• 0

Počele probe za predstavu "Beli bubrezi" u Ateljeu 212

Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu

  • 0

Počele su probe za predstavu "Beli bubrezi", po tekstu Vedrane Klepice, a u režiji Isidore Goncić, na Sceni "Petar Kralj" u Ateljeu 212 u Beogradu.

"Beli bubrezi" (u originalu "Bijeli bubrezi") je savremeni dramski tekst sve uspešnije hrvatske književnice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

"Beli bubrezi" su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka u ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoar Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozoritšu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom "Ćelava pevačica" na sceni Petar Kralj.

Beli bubrezi predstava proba

Probe za predstavu "Beli bubrezi" / Foto: Promo/Atelje 212

Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Dosad su izvedene njene drame: J.A.T.O, Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka.

Predstava "Beli bubrezi" je do sada izvođena u Teatar &TD, Zagreb; Turma, Festival International de dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

U predstavi igraju: Jovana Stojiljković, Katarina Marković, Dragana Đukić, Željko Maksimović i Marija Jelić, sopran, operska pevačica.

Autorski tim predstave, uz rediteljku čine: dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Mina Miladinović, scenograf Milan Miladinović, koreograf Igor Koruga.

Organizatorka predstave je Jelena Tvrtković. Asistent dramaturga je Đorđe Kosić.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima