≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jurica Pađen za Telegraf.rs otkrio kako je nastao hit "Fratello" i ispričao anegdotu sa Borom Đorđevićem

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sa poznatim rokerom smo popričali i o koncerti grupe Aerodrom, koji je 10. aprila u mts Dvorani

  • 0

Jurica Pađen i grupa Aerodrom ponovo će svirati u Beogradu, i to 10. aprila u mts Dvorani. Poznati roker je u intervjuu za Telegraf.rs otkrio kako je nastao hit "Fratello", ispričao nam je anegdotu sa Borom Đorđevićem.

Jurica nam je govorio takođe o Branimiru Džoniju Štuliću, Beogradu, ali i o sadašnjem rokenrolu.

  • Šta možemo da očekujemo od Vašeg beogradskom koncerta?

Dobru zabavu. Mi obićno damo sve od sebe kada smo na bini. Bez kalkulisanja.

  • Kakva Vas sećanja vežu za Beograd?

Uvek jako dobra. Imam tu puno dobrih prijatelja. Uvek smo tu dobijali veliku podršku. Dakle, od prvih dana kada sam sa Parnim Valjkom počeo da sviram profesionalno. Prvi diskograf naš je bio iz Beograda, to je bila kuća PGP-RTB. Album smo snimali u Novom Sadu. Posle toga je bio niz koncerata sa raznoraznim postavama od Parnog Valjka do Azre, do Aerodroma, do 4 asa s kojim sam takođe jedno vreme svirao. Pa onda dolasci na snimanja emisija raznoraznih, bio je "Hit nedelje", ako se ne varam, Duca Marković je to vodila. Nekada bi uletele super zabave. Uvek je bio i dobar provod i dobri koncerti.

  • S kojim sprskim muzičarima ste ostali u kontaktu?

Pa gotovo sa svima sa kojima sam se znao nekada. Sada sam bio sa Borom (Đorđevićem) gost Atomskog skloništa. Svojevremeno sam sa njim izlazio po Beogradu, pa bi mi on recitovao nove stihove svojih pesama u to vreme. Sa Bajagom sam OK, sada sam se sa Dejanom Cukićem u Skoplju sreo... Đule iz Van Goga... Sve ono super ekipa. Oliver Mandić svojevremeno. Znali smo da budemo u istim društvima, na istim zabavima... Plus ljudi iz medija... Uvek mi je to sredina gde se osećam ugodno.

  • Da li imate neku anegdotu sa Borom?

Kada smo kao Aerodrom i Čorba bili zajedno u garderobi pred neki nastup i sećam se da je Bora rekao da je ovo mnogo loš dan za jugoslovenski rokenrol. A ja ga pitam: "Zašto?" Kaže on: "Glava me rastura".

  • Gde sada vidite rokerol u ovome svetu?

Mismo sada postali neka vrsta margine iliti ilegale. Osnova razlika i uloga rokenrola u vreme kada je nastajao i kada smo mi počinjali svirati bilo je to da je on imao sociološko, kulturološko, kritičko i drugo značenje. Međutim, danas je postao biznis, zabava... Nekad je to bila kao religija. Da si slušao neki bend i onda otišao na neki narodnjak, ti si gotov, precrtan. Ja znam u školu kada sam išao, u gimnaziju, da si došao sa pločom od ABBA-e, izopštili bi te svi. Sve ispod Hendriksa, Bitlsa, Stonsa, Dilana nije dolazilo u obzir. A danas ABBA-u smatramo jako dobrim bendom i cenimo to... Rok je postao muzika za zabavu.

  • Jedan od najvećih hitova grupe Aerodrom je "Fratello". Da li možete da se prisetite kako je nastala ta pesma?

Nastala je u jednom popodne, jako brzo. Jako volim Serđa Leonea i njegove špageti vesterne. Volim i Italiju jako... Većina mojih pesama su kao mali filmovi. To su filmske priče. To je priča o odlasku dela familije na daleki put preko okeana, kada nije bilo ni mobilnog telefona, putovalo se po mesec dana da se zaradi za život, za koru hleba, da se može poslati onima koji su ostali kod kuće. To je osnova poruka te pesme, plus naravno i ljubavna poruka u njoj. To je na neki način filmska priča i ja sam celu tu priču pretočio u pesmu. Pokušao sam da napravim mali film. Ali audio film, ne vizualni.

  • Jeste li u kontaktu sa Džonijem Štulićem možda?

Bio sam, da. Bio sam kod njega 2016. Ono, čuli smo se telefonima. Nakon toga ništa sada značajno u smislu da bi rekao već nešto novo što se već ne zna.

  • Pomenuli ste da ste nastupali sa Parnim Valjkom. Da li su Vam nudili da postanete pevač umesto Akija?

Ne. Ja imam svoj bend. Ja nisam pevač, ja sam samo gitarista koji peva svoje pesme i neke tuđe koje mi dobro leže. Ja da ne pišem pesme, ja nikad ne bih pevao.

Snimate novu muziku. Šta još možemo da očekujemo od grupe Aerodrom i Vas?

  • Snimate novu muziku. Šta još možemo da očekujemo od grupe Aerodrom i Vas?

Može se očekivati uvek svirka, da damo sve od sebe, jer to volimo. Isporučujemo neku energiju i emociju, damo sve od sebe, pa koliko je to dobro, to je na ljudima koji slušaju da prosude. A možemo očekivati i novi album u neko doba. Evo, sada smo izbacili baš jednu prolećnu pesmu. Zove se "Šapni mi". Pa možete, dok album ne izađe, poslušati naš novi singl.

Ceo intervju pogledajte na snimku na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA