≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Željko Lučić je umetnik svetskog glasa, a imaćemo priliku da ga slušamo u "Operi na vodi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

O Željku svi imaju samo reči hvale

  • 1
Željko Lučić Foto; Tanjug/Narodno pozorište/Željko Jovanović

Pored Aide Garifuline, prvog dana događaja "Opera na vodi", koji će biti održan 8. septembra na platou Geozavoda, nastupiće i naš velikan Željko Lučić, u ulozi Marčela. Ima bogatu karijeru, pri čemu je svoje umeće pokazao u raznim državama.

Željko, rodom iz Zrenjanina, kao tinejdžer je pevao je u zrenjaninskom mešovitom horu "Josif Marinković" pod dirigentskom palicom Slobodana Bursaća, a potom je započeo studije pevanja Doroteje Spasić u Beogradu.

Školovao se i u operskom studiju novosadske Muzičke Akademije kod čuvene Biserke Cvejić, koja je postala njegov glavni vokalni pedagog i mentor.

Prve nagrade Željko Lučić je osvojio na međunarodnom takmičenju u Bečeju i na "Francisko Vinas" internacionalnom takmičenju pevača u Barseloni.

Blistao je ulogama Silvija u Leonkavalovim Pajacima, Belkorea u Donicetijevom Ljubavnom napitku, Enrika u Donicetijevoj Lučiji od Lamermura, Žermona u Verdijevoj Travijati...

Debitovao u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela. Pevao je Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003. godine, a iste godine pevao grofa Lunu u Teatru u Firenci. Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj Đokondi, sa Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u Magbetu i Rigoletu.

Opera Željko Lučić u operi "Rigoleto" na prošlogodinjoj "Operi na vodi" Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Stekao je svetsko ime, a nedavno smo ga gledali zajedno na sceni sa čuvenom operskom divom Anom Netrebkom i njenim suprugom Jusifom Ejvazovom. Kolege o njemu imaju samo reči hvale.

"Radi se o vrhunskom umetniku i jednom našem, mogu da kažem u zadnjih par decenija, najslavniji, najeminentniji i najuspešnii umetnik koji nikada nije zaboravio svoje korene, koji i dan danas sa ponosom nosi naš pasoš, srpski pasoš, i nema niti jedno drugo državljanstvo, koji se vratio u službu, tu gde mu je blizu. On je Zrenjaninac, on je u Novom Sadu sada profesor. Od jeseni će tamo biti pod ugovorom u operi. U najzrelijem dobu svoje karijere, on se vratio u svoju zemlju i mi zaista sa velikim zadovoljstvom možemo da ga slušamo i uživamo u njegovoj umetnosti", rekao je za Telegraf.rs dirigent Dejan Savić.

Podsetimo, dodeljena mu je Zlatna medalja za zasluge Republike Srbije 2023. godine.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Video: Maestro Dejan Savić za Telegraf.rs o Aidi Garifulini, spektaklu "Operi na vodi", Željku Lučiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA