Bradić došao iz Sofije samo zbog intervjua za upravnika: Narodno pozorište vaga između 2 kandidata

Mišljenje o kadnidatima dostaviće Ministarstvu do 7. jula

  • 0
Upravnici, Narodno pozorište Foto ilustracija: Telegraf/ATA Images/Vlada Srbije

Upravni odbor Narodnog pozorišta obavio je u utorak razgovor sa kandidatom za upravnika ove kuće Nebojšom Bradićem, koji trenutno režira u Sofiji, i kako nezvanično saznajemo, samo se zbog ovog intervjua vratio na jedan dan u Beograd. Potom je, UO doneo odluku da mišljenje o na konkurs prijavljenim kandidatima - Bradiću i Ivani Vujić (sa kojom je razgovor već obavljen prošle nedelje), prosledi u dalju proceduru odlučivanja Ministarstvu kulture i informisanja.

Kako zakon nalaže, ministar potom, razmatrajući njihove stavove, donosi odluku o budućem upravniku i svoj predlog prosleđuje Vladi, koja ima poslednju reč u republičkim ustanovama kulture.

Jugoslovensko dramsko pozoriste Nebojša Bradić, Foto: ATA Images

Upravni odbor je u utorak, saznaju "Novosti", u postupku sprovođenja konkursa, a u skladu sa statutom, ustanovio da oba kandidata, Nebojša Bradić i Ivana Vujić Kominac, ispunjavaju uslove. Odnosno, da "poznaju poslovanje pozorišnih ustanova i poseduju rukovodeće iskustvo u oblasti kulture". Na osnovu njihovih predloženih programa rada i razvoja pozorišta (predatih uz konkursnu dokumentaciju), kao i obavljenih razgovora, Upravni odbor će svoje mišljenje i dokumentaciju predati ministarstvu do 7. jula.

Ivana Vujić Ivana Vujić, Foto: ATA Images

Da podsetimo, na konkurs za upravnika Narodnog pozorišta, javila su se samo ova dva kandidata, dosadašnji v.d. Ivana Vujić i Nebojša Bradić, koji je krajem devedesetih već bio na čelu ove kuće. Ali, pri otvaranju konkursne dokumentacije, ustanovljeno je da Bradić nema sve potrebne papire. Njegovoj prijavi, naime, nedostajala je potvrda o znanju jednog stranog jezika. Upravni odbor njegovu dokumentaciju proglasio je nekompletnom. Bradić je potom uputio žalbu Ministarstvu kulture i informisanja, koja mu je uvažena, pa je naknadno dostavio potvrdu o znanju jezika.

Ivana Vujić Foto: ATA Images

Posle odlaska Dejana Savića, sa rukovodeće funkcije u Narodnom pozorištu, pod pritiskom nezadovoljstva dela zaposlenih u kući, Vlada je u novembru prošle godine, uoči proslave jubileja nacionalnog teatra (150 godina postojanja), imenovala redirea i profesora FDU Ivanu Vujić za vršioca dužnosti upravnika. Inače, i njen protivkandidat, Nebojša Bradić je po profesiji reditelj, čija je poslednja funkcija bila glavni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA