Vreme čitanja: oko 3 min.

"Rokenrol govori jezikom istine, prolazne pojave u suštini nisu bitne": KKN o koncertima u Domu omladine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kanda, Kodža i Nebojša nastupiće 12. i 13. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda

  • 0
Kanda Kodža i Nebojša Foto: Nebojša Babić

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) će, kao što je poznato, imati dva koncerta, 12. i 13. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde će sa svojom vernom publikom obeležiti 10 godina od objavljivanja, po mnogima, najznačajnijeg albuma njihove više od 30 godina duge karijere, "Volja za noć".

Tim povodom porazgovarali smo sa gitaristom ovog sastava Nikolom Pejovićem.

  • Šta publika može da očekuje na novim koncertima u Domu omladine?

Drugačiju postavku i nešto drugačiji repertoar, sviraćemo nekoliko pesama sa Volje za noć koje smo retko svirali, a sam koncert će imati dva čina, akustični i potom električni.

  • Da li će biti gostiju?

Da, pridružiće nam se Ognjen Beader, naš basista iz perioda 2012-2014., tokom koga smo i napravili Volju za noć, a na klaviru i saksofonu će sa nama biti u jednom delu koncerta Aca Pejčić, dopisni član grupe nekoliko meseci unazad.

  • Prošlo je 10 godina od albuma "Volja za noć". Kada sagledate taj period, koje pesme su ostavile najveći utisak?

Za mene lično praktično sve, a sa koncertnog spiska od 2014. ne izostavljamo najavni singl te ploče Sve je stalo (u RnR), zatim Siroti Ani i Bo, Vera, nada, ljubav i stav…

  • Da li postoji neka pesma koja zaslužuje više publiciteta, a nije bila u prvom planu?

Možda bi to bila naslovna pesma, vrlo kratko smo je svirali nakon objavljivanja, a onda je prosto iščezla sa spiska, nadam se da ćemo joj na ova dva koncerta pružiti priliku da zablista, kao i pesmama Tibet, Uvek u ponoć, Svuda se sleglo srebro…

  • U Beogradu ste svirali nebrojano puta. Koji koncert beogradski koncert najviše pamtite?

U pravu ste, svirali smo sigurno više od sto puta u Beogradu, samo u ovom veku, a teško da mogu da favorizujem samo jednu svirku, jer smo nastupali i u klubovima za sto ljudi i na festivalima pred hiljadama i u svemu između i u principu ako je publika na istoj frekvenci sa nama od početka svirke, a mi smo se dali u najvećoj meri, takve svirke pamtimo, a čini mi se da je većina bila takva.

  • Gde biste voleli da svirate, a gde niste do sada?

Odgovor je delimično u samom pitanju, jer volimo da sviramo u gradovima i mestima u kojima ranije nismo bili, a verovatno bi bio zanimljiv izazov svirati van Evrope, mada je i stari kontinent još uvek ok za svirke, posebno ovaj naš jugoistočni deo.

  • Da li ste nekada razmišljali da napravite pesmu na nekom inostranom jeziku, tipa engleskom, italijanskom, španskom, nemačkom, ruskom...?

Razmišljali i uradili što se tiče engleskog, album Become iz 2000.je skoro ceo napisan na engleskom, na Igrački plački iz 1998. je pesma Right Direction, a bilo je toga i kasnije. U pesmi Čaj sa Devetog života tekst je na izmišljenom jeziku. Najveći izazov je napisati dobru pesmu na maternjem jeziku, a sumnjam da se ne bi snašli sa onim koji to nisu ako bi postojala takva potreba, jer jezik muzike je stariji od jezika koje danas čovečanstvo koristi.

Kanda Kodža i Nebojša Foto: Nebojša Babić
  • Kanda, Kodža i Nebojša postoji već decenijama. Da li postoji neka posebna anegdota koju pamtite, a tiče se benda?

Da, nakupilo se puno zajedničke i privatne istorije tokom vremena, a mislim da su nam najzabavnije one koje verovatno sa razlogom i nisu za javnost, znaš ono – što se desi u kombiju ili na graničnom prelazu tu i ostaje.

  • Da li dobar rokenrol može da pobedi kič i šund koji nas okružuje?

Rokenrol govori jezikom istine, zato sve te prolazne pojave u suštini nisu bitne, na tebi je da se odlučiš i da odabereš šta je za tebe dobro. Sa pojavom interneta se dosta toga promenilo u muzičkoj industriji, i ne samo u njoj i stvari se i dalje sve brže menjaju i stalno se ponavlja kako u eri digitalne javnosti rokenrol više nema nekadašnji uticaj. Spadam u one koji veruju da će pohlepa, korupcija, govor mržnje, zastrašivanje, medijski inženjering i sav čemer koji nas okružuje na kraju izgubiti od onog što je dobro.

  • Za kraj, da li planirate neke novine. Nove pesme, novi album, nove koncerte...?

U planu su koncerti, kao i većina grupa i mi smo na beskrajnoj turneji, a rad na novoj muzici će sačekati do jeseni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA