≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Zanimljivosti iz sveta rokenrola: Naziv grupe kao bitna odrednica budućeg uspeha

Vreme čitanja: oko 7 min.

Vlastito ime, ili ime nekog benda nije od malog značaja u šou biznisu. Zbog toga je jako važno da je specifično, lako pamtljivo i prepoznatljivo.

  • 0
Albumi Foto: Goran Živanović

Ne sumnjam da ste imena svojih rokenrol heroja veoma dobro upamtili, ali na početku njihovih karijera ona su vrlo često bila sasvim drugačija, a svakako je interesantno saznati i odakle je pristizala inspiracija za nazive pojedinih grupa ili umetnička imena muzičara.

Nazareth su svoju dugogodišnju karijeru započeli još sredinom šezdesetih godina u svom rodnom mestu Danfermlin, Škotska, kao pab bend pod imenom The Shadettes, koji svira aktuelne hitove, da bi 1969. promenili ime i počeli pisati svoje kompozicije. Inače, zanimljivo je da su oni godinama bili velika atrakcija u Kanadi, gde su tokom svoje karijere "sakupili" veliki broj zlatnih i platinastih ploča. Takođe, poznati su kao grupa sa tvrdim jezgrom svoje prvobitne postave, pa iako su vremenom pridodavani i novi članovi, koji su kraće ili duže ostajali u bendu, prvobitna četvorka (Den Makaferti-vokal; Meni Čarlton-gitara; Pit Egnju-bas i Darel Svit-bubnjevi) se dugi niz godina održala na okupu, ali je danas jedini preostali originalni član grupe Nazaret koji je živ, basista Pit Egnju. Svit je preminuo 30. aprila 1999. godine, Čarlton 5. jula 2022. a Makaferti 8. novembra 2022.

Kažu da je Ijan Frejzer Kilmister svoj nadimak Lemi (Lemmy) dobio zbog toga što je često izgovarao rečenicu: "Len me a Fiver Till Friday". ("Daj mi petaka do petka". Petak je u slengu, novčanica od pet funti.)

Po svemu sudeći, dok je išao u školu, Lemi je bio veoma sklon pozajmljivanju novca, zbog svoje zavisnosti od mašina za kockanje. Inače, on je u prvoj polovini sedamdesetih bio basista otkačene grupe (u pitanju je vodeća britanska stoned-freak grupa Hawkwind, sećate se njihovog milionskog hita iz 1972. - "Silver Machine"?), koja je u početku sebe nazivala Group X, pa su potom ime uzeli po nazivu svog prvog albuma. Elem, Ijan, alias Lemi, je negde tokom 1975. u sred njihove američke turneje dobio šut kartu, usled preteranog korišćenja narkotika!?! Zamislite dokle je to išlo, kada iz jedne takve grupe dobijete otkaz iz tog razloga?  No nije on previše tugovao, osnovao je Motorhead, tako da je ispalo da su mu još i učinili uslugu. Lemi je preminuo 28. decembra 2015. u Los Anđelesu.

Grupu Rainbow u mnogome je proslavio gitarista Riči Blekmor, ali njihova priča počinje dosta pre nego što im se on, nakon napuštanja grupe Deep Purple, pridružuje. Interesantno je da Blekmor nije jedini član Parpla koji će biti zainteresovan za grupu ELF (budući Rainbow), jer su gotovo tri godine pre njega Rodžer Glover i Ijan Pejs sasvim slučajno u Njujorku nabasali na ovaj bend, a kako su im se momci dopali, odlučili su da im pomognu da snime album. Koreni grupe ELF sežu do 1967. godine, kada je pevač i bas gitarista Ronald Padovano osnovao sastav The Electric Elves, potom su skratili ime u Elves, da bi '71. postali ELF. Riči Blekmor je bio fasciniran Ronaldovim vokalnim mogućnostima koji je već tada odlučio da svoje ime promeni u Roni Džejms Dio, a kako su u to vreme ostali članovi grupe Deep Purple odbili da snime Blekmorove kompozicije "Black Sheep of the Family" i "Sixteenth Century Greensleeves", on će ih ubrzo napusti i otpočeti saradnju sa ovom njujorškom postavom, s tim što su ime ELF odmah promenili u Rainbow, nazvavši grupu po restoranu koji se nalazio u Los Anđelesu u koji su njih dvojica često svraćali. Dio je preminuo 16. maja 2010. u Hjustonu, Teksas, SAD.

Za Blue Oyster Cult kritičari su govorili da će ostati upamćeni kao postava koja je unela inteligenciju u hevi metal, a takođe su u određenom vremenskom periodu smatrani vodećim američkim predstavnicima tog muzičkog žanra. Karijeru su započeli kao psihodelični rok bend Soft White Underbelly, pa čak i kasnije, kada su već bili slavni, a poželeli bi da zasviraju u nekom klubu daleko od očiju menadžera i izdavačke kuće, koristili su to ime. Ipak, pre nego što će 1971. godine postati Blue Oyster Cult, koristili su i imena Oaxaca i The Stalk Forest Group.

Priča o grupi Grand Funk Railroad započinje u gradu Flint, država Mičigen, gde su prvih godina nastupali pod imenom Terry Knight And The Pack. Zanimljivo je da je ovo ime ostalo sve do 1968. godine, iako je pevač Teri Najt u međuvremenu napustio grupu i otišao u Njujork, u nadi da će tamo steći slavu. Bubnjar Don Bruer još je neko vreme nastupao sa tim bendom, da bi krajem 1968. godine odlučio da osnuje svoju grupu, sa poznanikom iz školskih dana, gitaristom i pevačem Markom Farnerom, dok je treći član bio je bas gitarista Mel Šaher. Sva trojica su se do tada već susretala u raznim postavama, pa tako i grupi The Pack. Nakon što su malo vežbali i nazvali svoju grupu Grand Funk Railroad (kasnije su ime skratili u Grand Funk), Bruer je pozvao svog starog saradnika Terija Najta da dođe iz Njujorka i da im pomogne u proboju na američku scenu. Ovaj je prihvatio poziv, ali samo pod jednim uslovom: da bude njihov menadžer i da ima kompletan nadzor nad poslovima grupe. Ostali su se složili, s obzirom da i nisu imali neki poseban izbor, a Najt će ih ubrzo dovesti do svetske slave.

Bubnjar Brajan Dauni i bas gitarista Fil Lajnot, sredinom šezdesetih godina svirali su u dablinskoj grupi The Black Eagles, da bi 1968. osnovali grupu Skid Row, a kada im se 1970. pridružio gitarista Erik Bel, menjaju ime u Thin Lizzy. Ubrzo potom preselili su se u London gde potpisuju ugovor sa izdavačkom kućom Decca za koju objavljuju dva albuma, ali bez većeg uspeha. 1973. postižu prvi veći uspeh sa kompozicijom "Whisky In The Jar", njihovom obradom te irske tradicionalne pesme. Nakon toga Bel će napustiti grupu zbog zdravstvenih problema, a Lajnot će zatim primeniti formulu udvojenih gitara, pa će u grupi Thin Lizzy biti neki zaista vrsni gitaristi kao što je Gari Mur, Brajan Robertson, Skot Goram itd. Lajnot je raspustio Thin Lizzy 1983. godine i odlučio da se u potpunosti posveti solo karijeri, ali ga je zavisnost od alkohola i heriona odvela u smrt. Preminuo je 4. juna 1986. godine.

The Lovin' Spoonful je grupa koja potiče iz Grinvič Vilidža u Njujorku, a ime su uzeli po jačini ejakulacije prosečnog muškarca. Grupu je 1965. godine okupio pevač, usni harmonikaš, klavirista i gitarista Džon Sebastian, a uglavnom su je sačinjavale ekstrovertne i pomalo luckaste ličnosti. Snimili su četiri albuma, a kada je Sebastianova kompozitorska moć počela opadati, razišli su se 1968. godine.

O nazivu grupe Kiss, često su kolale svakojake priče, pa čak i ona da je njihovo ime povezano sa samim sotonom. Međutim, članovi benda su govorili da su ime uzeli po pesmi "Looking for a Kiss” grupe New York Dolls, i da im se sviđalo što slova SS izgledaju kao munje. Ipak, zbog sličnosti sa nacističkom oznakom SS, logo na njihovim albumima koji su objavljeni u Nemačkoj bio je izmenjen, pa više podseća na obrnuto ZZ.

S obzirom da su karte za prvi ovogodišnji koncert grupe Ramštajn na Ušću u Beogradu, prodate vrlo brzo, zakazan je i drugi nastup, pa će fanovi u njihovoj svirci moći da uživaju tokom dve večeri - 24. i 25. maja.

Interesantno je da je su momci naziv za svoju grupu uzeli po istoimenoj vojnoj bazi koja se nalazi u Zapadnoj Nemačkoj i koja je postala poznata kada se tokom Nato aeromitinga, koji se upravo tu održavao, desila nezamisliva nesreća, na koju te avgustovske nedelje 1988. godine, ništa nije ukazivalo. Sve je počelo kada su oko 16h italijanski piloti podigli svoje avione kako bi izveli spektakularnu tačku. Neshvatljivom greškom, tri aviona su se sudarila, potom su dva pala u obližnju šumu, a jedan je uleteo pravo među posetioce napravivši užasan bilans: 70 mrtvih i preko 1500 povređenih.

Ono što je takođe bacilo veoma ružnu senku na ovaj događaj, jeste to da žrtve i članovi njihovih porodica nisu dobili nikakvu pomoć, čak ni psihološku, pa su morali sami da se organizuju, a prema NATO statutu za čitav slučaj je bila zadužena italijanska država, oni su jednostavno oprali ruke od svega.  Potom je i državni tužilac nakon nekoliko meseci odustao od slučaja.

Prema muzičkom časopisu Metal Hammer, grupa je dobila ime po jednoj od svojih najranijih pesma istoimenog naziva, koju su napisali nakon katastrofe prilikom mitinga u američkoj avio bazi u Ramštajnu. Članovi benda su govorili kako su ih ljudi potom počeli zvati "bend s Ramštajn pesmom", a kasnije i "Ramštajn bend", mada su pre konačnog dogovora oko imena "Rammstein" (ovo drugo "m" članovi benda su po nekim podacima ubacili greškom), imali na umu i druga imena: Milch (mleko), Erde (zemlja) ili Mutter (majka).

Nastaviće se...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA