Vreme čitanja: oko 2 min.

Gasan Jamin: Muzika Šarla Aznavura i dalje dotiče ljude širom sveta

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Znao sam Aznavura lično. Sreo sam ga mnogo puta", napomenuo je Jasmin

  • 0
Gasan Jamin Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Libanski pevač šansona Gasan Jamin (Ghassan Yammine) održače dva rasprodata koncerta "Od mene Aznavuru" 11. i 12. aprila (20:00) u Ustanovi kulture "Gvarnerijus", u pratnji francuskog pijaniste Gijoma Vinsenta (Guillaume Vincent).

Jamin je rekao Tanjugu da mu je želja da na svojim prvi koncertima u karijeri u Beogradu podseti na pesme čuvenog francuskog šansonjera Šarla Aznavura (Charles Aznavour 1924-2018), u trenutku kada se navršava 100. godina od njegovog rođenja.

"Znao sam Aznavura lično. Sreo sam ga mnogo puta. Imali smo zajedničkog prijatelja koji me je pitao da li bih ga upoznao, kada sam imao 22 godine. Od tada me zvao na početni koncert svake svetske turneje u Parizu", napomenuo je Jasmin.

Prijateljstvo sa Aznavurom bilo je za Jasmina višestruko nadahnuće, a jedan način da se oduži su koncerti posvećeni velikom šansonjeru.

Trajnosti popularnost Aznavurove muzike, Jasmin objašnjava "zapanjujućim stihovima, koji pričaju o životnim stvarima, a prati ih muzika koju je lako upamtiti".

"Aznavur je imao jako mnogo harizme", napomenuo je libanski pevač, pijanista, autor i kompozitor.

Gasan Jamin Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Navevši jedno nedavno istraživanje po kome je Aznavur i dalje među globalno "najstrimovanijim" muzičarima kod slušalaca svih uzrasta, Jasmin je dodao da to pokazuje da njegova muzika i dalje "dotiče ljude širom sveta", u što se lično uverio priređujući svoje koncerte posvećene francuskom pevaču.

"Sa Aznavurom imam sličnu boju glasa. Nekad kad preslušavam nisam siguran da li sam to ja ili on. Počastvovan sam time, jer mogu preneti radost publici gde god da odem, kroz moje i Aznavurove pesme", naveo je Jasmin.

Napomenuvši da je u njegovom rodnom Libanu "Aznavur bio Bog", Jasmin je rekao da je pevač u njegovoj zemlji održao skoro 20 koncerata, od koji poslednji samo par godina pred smrt.

Upitan kako vidi budućnost šansone, Jasmin je naglasio da će "trajati zato što je ne možete zameniti sa bilo čim drugim".

"U šansonu vek možete utkati neke nove ideje, a čak sa novom tehnologijom možete unaprediti šansonu. To pokušavam uraditi sa svojim pesmama", naveo je muzičar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA