Vreme čitanja: oko 3 min.

Najavljen Guitar Art Festival: Nastup braće Asad i njihove sestre Badi je iznenađenje za publiku

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ambasador Brazila Mauro da Fonseka Kosta Kouto je dodao da će "biti poslastica da ih čujemo odvojeno i zajedno ovde"

  • 0
Guitar Art Festival Foto: Telegraf.rs

Brazilska pevačica i gitaristkinja Badi Asad izjavila je danas da je zahvalna Gitar (Guitar) art festivalu (GAF) što je omogućio da večeras pored svoje braće Serđa i Odiara Asada održi koncert u Kolarčevoj zadužbini (20:00).

"Hvala na ideji da nas spojite. Kada ako ne sada?", rekla je Badi Asad na konferenciji za novinare pred večerašnji koncert otvaranja 25. GAF, na kome će nastupiti u Kolarcu nakon dua klasičnih gitarista Serđa i Odaira.

Badi Asad se prisetila da odrastajući pored dvojice braće gitarista i sama nije mogla izbeći sviranje tog instrumenta, i premda je želela da bude kao oni, uskoro je otkrila da njeno srce nije u klasici, pa je počela da peva i osmišljava sopstvenu karijeru.

"Da nisam tako uradila bila bih uvek samo njihova sestra, ali sada su oni moja braća. Oni su razvili svoju karijeru tako što oba zvuče kako jedan, dok ja zvučim za dvoje. Volim svoju porodicu, jer kad smo zajedno nije samo reč o muzici nego o srcu, strasti i ljubavi. Pre muzike dođe ljubav i porodica", naglasila je muzičarka.

Badi Asad je dodala da će Serđio i Odair uvek biti njena starija braća koju poštuje i voli.

Braća Asad su napomenula da je 15 godina mlađa Badi krenula u svet muzike kopirajući ih, ali je s vremenom postala različita, i da zbog prirode muzičkog posla nisu pokušavali da to spoje.

Brazilci su napomenuli da je njihov junak srpski teniser Novak Ćoković, koga je na početku njegove karijere primetio njihov otac i rekao da će jednog dana biti najbolji.

Direktor GAF-a Boško Radojković je najavio da će na koncertu Asadovi "imati svoje individualne programe i prvi put će nastupti zajendo, i biće to lepo iznenađenje za publiku".

Ambasador Brazila Mauro da Fonseka Kosta Kouto je dodao da će "biti poslastica da ih čujemo odvojeno i zajedno ovde".

Ambasador Poljske Rafal Perl je najavio nastup svog zemljaka gitariste Marsina (Marcin Patrzalek) 16. maja (20:00) u MTS dvorani u okviru GAF-a kao "virtuoza na gitari koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim".

Prema njegovim rečima, na GAF dolazi 17. maja (21:00) u Narodno pozorište i drugi Poljak gitarista Mateuš Kovalski (Mateusz Kowalski).

Kako je najavljeno, u okviru GAF-a 17. maja (19:00) u Narodnom pozorištu će nastupiti i meksički gitarista Pablo Garibaj (Garibay) i (20:00) Vojin Kocić, koji će uz Gudački orkestar Škole za telente u Ćupriji, i dirigenta Lazara Ostojića premijerno izvesti "Concierto etno".

Ambasador Meksika Karlos Feliks (Carlos Felix) je istakao da je GAF vrlo važan festival koji uspostavlja muzičke veze sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, na važnost uspostavljanja kulturnih veza svedoče meksičke sapunice, ali i "Jugomeksikanci", muzičari koji su u Jugoslaviji izvodili meksičku muziku pedesetih i šezdesetih godina.

Gitarista Francisko (Francisco) Luis će nastupiti na GAF-u 18. maja (19:00) u Naordnom pozorištu, a ambasador Portugala Hoze Rui Velez Karočo (Jose Caroco) je istakao da prvi put u Beograd dolazi "jedan od najpriznatijih portugalskih gitarista svoje generacije".

Isto veče (20:00) u Narodnom pozorištu je i gitarski sekstet Kubanca Lea Brauvera (Brouwer) koji će izvesti premijerno "Cuban Landscape With Change", a sledi (20:15) domaći 4G's kvartet i potom (21:00) gitarista Mihajlo Đurđević.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Sena Marić je rekla da podržavaju GAF, jer cene njegov edukativni momenat kod mladih umetnika, kao i da se raduju "Koncertu za hiljadu gitara" 19. maja (19:30) na Trgu Republike i "poruci koju će da prenese".

"Pozvali smo sve od sedam do 77 godina da postavimo prvi nacionalni rekord. Ideja je da se organizuje svake godine, da se broj gitarsta uvećava i da u jednom trenutku oborimo Ginisovom rekord od 7.900 gitarista", navela je portparolka GAF-a Ljubica Lazić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA