Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija časopisa „Gradac” posvećenog grupi Ekatarina Velika

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija se održava na lokaciji izložbe „MAGI - KAD KRENEM KA", koja je posvećena Margiti Magi Stefanović

  • 4
EKV, Ekaterina Velika Milan Mladenović / Printskrin: YouTube/MeahevServi

U organizaciji Doma omladine Beograda, 29. maja 2024. od 18:00 na Platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" biće održana promocija časopisa "Gradac" posvećenog grupi Ekatarina Velika.

Učestvuju: Marjan Čakarević, priređivač; Nebojša Krivokuća, publicista; Zorica Kojić, muzička kritičarka i Marko Milivojević, muzičar. Moderator razgovora biće Dragan Ambrozić, rukovodilac Odeljenja za umetničko stvaralaštvo DOB.

Promocija se održava na lokaciji izložbe „MAGI - KAD KRENEM KA", koja je posvećena Margiti Magi Stefanović, jednoj od prvih velikih istorijskih junakinja naše autorske rokenrol scene. Izložba je organizovana pvodom 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda, već decenijama kultne ustanove za promociju rok muzike. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a predstavljeno je 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

Temat časopisa “Gradac” posvećen grupi Ekatarina Velika predstavlja pokušaj da se na jednom mestu sakupe kako najvažniji i najreprezentativniji tekstovi i intervjui, koji su o grupi objavljeni u proteklih četrdesetak godina, tako, sa druge strane, i eseji pisaca, kritičara, i uopšte slobodnih mislilaca na različite teme i fenomene koji oblikuju status i doživljaj onoga šta Ekatarina Velika danas znači.

Kada je reč o tekstovima koji se premijerno objavljuju u ovom broju, treba naglasiti pionirski značaj eseja Ane Knežević (o vizuelnom identitetu grupe), Zorane Simić (o istoriji recepcije) i Dragana Đorđevića (o različitim aspektima i odnosu prema nasleđu grupe). Istovremeno, tu su unutrašnja putovanja u prošlost pesnika Dragana Boškovića i Marka Pogačara, kao i pogled iskosa na epohu osamdesetih i njenu složenu socio-kulturnu dinamiku Srđana Markovića. Prilozi Saše Ilića i Slobodana Georgijeva pak, u najkraćem, usredsređeni su na odnos etike i estetike, zapravo na onu liniju koja je Ekatarinu Veliku na presudan način izdvojila iz čitavog korpusa jugoslovenske popularne muzike, iz svega onoga što se danas trpa pod kišobran „novog talasa“, odnosno – „muzike/ kulture osamdesetih“.

Sama Ekatarina Velika i njena epoha predstavljene su intervjuima sa članovima grupe i tekstovima koji su objavljivani pre svega u jugoslovenskoj omladinskoj štampi (Džuboks, Ritam, Rock, Pop Rock, Ćao, Rock Starz, Vreme zabave i dr.), a čiji su autori vodeći rok novinari i kritičari (Momčilo Rajin, Branko Vukojević, Aleksandar Žikić, Saša Rakezić, Petar Popović, Petar Janjatović, Zlatko Gal, Darko Glavan, Petar Luković, Dragan Ambrozić, Zorica Kojić, Tanja Petrović, Vojislav Pantić, Aleksandar S. Janković, Rastko Šejić i dr). Jednako važan segment broja čine tekstovi Mihajla Pantića, Miljenka Jergovića, Amira Tikveše, Nebojše Krivokuće, Zorana Stajčića, objavljivani u različitim prilikama i povodima, koji, kao uostalom i čitav temat, pokazuju kako je i zašto opus Ekatarine Velike decenijama nakon njenog kraja živ i jednako impresivan.

(Telegraf.rs)

Video: Bajaga objašnjava kako je grupa Bajaga i Instruktori dobila ime

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sećam se

    27. maj 2024 | 14:50

    Sramota je da se grupa teških narkomana ,na igli ,na heroinu ,veliča i daje kao primer mlađim naraštajima .To što su sebe upropastili ,baš me briga ,ali što su za sobom povukli celu jednu generaciju i navukli ih na heroin.......Ta "divna" margo je upropastila bezbroj mladih ,među njima i mladu glumicu Sonju Savić... a "Gradac" ne nađe ništa pametnije...SRAMOTA.!!!!!!!Znam da nesmete da objavite ali sam morao da napišem.

  • Boris

    28. maj 2024 | 00:44

    Najbolji vokal, autor, najbolji bend bivse Juge.Istinski borac protiv turbo folka i balkanskog primitivizma.Zaista veliki muzičar, genije, pjesnik, princ rok muzike.DJEČAK IZ VODE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA