Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova sezona Beogradske filharmonije – "Do poslednjeg takta"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plejada svetskih zvezdi u novoj filharmonijskoj sezoni: Pletnjov, Kremer, Luganski, Paji, Sidorova

  • 0
Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal obeležili jubilej koncertom Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

„Do poslednjeg takta“ – slogan je nove sezone Beogradske filharmonije, od 27. septembra 2024. do 6. juna 2025. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Publiku očekuje novih 25 koncerata uz plejadu svetskih zvezdi poput Mihaila Pletnjova, Gidona Kremera, Nikolaja Luganskog, Ksenije Sidrove, Emanuela Paija, Zavijea de Mestra, Marija Brunela i mnogih drugih.

Nakon velikog jubileja i obeležavanja svog stogodišnjeg puta, od prvih koraka do modernog evropskog orkestra, pred Beogradskom filharmonijom se otvara novi vek. Ona nastavlja da unosi život i jarke boje u svet klasike i to „Do poslednjeg takta“, kako glasi naslov nove filharmonijske sezone 2024/25. I u novom poglavlju, dosledna svom karakteru, ima nameru da ostane pokretač, inspiracija i oaza, i to za narednih sto! Zato je pred publikom novih 25 koncertnih kreacija kroz koje Filharmonija nepokolebljivo i „do poslednjeg takta“ dokazuje zašto je toliko voljena: Beograd čini centrom muzičkog sveta, dok svetu prikazuje najlepše lice svoje prestonice.

Zato već prvi koncert, tradicionalno posvećen uspomeni na Ivana Tasovca, obećava nesvakidašnje koncepte koji ponovo pomeraju granice - zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, orkestar pravi koncertnu Mocart žurku pod nazivom „Amadeus, Amadeus“, koja će trajati čak pet sati! Najvećim svetskim zvezdama klasične muzike pridružuju se i one domaćeg porekla, poput pijanistkinje Jasminke Stančul i violiniste Roberta Lakatoša. Pred publikom će biti takođe i blistavi osvrt na srpsko stvaralaštvo uz orkestarsko delo Milice Đorđević koje je poručila i premijerno izvela Berlinska filharmonija, kao i Koncert za saksofon Petra Stojanovica, jedno od prvih dela u literaturi za ovaj instrument i to nastalo u Srbiji 1942. Godine

Uz Gabrijela Felca, Beogradsku filharmoniju će predvoditi dirigenti koje publika dobro poznaje poput Danijela Rajskina, Hauarda Grifitsa, Uroša Lajovica, Stanislava Kočanovskog ili Feliksa Mildenbergera ali i onih koji sa orkestrom nastupaju prvi put kao što su Haime Martin, Saša Gecl i Kiril Karabic.

Sa puno elana i „do poslednjeg takta“, Filharmonija nastavlja sa svojom edukativnom misijom svirajući za najmlađe. Tako se nadaleko čuveni koncertići za bebe planiraju već na početku sezone, a tokom godine će biti redovna druženja sa predškolcima, školarcima i tinejdžerima.

Prodaja ulaznica za dosadašnje pretplatnike počinje u ponedeljak 27. maja, a oni koji žele to da postanu, svoje sezonske karte mogu kupiti od 10. juna na blagajni Filharmonije, kao i onlajn. Na isti način se mogu kupiti ulaznice za pojedinačne koncerte koje će biti u prodaji već od 17. juna 2024.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska filharmonija izvela "Dupli koncert za violončelo i perkusije"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA