≫ 

Kako je jedan kombinezon pokorio Jugoslaviju: Tri sata Olivera je nosila samo crnu svilu (FOTO)

Komunisti su negodovali tobož zbog smelog kostima, sablažnjivog u vreme čedne mode pedestih godina. No, ono što im je zaista smetalo bile su tabu teme

  • 1
Predstava Macka na usijanom limenom krovu Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Snažnu komunističku Jugoslaviju, (na rečima) nepokorivu u izgradnji svojih ideala, na noge je 1956. godine digao jedan crni kombinezonSvilen i čipkast, kakav su pod smernim haljinama bez sumnje nosile mnoge drugarice. No ovaj veš sada je pretio da se obznani u svoj svojoj ženstvenosti, bez odeće koja bi ga sakrila do dolaska usamljenog para očiju. Taj kombinezon nosila je Olivera Marković.

Kada se "Mačka na usijanom limenom krovuTenesi Vilijamsa, društvenog kritičara koji nije znao za kompromise, pojavila na Brodveju sredinom 1950-ih, nije trebalo mnogo da prepliva okean.

Olivera Marković, mačka na usijanom limenom krovu Olivera Marković Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Nakon samo godinu dana Pulicerom nagrađen scenario stigao je i u Beogradsko dramsko pozorište. Režija je poverenja Minji Dediću, a glavne uloge glumačkom i bračnom paru Oliveri i Radetu Markoviću.

Čim se pročulo da će Olivera ulogu Megi odigrati "obnažena", u crnom kombinezonu nalik venčanici, digla se bura. Komunisti su negodovali tobož zbog smelog kostima, sablažnjivog u vreme čedne mode pedestih godina. No, ono što im je zaista smetalo bila su priče o impotentnim muškarcima, homoseksualnosti, ženama koje spopadaju muškarce i "ostalim dekandentnim odlikama Zapada".

Olivera Marković, mačka na usijanom limenom krovu Dama pre svega Foto: Beogradsko dramsko pozorište

- Toj "drskosti" scene na Crvenom krstu doprinosila sam i ja, igrajući u komadima sa tadašnjim tabu temema, kao što je na primer, homoseksualnost. Bio je, uz sve, i taj kombinezon, koji sam, prema indikaciji pisca, nosila kao jedini kostim tokom tročasovne predstave. Ali činila sam to bez trunke egzibicionizma. Danas se golišave scene ubacuju da bi se privukla publika, a toga tada nije bilo. Zato tada nisam ni razmišljala o reakcijama publike na kostim. Ipak, sećam i tugaljive anegdote sa mojim sinom Goranom, koji je jednom došao iz škole uplakan, jer su ga deca zadirkivala što mu mama glumi u kombinezonu - ispričala je za TV Novosti Olivera Marković 1987. godine.

No, uprkos najavljenom skandalu, predstava se našla pred publikom.

Olivera je u kombinezonu izgledala i odglumila savršeno. Uspela je da kao Meg svoj intimni psihološki obračun sa Brikom (Rade Marković), svojim mužem, prikaže jasno i sa suverenim osećanjem koje joj daju mladost i lepota.

A koliko je bila “mačkasta” i neodoljiva u ulozi Megi, svedočio je i Hugo Klajn:

- Gipka i okretna, šunjala se vrebajući, spremna da skoči i opasno ogrebe svojim skrivenim kandžama. Da li je za glumicu važna lepota? Iskreno govoreći, važna je, naročito kad je glumica mlada. Šta da radiš s glumicom koja nije lepa? Ako već nije lepa, mora da ima nešto markantno. Ili šarm. Šarm može da nadoknadi lepotu. A Olivera je bila bogato obdarena i jednim i drugim...

TREĆA POSTAVKA NA SCENI BDP-A

Prošlo je više do 30 godina dok se "Mačka" ponovo nije vratila na daske Beogradskog dramskog pozorišta. U drugoj postavci 1990. godine našli su se Snežana Bogdanović i Žarko Laušević. I Snežana je ponela crni kombinezon, no to su već bila druga vremena, a i led je bio davno probijen.

Predstava Macka na usijanom limenom krovu Snežana Bogdanović Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Pre mesec dana "Mačka na usijanom limenom krovu" treći put je imala svoju premijeru u BDP-u. U glavnoj ulozi našli su se Marina Ćosić i Stefan Radonjić.

Predstava Macka na usijanom limenom krovu Marina Ćosić Foto: Beogradsko dramsko pozorište

Uloge tumače i Danica Maksimović, Slobodan Ćustić, Milorad Damjanović, Milica Milša, Milan Čučilović i Ivana Panzalović.

VIDEO: Miloš Timotijević i Tamara Krcunović o scenama iz bračnog života

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    15. jul 2019 | 18:11

    Najbolju ulogu u poslednjoj Mački je ostvarila Milica Milša

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA