≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Izgledala je kao najveća svetska zvezda svih vremena": Blaža o prvom susretu sa Slađanom Milošević

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

O Slađani Milošević govorili su i Vlada Džet, Branimir Lokner i Kiki Lesendrić

  • 1
GODUM, dodela nagrada Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Rok muzičar Igor Blažević Blaža je povodom smrti pevačice Slađane Milošević za Tanjug ocenio da je ona "bila pravi ženski anđeo za kojom je išla neprestano zvezdana prašina".

Blažević je naglasio da je rok umetnica Slađana Milošević bila "najveća moguća zvezda na ovim prostorima", te da njen "pravac i žanr pop rok muzike nije imao premca u celoj bivšoj Jugoslaviji".

"Prvi put u životu sam je video kad sam imao 16 godina. Došla je u moj ulaz zgrade gde živim i otišla kod mog komšije. Bio je to Dragan Bačić Gane, svirao je gitaru u njenom bendu. Kada sam je ugledao, ne samo što je bila prelepa, već je izgledala kao najveća svetska zvezda svih vremena. Sreo sam je uživo skoro 30 godina kasnije kada sam došao u njen stan da uradimo intervju za časopis "Bre". Otvorila mi je vrata sva doterana, uvek je pazila na sebe, i meni je izgledala potpuno isto kao i pre 30 godina", rekao je Tanjugu muzičar Blaža.

On je dodao da kako nas je Slađana Milošević napustila u 69. godini, toliko je imao i Dejvid Bouvi kada je zauvek otišao sa ovog sveta.

Siguran je da će se njih dvoje sada naći negde gore i ostvariti duet.

Blažević je nezadovoljan što Slađana Milošević nije toliko bila aktivna u muzici poslednjih godina.

"Inače su žene kod nas u muzici i rokenrolu bile u takvoj situaciji da teško da mogu dugo trajati u kontinuitetu. Uvek je bilo lakše muškim izvođačima. Po mnogim primerima se to pokazalo do sada. Slađana je često menjala svoje postave u bendu. Kada se sa nečim novim pojavi, to uvek bude i zanimljivo, ali nekako nema onda dovoljno nastupa da sve to promoviše. Za mene Slađana Milošević je izgledala onako kako bi trebalo svaka muzička zvezda da izgleda", zaključio je Blažević

Vlada Džet: Slađana Milošević jedna od poslednjih pevačica koja je odlično pevala

Vladimir Janković - Džet, muzičar i radio voditelj kazao je Tanjugu da je Slađana Milošević jedna od poslednjih pevačica koja je odlično pevala.

Slađana Milošević je umrla danas u 69. godini

Janković ističe da je Slađana Milošević bila sjajan interpretator.

"Bila je slona eksperimentima, oprobala se u mnogim žanrovima. Šteta što se, poslednjih godina, iz zdravstvenih razloga povukla. Pevačice u tim godinama na svetskoj sceni pružaju najviše. Bila je mnogo bolja muzičarka i pevačica nego što su ljudi znali. Interesantno, svirala je i violinu ali nije to isticala. Mislila je da to nije dobro za njen imidž. Odlično je svirala i gitaru, ali to njije problem onom ko vlada violinom" kazao je Janković.

Lokner: Slađana Milošević je jedna od najintrigantnijih figura muzičke scene

Slađana Milošević je bila jedna od najintersantnijih i najintrigantnijih figura muzičke scene ovih prostora, Srbije, regiona, nekadašnje Jugoslavije, rekao je Tanjugu muzički kritičar Branimir Lokner.

Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini,

Kako je Lokner napomenuo "Iako u diskografskom smislu sigurno nije ostavila onoliki broj diskografski ( snimljenih ) tragova, koliko je to mogla tokom godina delovanja njene često isprekidane karijere, njena autorska šarenolikost, suočavanje sa različitim stilskim izazovima, te umetnička i "modna" ekstravagantnost, razlikovale su je od većine koleginica i kolega sa scene.

"Kao izuzetno talentovana muzičarka, takođe i pevačica, pored nekoliko manje afirmisanih sastava, svoje važne i značajno vidljive početne "korake" imala je u sastavu Zdravo, Bobana Petrovića, jednog od pionira ovdašnjeg modernog funka. Često bi gostovala na njihovim nastupima, svirajući violinu, a ponekad i interpretirajući određenu numeru" rekao je Lokner.

Muzički kritičar je podsetio da je "prvi solo album Slađane Milošević "Gorim od želje da ubijem noć" objavljen za "PGP RTB" 1980-e godine, najviše je bio okrenut nekoj njenoj ovdašnjoj varijanti nazovimo to tipično beogradskog rocka.

"Izlasku tog albumm prethodili izlasci singlova : "Au-Au", "Sexy dama", "Simpatija", koji su potvrđivali njen veliki talenat i autorsko uklopljavanje kroz formu nadolazećeg ovdašnjeg new wave-a ( novog talasa ). Sledeći album " Neutralni Design", snimljen sa nemačkim sastavom istog naziva, realizovan 1983-e godine, po mom mišljenju i njeno najkvalitetnije izdanje, pokazivalo je autorsko prihvatanje postulata pomenutog žanra i izuzetno dobro snalaženje sa brojnim sviračkim i aranžmanskim izazovima.Muzika sa albuma išla je u korak sa vremenom i tadašnjim trendovima" rekao je Lokner.

Za njega nema dileme da je Slađana je volela da se u umetničkom smislu menja i ogleda u različitim formama, suočavajući se sa raznim uticajima, konstantno istražujući granice svojih mogučnosti.

"Pevala je pesme Darka Kraljića i 1988-e godine, snimila album sa svojim interpretacijama muzike ovog poznatog našeg kompozitora. Ogledala se i u heavy metalu, postavši tokom vremena izuzetno tehničko - zanatski kvalitetna gitaristkinja, i 2000-e godine snima album naziva "Animal Tested". Živela je u Americi, vratila se u Beograd, radila je na raznim projektima edukativnog koncepta, orjentisanih ka temama vezanih za muzičku industriju. Njen duet sa Dadom Topićem i pesma "Princeza", predstavljali su takođe deo priče koja je što se komercijalnosti i masovnosti "uvukla" u velikom obimu u domove naših sugrađana. Bila je direktna, konkretna, nikada se nije libila da kaže šta misli, i do kraja je ostala u potpunosti svoja i jedinstvena. Da je njena karijera mogli ići drugačijim tokom, to je takođe tačno, ali ima puno pozitivnih i neizbrisivih razloga, po čemu će njen umetnički izraz i karijera ostati zapamćeni" rekao je muzički kritičar Branimir Lokner.

Kiki Lesendrić: Slađana Milošević je bila zvezda drugačija od svega na muzičkoj sceni

Rok muzičar Zoran Kiki Lesendrić kazao je Tanjugu da je Slađana Milošević bila velika zvezda drugačija od svega ostalog što je čunilo muzičku scenu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini.

Lesandrić je istakao da mu se jako dopadalo sve što Milošević radila sa Darkom Kraljićem.

"To je antologija jugoslovenske muzike. Mnogo toga značajnog je napravila krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka" kazao je Lesendrić.

Video: Preminula Slađana Milošević: Pesmama je rušila mnoge tabue, a izgledom je pomerala granice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolic Zoran

    27. mart 2024 | 12:15

    Ono sto je David Bowie bio na svetskoj muzickoj sceni to je bila Sladjana Milosevic na ex-Yu sceni. Kameleon rok muzike ali i umetnik u pravom smislu te reci. Bas kao i Bowie. Cesto neshvacena i ispred svog vremena. Sada ce svaki kurta i murta da je hvale da bi imali svojih 2 minuta u javnosti iako je nikad nisu ni slusali. A svi portali napisati tu popularnu rec kojoj i ne znaju pravo znacenje "KULTNO". Sada kada je otisla "negde iza planeta" sresce i "coveka sa zvezde" tamo negde ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA