• 0

Sedam decenija kraljevačkog pozorišta: Ispod podignute zavese - sve je otkriveno

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba pod nazivom „Ispod podignute zavese – 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta“

  • 0

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba pod nazivom "Ispod podignute zavese – 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta", upriličena povodom obeležavanja sedam decenija postojanja i rada ove ugledne kulturne ustanove, stecišta pozorišnih događanja, izvorišta glumačkih talenata i stožera kulturnih dešavanja u gradu na Ibru.

Na ovoj izložbi čiji je autor viši kustos Mirjana Savić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Kraljevu, predstavljeni su rezultati višegodišnjeg istraživanja pozorišne prošlosti kraljevačkog gradskog teatra. Publika je bila u prilici da pogleda veoma zanimljive artefakte - mnoštvo pozorišnih fotografija, plakata, rekvizita, nagrada, kostima i delova scenografije koji su bili u mraku pozorišnog arhiva i scenskog depoa, a sada su ugledali svetlost "muzejske" scene.

-Mnogo volontera je radilo na obradi 3.200 dokumenata da bismo došli do materijala koji je izložen. Ovo je za nas velika čast da budemo deo bogate postavke koja će u muzeju biti izložena do kraja februara. Autorka izložbe Mirjana Savić je posvećeni hroničar pozorišne prošlosti našeg grada i dugujemo joj veliku zahvalnost za ogroman trud i rad u pripremi ove izložbe - kaže Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta.

Kaljevačko pozorište osnovano je 1949. godine, dekretom tadašnjih vlasti, ali je 1956. dekretom i likvidirano. Nastavljajući kontinuitet, na daske koje život znače tada su kročili amateri, i to sve do 2001. godine kada je ovom pozorištu, odlukom odbornika lokalnog parlamenta ponovo vraćen - profesionalni status.

Na otvaranju izložbe, osim autorke i direktora Narodnog muzeja, publici se obratio Mile Cvijović Neco, najstariji aktivni glumac na kraljevačkoj pozorišnoj sceni, dok je u muzičkom delu prigodnog programa nastupio Gradski hor „Crvčanin“.

Izvorište talenata

Na sceni Kraljevačkog pozorišta igrali su i legendarni Raša Plaović, Dara Čalenić, Živojin Žika Milenković, Ivan Bekjarev i drugi profesionalci, proslavljeni „amateri“ Sreten Stepić, Milomir Nedeljković, Biljana Kostantinović, Veroljub Andrijanić... Sa kraljevačkih teatarskih dasaka odskočili su i Marko Nikolić, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković i Jelena Ilić, gostovala su i vodeća srpska profesionalna pozorišta i istaknuti dramski umetnici - Tanja Bošković, Jelisaveta Seka Sablić, Radoslav Milenković, Zijah Sokolović, Branislav Trifunović, Nina Janković, Ljubomir Bandović, Miloš Samolov…

(Telegraf.rs/Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima