≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski pijanista Denis Macujev odsvirao čuveni "Rah 2" Rahmanjinova u Kolarcu

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Macujev je pred beogradskom publikom odsvirao jedno od najzahtevnijih dela u istoriji klasične muzike

  • 0
Denis Macujev koncert Foto: Tanjug/Marko Đoković

Status svetske zvezde klasične muzike opravdao je večeras ruski pijanista Denis Macujev virtuoznim nastupom u Kolarcu uz pratnju Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije pod dirigentskom upravom Dejana Savića.

Macujev je pred beogradskom publikom odsvirao jedno od najzahtevnijih dela u istoriji klasične muzike, poznati Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova.

Drugi Klavirski koncert Rahmanjinova, ili "Rah 2", jedno je od najpopularnijih dela klasične literature i koncert koji je proslavio ruskog kompozitora koji je važio i za najznačajnijeg pijanistu svog vremena.

Na repertoaru koncerta bila je i Serenada br. 1 Johanesa Bramsa, kompozicija koja je na premijeri uzburkala publiku, a dugotrajni aplauzi iza svakog od šest stavova bili toliko snažni i nisu se smirivali sve dok kompozitor nije izašao na scenu.

Macujeva kritičari nazivaju pravim predstavnikom ruske izvođačke škole, naslednikom Volodosa, Kisina, Giljelsa i smatraju novim Horovicom, a svetsku slavu stekao je odmah po završetku Moskovskog državnog konzervatorijuma.

Ovaj renomirani ruski pijanista, pored toga što je laureat Državne nagrade Ruske Federacije u oblasti književnosti i umetnosti "Dmitrij Šostakovič", takođe je i nosilac Ordena časti, kao i drugih prestižnih nagrada.

U istoj godini u kojoj je pobedio na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi, osvojio je Gran pri na Međunarodnom takmičenju u Parizu, a proglašen je i za ambasadora dobre volje.

Publika je ovacijama ispratila Denisa Macijeva sa pozornice u Kolarcu.

Koncertu su prisustvovale i ministarka kulture Maja Gojković i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Video: Denis Macujev odsvirao čuveni Rah 2 Rahmanjinova u Kolarcu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA