coming To Dinner", "Sensimelia" i "Chill Out".

Još jedan stanovnik Voterhausa po imenu Junior Reid postao je novi pevač. Izdata su dva albuma, "Brutal" nominovana za Gremi i "Pozitivan" za Ras Records. Ovi albumi su uključivali popularne hitove poput "Dreadlocks on the Mountain", "Fit you Haffi Fit" i jedan od prvih muzičkih spotova za čuvenu numeru "Great Train Robberi".

Sredinom 90-ih prvobitni članovi su se ponovo ujedinili. Izdata su četiri albuma "Now", "Iron Storm", "Mistical Truth" i "Strongg", svi nominovani za Gremi. Snimili su nagrađivani muzički spot za "Tip of the Iceberg" predstavljajući rep zvezdu Ice-T i još jedan video za "One Love" sa Luijem Rankinom. Nastupili su uživo na televiziji za VH1 sa obradom Jimmi Hendriksa "Hey Joe". Nakon par godina pauze, 2002. godine ponovo su se okupili sa Sly & Robijem na međunarodnoj svetskoj turneji i objavili album/dvd uživo "Dubbin it Live", a zatim sledi velika turneja širom Evrope, Južne Amerike i Sjedinjenih Država. Godine 2012. nastupili su u brodvejskom mjuziklu u Los Anđelesu pod nazivom "Loving the Silent Tears" da bi 2013. usledilo veliko priznanje: Duckie je dobio nagradu za životno delo IRVMA. Godine 2017. objavili su novi singl i muzički video "Jah Guide" u čast velikog Pitera Toša.

Godine 2018. Black Uhuru je objavio album "As The World Turns" nakon duže diskografske pauze, koji je nominovan za "Najbolji rege album" na 61. dodeli Gremi nagrada, a pre dve godine izašao je novi album pod nazivom "New Day". Sledi koncertna promocija nove ploče na još uvek aktuelnoj velikoj svetskoj turneji, na kojoj ovaj legendarni sastav pored novih pesama izvodi i gotovo sve najveće hitove iz plodne karijere koja traje više od pola veka.

Komplet ulaznica za predstojeći jubilarni Nišville jazz festival u prodaji je po simboličnoj promo ceni od 2.500 rsd u limitiranom tiražu. Glavni program festivala biće održan od 15. do 18.avgusta na Platou niške Tvrđave, a karte za Nišville 2024 mogu se kupiti u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama Vulkan u Nišu (TC Delta Planet – Bulevar Nemanjića 11b), Beogradu (Sremska 2) i Novom Sadu (Zmaj Jovina 24).

Za publiku iz inostranstva i svih mesta u Srbiji omogućena je kupovina online ulaznica na zvaničnom sajtu festivala www.nisville.com.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA