• 0

Srpska publika gleda najbolje predstave Evrope: Kraljevsko dramsko pozorište gostuje u Narodnom

Kultura je veoma važna za napredovanje svake države i razvijanje društva, kazao je Lundin

  • 0

Predstavom "Jedna švedska letnja noć" nastalom po delu Erlana Jozefsona u režiji Erika Stube večeras će se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstaviti Kraljevsko dramsko pozorište Dramaten iz Stokholma, najavljeno je na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

U predstavi igraju Erik En, Nina Feks, Torkel Peteršon, Lena Endre, Maria Soloma i Tomas Hanson.

Reditelj predstave Erik Stube napomenuo je da se Jozefson u ovom intrigantnom komadu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog "Žrtva", na ostrvu Gotland 1985. godine.

narodno pozorište,

Predstava će se odigrati večeras, u subotu 2. novembra Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Jozefson na nežan i duhovit način opisuje susret ruskog režisera i švedskih glumaca. Dok glumačka i autorska ekipa jedne letnje noći nestrpljivo iščekuje taj susret, njihovo viđenje drame, života, jezika i umetnosti biva dovedeno u pitanje - kazao je Stube.

Dodao je da je satom predstavom gostovao vrlo često u inostranstvu, što, kako kaže, nimalo nije slučajno.

- Ova predstava problematizuje susret i sudar kultura. One stvaraju konflikt, ali istovremeno i obogaćuju jedna drugu. Jozefson je napisao dramu koja je u konfliktu sa švedskom organizovanom stvarnošću. Kroz opis Tarkovskog pisac govori i o sebi, ali istovremeno portretiše velikana koji je došao u Švedsku da snimi ostvarenje koje bi imalo šmek Bergmanovkih filmova - kazao je Stube.

Dodao da je u tom momentu dobio Bargmanov tim i glumce.

- Za Bergmana, Tarkovski je bio najveći, i između ostalog o tome je ova predstava. Pored svega, Bergman nije želeo da se susretne s Tarkovskim - kazao je Stube.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin kazao je da rado sa porodicom dolazi u beogradsko Narodno pozorište gde je video sjajne predstave.

- Dramaten je deo našeg nacionalnog identiteta i veoma sam ponosan što će igrati predstavu u Narodnom pozorištu koje je simbol srpske kulture. Kultura je veoma važna za napredovanje svake države i razvijanje društva - kazao je Lundin.

Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta, poželela je dobrodošlicu gostima iz Švedske i naglasila da je međunarodna saradnja i povezivanje s vrhunskim pozorištima širom Evrope jedan od prioriteta delovanja nacionalnog teatra.

- Naša publika zaslužuje da vidi najbolje predstave iz čitave Evrope i s nestrpljenjem očekujemo gostovanje naših prijatelja iz Švedske - kazala je Vujićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima