• 0

Predstava "Selestina" premijerno 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Istoimeni roman pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti

  • 0

Predstava "Selestina", nastala po tekstu Fernanda de Rohasa, a u režiji Milana Neškovića, biće premijerno izvedena 4. oktobra na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Predstava je nastala kao koprodukcija "Grad teatra" Budva i JDP-a.

Roman "Selestina" pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

Iako je prvi put objavljen krajem 15 veka, ovaj roman kao i sva klasična dela, nudi niz savremenih i svevremenih tema. To je svet u kom je novac glavni vladar i vrhovni bog, prepun lažnih moralista, koristoljubivaca, svet bez ljubavi i empatije.

Predstava Selestina

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Najbolja predstavnica tog sveta je glavna junakinja Selestina, ostarela, prepredena svodnica, koja tačno zna u kakvom svetu živi i snalazi se u njemu najbolje što može. Ona pomaže mladom, beskrupuloznom bogatašu Kalistu da dođe do Malibeje, devojke iz ugledne i bogate porodice, u koju se on navodno zaljubio.

Ova naizgled bezazlena i komična igra se polako pretvara u tragediju, u kojoj svi stradaju na svoj način.

- Slušamo oduvek kako je granica između ludaka, genija, komedije i tragedije jako tanka, možda i nepostojeća. Ovog puta sam želeo da to bukvalno ugradim u predstavu - istakao je Nešković na konferenciji za novinare.

U naslovnoj ulozi je Nataša Ninković, a uz nju će se na sceni JDP-a naći i Nikola Šurbanović, Marta Bjelica, Nikola Rakočević, Emir Chatović, Anđelika Simić, Ljubomir Bandović, Katarina Žutić, Maja Stijanović i Lulu Aja Mini Pipi.

(Tanjug.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima