Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova muzika Marvina Geja pronađena u Belgiji

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobjavljena muzika je potencijalno ležala skrivena u Belgiji više od 40 godina

  • 0
Marvin Gaye Marvin Gej / Printskrin: YouTube/Marvin Gaye

Muzika Marvina Geja koja se nikada ranije nije čula pronađena je u Belgiji.

Neobjavljena muzika je potencijalno ležala skrivena u Belgiji više od 40 godina, prema BBC-ju, pored onoga što je verovatno veoma vredna kolekcija scenskih kostima i beležnica.

Gej se preselio u primorski grad Ostende 1981. nakon što je uzeo vizit kartu belgijskog promotera koncerata u noćnom klubu dok je živeo u Londonu. U to vreme bio je veliki korisnik kokaina, ali mu je preseljenje u Belgiju pomoglo da pobedi svoju zavisnost. Takođe je u to vreme snimio jedan od svojih najvećih hitova, "Sexual Healing".

Jedno vreme je živeo u kući belgijskog muzičara Šarla Dimolena, a Dimolenova porodica je ta koja polaže pravo na vlasništvo nad materijalom.

"Materijal pripada (porodici) jer je ostavljen u Belgiji pre 42 godine. Marvin im ga je dao i rekao: "Radi šta hoćeš sa njim’ i više se nije vratio. To je važno", rekao je belgijski advokat Aleks Trapenije.

"Svaki put kada je novi instrumental počeo kada je Marvin počeo da peva, dao sam mu broj.Na kraju, kada sam preslušao svih 30 kaseta, imao sam 66 demo snimaka novih pesama. Neki od njih su kompletni, a neki od njih su dobri kao "Sexual Healing", jer je napravljeno u isto vreme", dodao je.

"Postojala je jedna pesma za koju sam, kada sam je slušao deset sekundi, otkrio da je muzika u mojoj glavi ceo dan, reči su bile u mojoj glavi ceo dan, kao trenutak planetarnog poravnanja.

Porodica Dimolen nesumnjivo je vlasnik kolekcije, posebno u svetlu belgijskog zakona koji predviđa da svaka imovina postaje vaša nakon 30 godina, bez obzira na to kako je stečena.

Ovo se, međutim, ne odnosi na intelektualnu svojinu, što znači da bi Trapenije i njegovi partneri mogli da završe kao vlasnici fizičkih traka na kojima je muzika snimljena, bez prava na objavljivanje pesama.

U međuvremenu, Gejovi naslednici u Sjedinjenim Državama bi teoretski mogli da imaju prava na muziku, ali ne bi mogli da joj pristupe bez posedovanja kaseta.

Trapenije. je rekao da misli da je kompromis potreban. "Mislim da oboje imamo koristi, porodica Marvina i kolekcija u rukama (Dimolenovih naslednika). Ako spojimo ruke i pronađemo prave ljude na svetu, Marka Ronsona ili Bruna Marsa... Nisam ovde da dajem predloge, već da kažem "U redu, hajde da poslušamo ovo i napravimo sledeći album", rekao je on.

"Moralno", kaže on, "voleo bih da radim sa porodicom, ali ovo je za njih noćna mora… da neko dođe iz zemlje u kojoj ima mnogo novca i da se dogovorimo i ova kolekcija napusti ovu zemlju", prenosi NME.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA