Vreme čitanja: oko 4 min.

Paula Iancic za Telegraf.rs o "Operi na vodi": Imala je poruku za srpsku publiku

Vreme čitanja: oko 4 min.

Paulu ćemo u operi "Boemi" gledati u ulozi Mizete

  • 0

Prvog dana "Opere na vodi", 8. septembra, očekuje nas operska predstava "Boemi" Đakoma Pučinija. Pored Aide Garifuline, Željka Lučića, Matea Rome, svoje umeće pokazaća sopran Paula Iancic, koja će se naći u ulozi Mizete.

U intervju za Telegraf.rs, umetnica iz Rumunije nam je govorila o spektaklu koji nas očeku na platou Geozavoda, svojoj karijeri, suprugu i kolegi Teodoru, a imala je i poruku za srpsku publiku.

  • Šta beogradska publika može da očekuje od Vas u "Operi na vodi"?

Publika će sigurno doživeti posebno veče! Veliki umetnici će stupiti na istu scenu da donesu sve duboke emocije i da prelepa priča ponovo zaživi. "Boemi" imaju jednu od najdirljivijih priča, besmrtna Pučinijeva muzika će doprineti i nezaboravnom trenutku.

  • Igraćete Mizetu. Šta biste nam mogli reći o ovoj ulozi? Da li ste ikada igrali u Pučinijevim "Boemima"?

Igrala sam obe ženske uloge u "Boemima" i zahvalna sam na tome. Jedva čekam da igram Mizetu ovog puta, ona je slobodna i živopisna i možda izgleda malo...letela, ali na kraju vidimo koliko je topla, pažljiva i dobroćudna.

  • Pevaćete uz Aidu Garifulinu. Da li ste ikada sarađivali sa njom? Kakvo je Vaše mišljenje o njenom radu?

Aida je superzvezda i srećan sam što ću prvi put nastupiti sa njom na istoj sceni. Ona je lepa, talentovana, posvećena i inspiracija je mladim pevačima širom sveta.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Opera na vodi (@operanavodi)

  • Kako ste odlučili da budete operska pevačica? Šta najviše volite u operi?

Prvo sam studirala klavir, ali sam uvek osećala da mogu da budem džez, pop pevačica ili čak rok zvezda! Ali kada sam otkrila operu preko svog prvog učitelja glasa, znala sam da će ova neverovatna, zapanjujuća muzika vladati mojim svetom. Opera izražava najdublja osećanja koja ljudsko biće doživljava u najjednostavnijim ili najneobičnijim trenucima, to je ono što najviše volim u njoj. Publika uvek voli kada je pevač potpuno muzički, vokalno i fizički uključen u inkarniranje operskih heroja.

  • Ko Vam je uzor u svetu opere?

Nemam baš uzora, slušam i divim se mnogim operskim pevačima i pokušavam da "ukradem" elemente iz njihovog umeća koji bi mi mogli pomoći da unapredim pevanje, ali na kraju uvek pokušavam da budem svoj tako što sve zajedno kroz moj lični filter.

  • Da li ste ikada ranije nastupali u Srbiji?

Ovo bi bio prvi put da nastupam u Srbiji i zaista sam uzbuđen zbog toga! Takođe, nadam se da mi to neće biti poslednji put, pevanje za drugačiju i oduševljenu publiku deo je naše lepe profesije, tera nas da budemo sve bolji i bolji.

  • Kako biste opisali sebe?

O sebi ne mogu da govorim loše, očigledno! Na kraju krajeva, ja sam umetnica i moramo da imamo dobar i zdrav odnos sa samim sobom... Ali ako zanemarite sve gore navedeno, ja sam sasvim normalna osoba, koja voli da sanja, putuje, fotografiše, brine o svojoj porodici i mojim ljubimcima, farba, pravi ručno rađene dragulje, gleda dobar film i dobro se zabavlja sa mojim prijateljima. Ali uvek ću biti strastvena, iskrena i od pomoći.

  • Da li biste voleli da pevate još nešto osim opere? Da promenite žanr?

Kao što sam rekla, pokušavala sam da pevam različite žanrove i još uvek to radim, ali to je samo iz zabave. Uvek ću biti operska pevačica!

  • Vaš suprug Teodor je takođe operski pevač i velika vam je podrška. Šta vam se najviše dopada kod njega i njegovog rada? Da li biste voleli da nastupate sa njim kao Ana Netrebko i njen suprug Jusif Ejvazov širom sveta?

Teodor je bio inspiracija mnogo pre nego što smo se upoznali, nastupao je na važnim pozornicama širom sveta i stekao veliko iskustvo. Pored svog prelepog spinto tenora, on je odličan muzičar, potpuno uključen u svoj posao, brine o detaljima i podtekstu, stilu i dikciji. Nastupali smo sa velikim uspehom zajedno u različitim prilikama, na koncertima i na sceni, na primer (u operi) "Turandot", "Boemi" i za moj debi u ulozi Adriane Lekovror. Naravno da bismo voleli da budemo poznati širom sveta kao Ana i njen muž, ali to nije tako lako...Nastavićemo vredno da radimo i nadamo se da će jednog dana nagrada stići.

  • Koji su Vaši budući planovi? Imate li neku poruku za srpsku publiku?

Moja sledeća uloga biće Dezdemona u Verdijevom "Otelu", pored mog supruga Teodora, koji takođe debituje. Ovaj veoma poseban trenutak za oboje će se desiti u Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru 19. novembra. Ovom prilikom pozivamo vas sve u Temišvar da zajedno uživamo u ovom verdijanskom remek delu i obećavamo neverovatno veče! Uveravam srpsku publiku da će svi pevači uključeni u "Boeme" toplo doprineti večeri koju će zauvek pamtiti!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA