Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska grupa tužila Rammstein: Tvrde da je rif u pesmi "Deutschland" njihov

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ja sam stvorio taj rif. Dobro sam znao da ih nisam plagirao", rekao je Mark Bote iz sastava Ninja Cyborg

  • 6
Rammstein Foto: Profimedia/Nikolaj Bransholm / Avalon Editorial

Rammstein se suočava sa tužbom francuske grupe Ninja Cyborg, koja tvrdi da hit nemačkog sastava iz 2019. "Deutschland" plagira njihovu pesmu "The Sunny Road".

Kako navodi Day FR Euro, Ninja Cyborg je podneo tužbu Apelacionom sudu u Parizu nakon što je ranija tužba odbačena 2021. godine. Žalba se poziva na pravnog stručnjaka za muziku Rišara Dubunjona, koji tvrdi da je Rammstein pozajmio rif i druge melodijske elemente" od numere "The Sunny Road'. On napominje da veruje da ima "previše sličnosti" između pesama, što ga je navelo da zaključi da je to "bez sumnje" plagijat.

Fanovi grupe Rammstein su ranije sugerisali da je Ninja Cyborg taj koji je ukrao rif, ali to ne bi bilo moguće jer je "The Sunny Road" izašao godinu dana pre "Deutschland"-a.

"Ne volim Rammstein i ne slušam ovu grupu", rekao je Mark Bote iz sastava Ninja Cyborg za Le Nouvel Obs na pitanje o optužbama, koje su se pojavile 2020. "Ja sam stvorio taj rif. Dobro sam znao da ih nisam plagirao."

Bote je rekao da se pitao da li je slučajno napisao sličan rif za Rammstein, ali nakon što je bend saznao da je "Deutschland" pušten posle "The Sunny Road", odlučili su da pokrenu sudski postupak, piše NME.

Grupa Ninja Cyborg je dodala: "Želimo da ovo delo bude prepoznato kao naše i da više ne provodimo svoje živote kao umetnici neprestano se pravdajući".

Rammstein još nije odgovorio na optužbe. Slučaj će biti saslušan pred Većem za intelektualnu svojinu Sudskog suda u Parizu u septembru.

Poslušajte i sami, pa nam recite šta vi mislite?

Rammstein - "Deutschland":

Ninja Cyborg - "The Sunny Road":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    3. april 2024 | 01:21

    Sta sve ljudi rade da privuku paznju… Deutschland je snimljen profesionalno u Maju 2018 dok je ova pesma izasla u Novembru 2018. I ne samo to, samu pesmu Deutschland je Rammstein napravio oko 2017 ako ne i ranije jer proces stvaranje pesme i cekanja na profesionalno snimanje traje dugo. Ovo sve se moze saznati na Google za 2 minuta, ali zasto raditi to kad ovako vest dize vise prasine?

  • Jelena

    3. april 2024 | 12:41

    "Baza" kompozicije je ista. Deutschland ima složenije "bogatije" varijacije, naravno uz vokal. Možda je ideja za Deutschland uzeta ali je i razrađena i usložnjena. Obe numere su sjajne za slušanje. Inače mnoge numere imaju slične sekvence. Izjava da ne voli Rammstein možda daje odgovor.

  • Cvilidreta

    2. april 2024 | 18:55

    Rif je pokraden 101% toliko je očigledno (da ne kažem ušislušno) da me zaista čudi kako su izvaćarili sud i prošli bez pogoleme novčane globe...bitange nemačke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA